Språkrörens halvhjärtade självkritik – Löfven tuffar till sig men vill ha kvar MP

Efter en veckas totalkaos kommer Miljöpartiets språkrör ut och visar sig för sina medlemmar. Men deras budskap är bara en halvhjärtad självkritik och visar framför allt hur skakad partiledningen är. Det är inte bara oklarheter om hur partiet ska hantera umgänget med rasister utan också om chocken över att bli hårdbevakat i media som ett vanligt riksdagsparti.

”Det har uppstått tvivel kring våra värderingar”, konstaterar Åsa Romson och Gustaf Fridolin i ett öppet brev till medlemmarna och säger att partiet måste bli mer tydligt.

Men sedan orkar de ändå inte ta avstånd från något som den avsatte ministern Mehmet Kaplan gjort eller sagt. Inte ens ta ställning till om det är ett krav på en ledande partimedlem att ta både män och kvinnor i hand.

Språkrören säger inte ens ifrån att om man, som Kaplan, hamnar på samma fest som fascister så ska man lämna partyt: ”Hen vara tydlig med Miljöpartiets värderingar”, är beskedet.

I stället ursäktar språkrören än en gång Kaplans jämförelse mellan nazisternas brott och Israels attacker mot palestinierna:

”Antisemitism, islamofobi eller annan intolerans är inte alltid medveten.  Det händer att människor uttrycker sig på ett kränkande sätt utan att det funnits intention. Dit hör illa valda jämförelser mellan Nazityskland och andra brott mot mänskliga rättigheter.”

Den senaste veckan har Miljöpartiets ledning också blivit avslöjade med byxorna nere i sin syn på medierna. Magnus Johansson, som varit ledande i MP under drygt tio år och nu är nära rådgivare till Fridolin i regeringskansliet, agerade som MP-ledningen brukat när han försökte förhandla med SVT om hur rapporteringen skulle se ut i tv.

MP-ledningen hade inte fattat att medierna nu börjat behandla partiet som ett vanligt riksdagsparti som ska hårdbevakas. Nu känner MP-språkrören att de måste förklara för sina medlemmar:

”I ett fritt demokratiskt samhälle ska medierna kunna verka fritt”.

Miljöpartiets kris skadar även Socialdemokraterna. Men efter att ha låtit MP diktera villkoren för Mehmet Kaplans avgång där Löfven inte framförde någon som helst konkret kritik markerar statsministern nu tydligt avstånd från MP-kaoset.

Löfven kallar det ”omdömeslöst” av Kaplan att gå på middagen där Grå vargarna deltog, och att kontakter med organisationen Milli Görüs inte är bra.

– I Sverige hälsar man på varandra. Man tar både kvinnor och män i handen, sade Löfven på torsdagen.

Däremot har S-ledningen uppenbarligen inga planer på att kasta ut MP ur regeringen. Stefan Löfven behöver MP på sin sida för att ha någon som helst chans att kunna bilda regering efter valet 2018.

Ett skadskjutet MP kan också göra det lättare för Löfven att driva S-politik och lättare få regeringspartnern att godta långtgående kompromisser med de borgerliga partierna.