Ivrigast i EU-röstandet – Österrike

Vilken nationalitet utnyttjar sin röst mest i Europaparlamentet?
Inte tyskarna som anses besätta flest höga poster men deras grannar – österrikarna. Vid 96,3 procent av alla omröstningar finns de på plats.

Svenskarna kommer inte särskilt högt på listan utan ligger på en medelmåttig plats i mitten: Nummer 13 bland EU-nationaliteterna, men med hyggliga 90,2 procents röstdeltagande.

Sämst är Grekland (83,2) men Storbritannien utmärker sig också för sin låga placering, (fjärde sist med (85,3) . Därnere i botten finns för övrigt också danskarna (sjätte sist med 86,1) med ännu sämre Litauen, Lettland och Bulgarien.

I topp efter Österrike, hittar vi av någon anledning idel småstater som Malta (95 proc) nykomlingen Kroatien (94,87), Slovakien (93,58) och Estland (93,14).
De stora länderna har mer makliga siffror som Italien (91,96), Tyskland (89,2), Frankrike (89,13),  och Spanien (88,82)

Allt enligt statistik framtagen av Votewatch.eu.

Siffrorna ger inte chans till någon enkel gissning över skillnaderna (som trots allt är rätt små). Att små länder måste kämpa mer för inflytande? Det tycks i så fall en del av Baltikum leva efter, andra inte.
Möjligen avspeglas den EU-skeptiska hållningen i brittiskt, danskt och grekiskt ointresse men förklaringen håller inte längre än så: EU-vänliga Luxemburg har låga 87,5 procent.
Långväga EU-ledamöter röstar mer, i väntan på flyget? Nej, den teorin spricker på svaga svenska siffror och Finlands ännu svagare (89,7 proc).
Kanske får vi stanna vid att individer spelar roll.