Jeremy Corbyn röstade Nej till Storbritanniens EU-medlemskap i folkomröstningen 1975. Han röstade Nej till Lissabonfördraget i parlamentet 2008. Nu har nejsägaren bytt fot och ska rädda Ja-kampanjen när missnöjet växer med premiärminister David Cameron. Men frågan är om skeptiska Labourväljare följer Corbyn.
Sverige borde vara ett varnande exempel för Ja-sidan. När EU-skeptikern Göran Persson bytte fot och skulle föra in Sverige i euron slutade det med en brakseger för Nej.
Det väger helt jämnt i opinionsmätningarna inför folkomröstningen den 23 juni, sedan Remain förlorat i stöd de senaste veckorna. Avslöjandet om David Camerons undangömda tillgångar utomlands och andra regeringskriser har lett till sjunkande förtroendesiffror – endast 21 procent säger nu att de litar på honom inför folkomröstningen, enligt en opinionsmätning i The Times.
Då kliver Jeremy Corbyn in på scenen. Framröstad av yttersta vänstern inom Labourpartiet, där de flesta är emot EU, men nu med en roll att försöka ena det djupt splittrade partiet. Efter månader av press från majoriteten av parlamentsledamöterna att ta stå upp för Labours EU-positiva hållning tar han nu ställning:
”There is a strong socialist case for staying in the European Union, just as there is also a powerful socialist case for reform and progressive change in Europe.”
I ett tal på University of London deklarerade Corbyn att han att EU är avgörande för att förändra världen, trots ”sina vårtor och annat”:
Labour is convinced that a vote to remain is in the best interests of the people of this country,” Corbyn said, adding that “you cannot build a better world unless you engage with the world, build allies and deliver change. The EU, warts and all, has proved itself to be a crucial international framework to do that.”
Corbyn försökte också göra stödet för EU-medlemskapet till en attack på David Cameron och Toryregeringen. Han pekade på att Cameron agerat för att försöka urholka EU:s beslut om skatteparadis, och att en Labourregering skulle ha stött EU-strafftullar mot kinesiskt ståldumping för att rädda brittisk stålindustri.
Han levererade också vänsterargument emot UKIP och Brexitanhängare som driver kampanj för att Storbritannien ska lämna EU för att kunna stoppa invandringen.
On immigration, he said he did not think ”too many people” had come to the UK from the rest of the EU and the real problem was ”unscrupulous” employers ”undercutting” wages.
Labourledaren hävdade att hela partiet och fackförbunden ”helhjärtat” står bakom uppmaningen att rösta för Remain, trots att det finns en Labour Out-kampanj med hans tidigare vänner från vänstern i partiet.
Men frågan är om det här räcker för att få väljare som är missnöjda med Toryregeringen att gå och rösta på en linje som i första hand kommer att ses som en seger för David Cameron. Enligt opinionsmätningarna stödjer en majoritet av Toryväljarna Brexit, medan en stor majoritet av Labourväljarna lutar åt Remain.
Valdeltagandet kan därmed bli helt avgörande i folkomröstningen. I brittiska parlamentsval är det inte mer än två av tre väljare som deltar – 66,1 procent i fjol och det är den högsta siffran hittills under 2000-talet. Bland yngre väljare upp till 24 år går bara drygt fyra av tio till vallokalen.
Systemet med majoritetsval där bara en politiker väljs från varje valkrets gör att många väljare inte bryr sig om att rösta i parlamentsval för att deras röster känns som ”bortkastade” eftersom de stödjer en politiker som inte har en chans att bli vald.
I folkomröstningen om Skottlands självständighet var det däremot hela 84,6 procents valdeltagande. EU-omröstningen den 23 juni kan därmed avgöras av hur de båda sidorna lyckas mobilisera väljarna till valurnorna. Enligt opinionsforskare finns det ett ”entusiamgap”, där en betydligt större andel av Brexitanhängarna tänker gå och rösta än bland Remainanhängarna. Det största stödet för Remain finns dessutom bland de unga väljarna, där valdeltagandet i parlamentsval är lågt.
Britain could vote to leave the EU despite a majority of the electorate being in favour of remaining, because of an “enthusiasm gap” between the rival camps, three academics have said.(Financial Times)
Därför är Jeremy Corbyns kliv in på EU-kampanjscenen så viktigt. Men frågan är om hans sena omsvängning till att uppmana till Ja-röstning kombinerat med fortsatt kritik av EU kan övertyga Labourväljarna.
Göran Persson försökte sig på samma trix 2003 när han efter segern i riksdagsvalet året innan trodde att han skulle få EU-skeptiska S-väljare att lita på honom och rösta för euron. Han försökte övertyga väljarna om att han som tidigare EU-skeptiker nu insett att en övergång från krona till euron var det bästa för Sverige.
Resultatet då blev ett fiasko när bara 42 procent följde statsminister Perssons uppmaning.