Inför EU-ordförande Donald Tusks besök: Tar Stefan Löfven ledningen för en front mot ”hästtjuvarna” Orban och Kaczynski?

Brexitsegern i Storbritannien och valframgångarna för invandringsfientliga AfD i Tyskland har stärkt självförtroendet hos Europas ”illiberala” ledare, Ungerns Viktor Orban och Polens Jaroslaw Kaczynski.

– Vi är som två hästtjuvar tillsammans och nu ska vi stjäla hästar i EU, lovar Kaczynski.

Inför EU27-toppmötet nästa vecka är det hög tid för Stefan Löfven och andra EU-ledare att formera en front mot ”hästtjuvarna” om de vill förhindra att EU-samarbetet urholkas. Det är dock högst osäkert om EU-ordföranden Donald Tusk, som anländer till Stockholm på fredag, är beredd att delta i en sådan front.

Orban och Kaczynski framträdde för första gången offentligt tillsammans häromdagen, och de lovade att ställa till med en ”kulturell kontrarevolution” i EU efter Brexitsegern, berättar Financial Times.

epa05527669 Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski (L) attend a debate 'Europe after Brexit', during the XXVI Economic Forum in Krynica-Zdroj, southern Poland, 06 September 2016. EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT

Viktor Orban:

“Brexit is a fantastic opportunity for us. We are at a historic cultural moment. There is a possibility of a cultural counter-revolution right now.”

Jaroslaw Kaczynski fyllde i:

“For this counter-revolution to be conclusive, there must be some changes in the EU itself, its structure, its decision-making process.”

Ungerns premiärminister Viktor Orban har ställt upp sin ”illiberalism” som en motkraft mot EU:s demokratiska värderingar. Han har nu funnit en meningsfrände i Kaczynski, som inte ingår i polska regeringen, men ändå styr över dess politik som ledare för regeringspartiet Lag och rättvisa. De framträdde nu som ett politiskt radarpar, och talade om att de litade lika mycket på varandra som två ”hästtjuvar”.

“There is a saying in Hungary that if you trust somebody, we say ‘you can steal horses together’,” said Mr Orban.

“There are a few stables, and one particularly large one called the EU, where we can steal horses with Hungarians,” a smiling Mr Kaczynski replied.

Deras mål är att urholka EU-samarbetet med hänvisning till att Brexitsegern i Storbritannien visar att EU-medborgarna tycker att det gått för långt. Orban och Kaczynski vill att fler beslut ska återföras till nationell nivå. Tillsammans med Tjeckien och Slovakien förbereds sådana förslag till EU27-mötet i Bratislava den 16 september.

I första hand vill de stoppa EU-försöken att samtliga medlemsländer ska ta ansvar för flyktingkrisen. Både Ungern och Slovakien har överklagat EU-beslutet om flyktingfördelning till EU-domstolen, och de har sagt stenhårt nej till EU-kommissionens senaste förslag om gemensam asylpolitik och att medlemsländer som vägrar ta emot flyktingar ska få betala en avgift på 250 000 euro per flykting.

Hittills är det bara Tysklands förbundskansler Angela Merkel som tydligt stått emot Viktor Orban & Co när de krävt ett stopp för planerna på en solidarisk flyktingpolitik. Hon stod fast vid att förhandlingarna om EU-kommissionens asylförslag ska fortsätta även när hon träffade östledarna för några veckor sedan.

Men efter valframgången för AfD i helgens regionalval i Merkels hemstat Mecklenburg-Vorpommern utsätts förbundskanslern nu för ökat tryck på hemmaplan att ändra regeringens flyktingpolitik. Orban och Kaczynski hoppas nu på en försvagad Merkel i EU.

Angela Merkel stod fast vid sin linje i ett engagerat tal i förbundsdagen på onsdagen: Angela Merkel defends immigration policy after election blow.

Men Merkel behöver stöd från andra EU-ledare för att kunna stå pall mot påtryckningarna från Orban & Co och invandringsfientliga krafter på hemmaplan.

Under eurokrisen när EU-samarbetet senast knakade i fogarna lyckades den belgiske EU-ordföranden Herman Van Rompuy se till att rädda Grekland och andra krisländer från konkurs och få hårdnackade finansministrar från Tyskland, Holland och Finland att acceptera nya kreativa räddningspaket. Men hans efterträdare Donald Tusk har inte lyckats inta den rollen i flyktingkrisen, utan har i stället främst agerat som som en kompromisslös polsk politiker, som mer eller mindre öppet kritiserat Merkels flyktinglinje och agerat för att stänga EU:s yttre gränser.

När Tusk de senaste veckorna rest runt till EU-huvudstäderna inför Bratislavamötet låter han förvånansvärt lik de nationalistiska EU-fientliga strömningarna  och hans förslag handlar nästan bara om stängda gränser och ökad säkerhet, till glädje för brittiska kvällspressen.

European elites seem to be detached from reality.” ”The EU’s priority should be taking back ”full control in the field of internal security, and on our external borders”, är ett par nyckelmeningar från hans uttalanden efter mötena.

Därför kan inte statsminister Stefan Löfven bara hålla med Donald Tusk vid deras möte på fredag. Om den svenska regeringen vill visa ledarskap och delta i en front mot Orban & Co gäller det att vara tydlig med att EU ska hålla fast vid sina mål, och att det viktigaste nu är att få till stånd en samordnad flyktingpolitik.