EU-valrörelsen har äntligen börjat synas i de stora medierna. Med ett låtsasgräl mellan ”mamma Ebba” (Busch) och Jimmie Åkesson.
Men det som avgör valet är vilka partier som lyckas få miljontals soffliggare att gå och rösta den 9 juni.
I det senaste riksdagsvalet röstade 6,5 miljoner väljare på sitt favoritparti. I det senaste EU-valet var det bara 4,2 miljoner väljare som masade sig till en vallokal. Och det var ändå 400 000 fler än valet innan.
Det är framför allt det största partiet, Socialdemokraterna, som verkar ha svårt att få sina kärnväljare att bry sig om EU-valet. Men även Moderaterna har misslyckats med mobiliseringen i flera EU-val.
Usla EU-val har ändå inte varit något sänke för de båda partierna i riksdagsvalen.
I EU-valet 2009 fick Moderaterna 18,8 procent, men riksdagsvalet året därpå blev ett rekordval med 30,1 procent.
I EU-valet i maj 2014 gick det ännu sämre för M med 13,6 procent. Men i riksdagsvalet fyra månader senare fick partiet 23,4 procent.
Socialdemokraterna har haft en liknande trend. Med 24,4 procent i EU-valet 2009, mot 30,7 i riksdagsvalet året därpå. Och 24,2 i EU-valet i maj 2014, mot 31 procent i riksdagsvalet i september.
Båda partierna har väljare som är skeptiska eller direkta motståndare till EU-samarbetet ända sedan folkomröstningen 1994, och partiledningarna har varit rädda för att skrämma bort kärnväljare om de framstår som alltför EU-positiva. Partiernas valrörelser har därför blivit halvhjärtade, med valbudskap som ”Å ena sidan, men å andra sidan”.
Det kraftigt ökande stödet för EU bland väljarna de senaste åren gör kanske att S och M vågar ge tydligare besked i valrörelsen och på så sätt försöka få fler väljare att resa sig från sofflocket.
S-ledaren Magdalena Anderssons utspel i SVT om att ”vi behöver ett starkt och enat EU” för att stå emot Putinregimens krig i Ukraina pekar mot en ny inriktning för partiets EU-valrörelse.
EU-valet är ändå viktigare för de små partierna som ligger och darrar kring fyraprocentsspärren i opinionsmätningarna. Och för deras partiledare.
+ Det förklarar varför KD-ledaren Ebba Busch som banade väg för borgerlighetens äktenskap med Sverigedemokraterna med en köttebullelunch nu skäller ut Jimmie Åkesson.
”Snöflingebeteende” och ”passivt aggressiv”, tog Ebba till mot SD-Jimmie efter att han kritiserat KD:s EU-kandidat Alice Teodorescu Måwe.
”Mamma Ebba fick gå ut och sätta en gräns”, säger Busch samtidigt som hon försäkrar att hon har god relation med Åkesson.
Det är viktigt för Ebba Busch att det går bra för Teodorescu Måwe i EU-valet. Busch rekryterade personligen henne till att toppa KD:s valsedel efter en intern cirkus där ”högerfraktionens” Sara Skyttedal åkt in och ut från listan och ”vänsterfraktionens” David Lega mobbats ut.
Teodorescu Måwe ska nu efter att ha arbetat för Moderaterna försöka rädda KD kvar i EU-parlamentet genom att försöka vinna röster från M och SD. Därför försöker hon i den långa DN-intervjun både framställa sig som positiv till invandring och samtidigt instämma i SD:s migrationspolitik.
Om Kristdemokraterna förlorar båda sina mandat i EU-parlamentet riskerar kritiken främst att riktas mot Ebba Busch som rekryterade en politikerkändis i stället för att lita till partiets medlemmar.
I den första opinionsmätningen inför EU-valet ligger KD på 4,2 procent, en hårsmån från att åka ur parlamentet.
Det är långt till den 9 juni och valrörelsen har knappt börjat, men marsmätningen inför EU-valet 2019 låg inte så långt från valresultatet. Väljarstödet för KD backade något fram till valdagen.
+ Den andra partiledaren som har anledning att vara orolig inför EU-valet är Centerns Muharrem Demirok. Det är hans första val som partiledare och Centern gjorde ett rekordval 2019 med 10,8 procent och två mandat. Nu ligger C på 4,6 procent.
Om Centern förlorar båda sina mandat kan avgångskraven mot Demirok växa. Partiet har inte lyft efter att han tog över efter Annie Lööf och siffrorna över väljarnas förtroende är miserabla.
+ Ännu sämre ligger det till för Liberalerna i EU-mätnngen. Partiet ligger under fyraprocentsspärren med 3,3 procent.
Johan Pehrson har värvat Moderaternas tidigare EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt i hopp om att locka M-väljare som ogillar SD-samarbetet. Men ännu syns det inget av det i väljaropinionen.
+ Det parti som tydligt kan se fram emot högre valresultat än riksdagsmätningarna är Miljöpartiet. Redan i marsmätningen får MP 8 procent mot 3,8 i senaste mätningen inför nästa riksdagsval. Väljarstödet ökade också under valrörelsen inför förra EU-valet.
Socialdemokraterna ligger på 32,4 procent, vilket skulle vara ett rekordresultat om partiet kan hålla det fram till valdagen. I valrörelsen 2019 startade S betydligt lägre på 25,5 procent och sjönk sedan under valrörelsen.
S har inga kända namn i topp på sin valsedel utan valresultatet är avhängigt av hur Magdalena Anderssons budskap om att EU-valet handlar om stödet till Ukraina kan mobilsera partiets soffliggare.
Moderaterna ökade under förra valrörelsen när partiets kandidater bytte till en EU-positiv hållning. Nu för partiet ett trefrontskrig där såväl SD:s, som KD:s och Liberalernas kandidater siktar på att locka M-väljare.
M-ledaren Ulf Kristersson signalerade ”På stället marsch” när han skulle beskriva partiets EU-linje i SVT:s 30 minuter. Det kommer nog att krävas mer tydliga besked för att få igång soffliggarna och inte M-väljare ska lystra till locktonerna från Corazza Bildt, Teodorescu Måwe och Weimers.