AstraZeneca i envig med arga EU-regeringar

AstraZeneca har retat upp samtliga EUs regeringar och EU-kommissionen med att inte kunna förklara varför man inte kan leverera till EU men till andra.

På måndag förmiddag var läkemedelsbolaget AstraZenecas ledning inkallad till krismöte med EU-ländernas vaccinansvariga och EU-kommissionen.
Den (rätt upprörda) frågan man ville ha besvarad var:
Varför kan ni inte leverera de vacciner som ni åtagit er, utan säger nu att det blir 60 procent mindre?

Skälet till upprördheten är att EU satsade på AstraZeneca från starten i somras, eftersom bolaget såg ut att ligga först bland alla om att kunna få fram ett vaccin mot covid19.

EU betalade för att AstraZeneca skulle kunna bygga ut sin produktionskapacitet. När vaccinet väl fanns framme måste ju produktionen rulla igång direkt och kunna bli riktigt stor.

AstraZeneca använde bland annat pengarna på att låta tillverkningspartnern i Belgien, Novasep, bygga upp en extra anläggning.

Så var är vaccinet?, frågade EUs styrkommitté på måndagen.
Vad AstraZeneca svarade vet vi inte, men direkt efter mötet meddelade EUs hälsokommissionär Stella Kyriakides, att EU inför exportkontroll av vacciner.
Inget vaccin lämnar europeiskt territorium utan att EU får veta till vem det går.

Av det kan vi nog dra slutsatsen att AstraZenecas svar inte lugnade någon i rummet.

Misstanken är att AstraZeneca har sålt sitt vaccin till högstbjudande och skeppat ut det för att bygga upp lager utanför EU – istället för att genomföra det avtal som man slutit med EU.
Därför vill EU alltså göra något så drastiskt som att kontrollera vad AstraZeca sänder ut.

Upprördheten bland EU-regeringar som hade räknat med att få ett ordentligt tillskott av vaccin nu när Pfizers leveranser är försenade, kan ha bidragit till att tyska regeringen tröttnade och i ilskan börjat läcka uppgifter från EUs läkemedelsmyndighet, EMA.
Tyska media rapporterade på måndagen från tyska regeringskällor att det kanske inte kommer något EU-godkännande av vaccinet innan månadens slut. Effektiviteten i vaccinet, sägs av samma källor, bara ligga kring 8 procent bland 65+arna (siffra som dock dementerats ganska grundligt).

EMA har verkligen dröjt med att godkänt AstraZenecas vaccin. Planen var att godkännandet skulle komma på fredag, den 29 januari.
Precis varför EMA avvaktat, har inte varit offentligt. Men regeringskällor i flera EU-länder bekräftar nu att AstraZeneca inte har klarat att visa för EMA, att deras vaccin hjälper dem som är över 65 år gamla.
Tveksamheten behöver inte bero på vaccinet utan kan handla om att AstraZenecas kliniska försök utförts på en väldigt liten grupp så resultaten blir osäkra.

Storbritannien och USA vaccinerar redan brett med AstraZenecas produkt efter att ha gett det ett akut-godkännande, alltså trots att alla uppgifter inte lämnats in av tillverkaren.
Ett akut-godkännande innebär att länderna, inte bolaget, står med det juridiska ansvaret om vaccinet inte skulle vara fullgott.

För AstraZeneca börjar hela historien nu likna en PR-mässig katastrof. Bolaget har dementerat att vaccinet skulle ha problem i den äldre åldersgruppen, men det är så här långt ganska vaga dementier som bygger på en brittisk kommitté som skulle ha sagt annorlunda.

För EU-länderna är historien också en rejäl huvudvärk. EU-länderna ligger redan långt efter t ex USA och Storbritanien med att vaccinera vilket regeringarna har mycket svårt att förklara och försvara för hemmabefolkningen.

Det blir inte bättre av att det sprids uppgifter om otillförlitlighet i vaccin eftersom ett ytterligare problem för ett antal EU-regeringar, är att många människor är misstänksamma mot vaccin och tvekar att låta vaccinera sig.

Bolaget AstraZeneca brukar kallas brittiskt-svenskt eftersom det uppstod 1999 genom att brittiska Zeneca (ex ICI) köpte svenska Astra.
Men de tre största ägarna numera är amerikanska investeringsfirmor; Capital Research and Management Company (8.6 proc), Black Rock (7,6 proc) och Wellington Management Group LLP (6,6 proc).

Även AstraZenecas vaccintillverkare Novasep såldes för tio dagar sedan till en amerikansk firma, Thermo Fisher.