Mångordigt franskt-tyskt toppmöte – mest för att skyla över motsättningar

Det var mycket pompa och ståt när franska och tyska regeringarna möttes i gränsstaden Metz. Och ett 17 sidor långt gemensamt uttalande om EU-politiken kan tyda på att det gamla radarparet fortsätter att leda unionen framåt.

Men det var mer ceremonier än verklig politisk verkstad när de många ministrarna möttes. De två EU-stormakterna har inga gemensamma lösningar på dagens många kriser. Den fransk-tyska motorn som en gång drev EU omvandlas alltmer till ett tyskt lokomotiv med en fransk släpvagn med tillslagna bromsklossar.

Det var 18:e gången som de båda regeringarna möttes för att understryka hur intimt de samarbetar i sitt EU-arbete. Och Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel hävdade att de tillsammans tagit ledningen i EU:s arbete under eurokrisen, och nu i flyktingkrisen och kampen mot terrorismen.

Men den mångordiga gemensamma kommunikén undviker nogsamt att ta klar ställning i de många kriser som EU har att hantera i dag:

Flyktingkrisen: Tyskland har tagit emot närmare 1 miljon asylsökande, medan Frankrike bara åtagit sig att ta emot 30 000. Frankrikes premiärminister Manuel Valls har öppet anklagat Angela Merkel för flyktingvågen och sagt att den är ”ohållbar”. I kommunikén säger de två ländernas regeringar nu bara att de ska försöka utarbeta en gemensam syn på det framtida flyktingmottagandet som svar på EU-kommissionens förslag om hur Dublinreglerna ska förändras som presenterades på onsdagen.

Däremot hade de båda regeringarna lättare att vara överens om att större del av EU-budgeten ska användas till att få länder i Afrika och Mellanöstern att ta tillbaka flyktingar från Europa, och att kontrollerna vid EU-Schengens yttre gräns ska stärkas.

De utlovar ökat stöd för att fler flyktingar ska sändas tillbaka till Turkiet från Grekland och att ta emot syriska flyktingar från Turkiet, men utan att ange några siffror för sina åtaganden.

Eurokrisen: Tyskland vill ha skärpt kontroll av euroländernas ekonomiska politik medan Frankrike tillhör de länder som inte uppfyller de ekonomiska underskottskraven. I kommunikén sägs nu bara att de två regeringarna har ambitionen att före årsskiftet utarbeta ett förslag om hur eurosamarbetet ska fördjupas.

Terrorismen: De båda regeringarna säger att kampen mot terrorismen måste stärkas, men inget om hur förutom de förslag som redan är på väg att beslutas. Inget om hur de uppenbara misslyckandena i samarbetet mellan polismyndigheterna i de olika länderna.

Angela Merkel och Francois Hollande försäkrade också att EU:s stöd till Ukraina kommer att fortsätta trots nejsegern i folkomröstningen om EU-Ukrainaavtalet på onsdagen. Utan att tala om hur det ska gå till. Det överläts till den holländska regeringen att hantera.

”The Netherlands will find an answer, we should wait for this,” sade Merkel och lovade att Tysklands stöd till Ukraina kommer att fortsätta.