Ylva Johansson slog stenhårt tillbaka utan att vika med blicken i en video på fredagkvällen.
Hon försvarar sitt anstuckna rykte.
”Det här är MITT förslag,” säger Johansson med eftertryck. (a)
”Jag beslöt att lansera det.”
”Jag beslöt vad som finns i det.”
Varför en så stridbar video?
Hon förklarar själv i inledningen att det finns ”vissa försök att skapa förvirring.”
Kommissionären tänker nog då på de grävartiklar som har publicerats om henne i tyska Die Zeit, franska Le Monde, De Groene Amsterdammer, Solomon, IRPI Media, spanska El Diario och Balkan Insight.
Och i Svenska Dagbladet.
Dessa handlar om de mycket nära kontakter som Johansson och hennes kabinett ska ha haft med amerikanska lobbyister för att utforma lagförslaget Chat Control.
Några amerikanska intressen står i centrum och framförallt stiftelsen Thorn som lanserat just den teknik som Johansson föreslår att EU ska införa för alla större publicerande plattformar på Internet. (b)
Grävjobbet publicerar mail mellan Johansson och andra i EU-kommissionen, ett där kommissionären Johansson skriver till Thorns VD:
”Vi har delat många stunder på resan mot detta förslag”, och: ”Nu vänder jag mig till dig att se till att denna lansering blir en framgångsrik sådan.”
Thorn bildades av kändisparet Ashton Kutcher och Demi Moore.

Ashton Kutcher och hans fruar (omgift) har redan tidigare varit tätt inblandade i EU-kommissionens arbete med annan internetlagstiftning via deras goda vän Ursula von der Leyen.

Andra tätt inblandade i hur Johanssons internetlag om barnsexbrott har utformats, är amerikanska stiftelsen WeProtect, generöst finansiellt stödd av amerikanska utrikesdepartementets stiftelse Oak Foundation som också skänkt pengar till Thorn.
En av Ylva Johanssons medarbetare som arbetat med Chat Control, sitter i styrelsen för WeProtect.
Publiciteten kring detta och många andra länkar fick alltså kommissionär Johansson att på fredagkvällen deklarera:
”Detta är MITT förslag.”
Långt innan alla uppgifter om samröre nått offentligheten hade Johanssons ”MITT förslag” – mer känt som Chat Control – kritiserats hårt i Europa för att undergräva alla européers personliga integritet när de är online.
Kritiken kommer från många medborgarorganisationer men framförallt från EUs egna övervakare av internetdata.
Europaparlamentets utredare kritiserar det hårt.
Juristerna på EUs ministerråd har formulerat hård kritik mot det.
Den tyska regeringen bromsar hårt.
Förslaget Chat Control skulle ha varit på ministrarnas dagordning på torsdagen men plockades bort av EU-ordförande Spanien eftersom det råder stor oenighet om det.
På torsdagen skrev istället parlamentets rättsliga utskott att de vill ha se en förklaring till uppgifterna i pressen om Johanssons nära kontakter med stiftelser och techbolag.
Ylva Johansson har inte gått kritiken till mötes på någon punkt. Hon förklarar istället att barnsexbrott är förfärliga.
I videon på twitter säger hon att…
”Jag vet varför JAG föreslår denna lag.”
Förslaget Chat Control var redan illa ute i Europa.
Och nu är Ylva Johanssons rykte också illa ute.
————————-
a) En detalj bara men ett kommissionsförslag är förstås alltid kollektivt, aldrig personligt.
b) Stiftelsen Thorn agerar som ett företag i att det säljer licenser till denna teknik kommersiellt, t ex mjukvarulicenser till amerikanska inrikesdepartementet (Departement of Homeland Security) för 4,3 miljoner dollar.
Ännu ett tecken på det är att EU-kommissionen har uppgett som motiv för att neka lämna ut dokument som rör Thorn till media, att det kan avslöja affärshemligheter.
Bra artikel. Talet påminner mig om den gamla berättelsen om prästen som i marginalen på sin predikan skrev: ”Argumentationen svag. Höj rösten!”
En detalj: Thorn är inte ett techbolag utan en stiftelse som har kritiserats för att bete sig som ett techbolag.
Tack, fixar detta genast!