AstraZeneca har lovat hundratals miljoner vaccindoser till EU, Storbritannien, USA och Indien. Men när företaget inte klarar att leva upp till sina åtaganden tiger Marcus Wallenberg och övriga ägare.
Ett handelskrig hotar som riskerar miljoner människors liv. Nu försöker Boris Johnson och EU-kommissionens Ursula von der Leyen lösa haveriet.
I de stora svenska medierna är det bara SvD Näringsliv som försökt ta reda på vad familjen Wallenbergs representanter i AstraZenecas styrelse gör när företaget klantat till det. Men Marcus Wallenberg, som suttit 22 år i styrelsen, vill inte ställa upp på någon intervju.
Svenska ekonomer, som Harry Flam, hävdar att det är Storbritannien och inte EU som har förstahandsrätt till AstraZenecas vaccin eftersom bolaget lovat det. Men Wallenbergfamiljens skötebarn ända sedan 1930-talet har samtidigt lovat hundratals miljoner vaccindoser till EU med löfte inskrivet i kontraktet att vaccin bland annat ska levereras från just Storbritannien.
Det här är inga beslut som tagits av bolagsledningen på egen hand. Styrelseordföranden Leif Johansson har stolt berättat om hur beslutet om vaccintillverkningen togs: “Det gäller att utnyttja den makt man har”.
Men när AstraZeneca nu inte klarar av att leva upp till sina åtaganden i de kontrakt som skrivits är det inte bolagets ledning eller styrelse som försöker lösa problemet. När bolaget inte klarar av att leverera utlovade 100 miljoner doser, och sedan inte heller klarar 40 miljoner är det regeringarna som pressas av sina medborgare medan bolaget vrider sina händer och styrelsen gömmer sig.
Vaccineringen handlar inte ”bara” om att rädda människoliv och få igång samhällena igen. Det handlar också om regeringars politiska överlevnad, där Boris Johnson gjort ett rekordlyft i opinionen i takt med vaccineringarna. Medan Angela Merkels parti i Tyskland tappar i stöd och hälsoministern Jens Spahn, som siktade på kanslersposten nu i stället riskerar att få sparken.
Det är därför inte så konstigt att EU-regeringarna reagerar när AstraZeneca prioriterar Storbritannien när man klantat till det. Och när EU-kommissionen börjar kontrollera exporten och hotar med att stoppa bolagets leveranser från EU till UK svarar brittiska regeringen med hot om handelskrig och anklaga EU för att vara en ”diktatur”.
”EU is acting like a dictatorship”, says foreign secretary Dominic Raab.
Det var tonläget när Boris Johnson trodde han hade alla trumf på hand. Men när brittiska regeringen nu upptäckt att flera andra regeringar, som USA och Indien, tar kontroll över AstraZenecas leveranser och stoppar export till UK har Boris Johnson bytt fot och säger sig vilja ha ”gemensamma lösningar” i stället.
Han vet att opinionssiffrorna snart kan sjunka neråt igen om det blir förseningar i vaccineringarna. Dessutom hotas britternas solsemestrar om Frankrike och Spanien inte får tillräckligt med vaccin.
“It’s important we work collaboratively with our international counterparts”, säger Boris Johnsons talesperson på tisdagen.
Brittiska regeringen har skickat diplomater till Bryssel och till Indien för att försöka nå överenskommelser om vaccintilldelning.
I Nederländerna har AstraZeneca en fabrik som tillverkar 5 miljoner vaccindoser per månad och i dagarna väntas få klartecken att börja leverera. UK-regeringen och EU-kommissionen förhandlar nu om hur vaccindoserna ska fördelas.
AstraZenecas ledning och styrelse verkar bara sitta och titta på när regeringarna försöka lösa följderna av deras storvulna löften.
Marcus Wallenberg och bolagsledningen har troligen också fullt upp med att reda ut följderna av den senaste dikeskörningen, i USA. Bolaget höll en presskonferens om att resultaten av testerna visat hur bra vaccinet är, men några timmar senare meddelade amerikanska regeringen att bolaget gett ut gamla uppgifter.
Dr. Anthony Fauci, head of the government agency said such missteps can contribute to hesitancy about vaccination.