PARIS. Det är nästan exakt ett år sedan Emmanuel Macron den 7 maj tågade fram till talarstolen vid Louvren till tonerna av Beethovens Europahymn efter att ha valts till Frankrikes president på en EU-visionär kampanj. Men sedan dess har EU-samarbetet stått och stampat på nästan alla områden.
Det här är en avgörande vecka för om Macron EU-entusiasm och Angela Merkels samarbetsvilja ska leda till några resultat under de kommande två åren.
President Macron försökte göra en omstart för sitt EU-projekt när han talade inför EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen och därefter mötte väljare i Epinal några mil därifrån. Samtidigt satte sig förbundskansler Merkel i överläggningar med sin kristdemokratiska partigrupp i Berlin som försöker stoppa Macrons förslag om hur eurosamarbetet ska fördjupas.
På torsdag ska de mötas för ett tysk-franskt toppmöte i Berlin, där Merkel och Macron ska försöka nå fram till en kompromiss om i första hand euroreformer. Utan en uppgörelse om bankunionen och en fungerande räddningsfond riskerar euroländerna att stå utan effektivt försvar vid en kommande finanskris.
Den kristdemokratiska CDU/CSU-gruppen i tyska förbundsdagen har skrivit ihop sig om krav som ifrågasätter planerna på en Europeisk valutafond. Regeringspartnern Socialdemokraterna anklagar kristdemokraterna för att försöka bryta regeringsuppgörelsen, där det utlovades en radikal omsvängning av europolitiken.
“If the CDU/CSU fails to act in compliance with our agreement on such a key issue, I ask myself what Merkel’s . . . word is worth,” sade SPD:s Carsten Schneider till Financial Times.
Emmanuel Macron har starkt stöd för sina euroförslag i EU-parlamentet. Hans tal i Strasbourg med utförliga svar på alla frågor handlade i första hand om att försöka visa parlamentarikerna att han står på deras sida i EU-projektet och inte bara vill stärka Frankrikes ställning med hjälp av EU, som de flesta av hans föregångare.
– Det pågår ett slags Europeiskt inbördeskrig, med en fascination för illiberalism som växer hela tiden, inledde Macron och målade upp en hotbild där auktoritära krafter ifrågasätter grunderna för den europeiska demokratin. Utan att direkt hänvisa till valresultaten i Ungern och Italien.
– Vi måste lyssna till medborgarnas ilska och agera så vi inte får en återgång till gamla tiders nationalism som slet isär oss. Det räcker inte med den vanliga standarddebatten, vi måste bygga upp en ny europeisk demokrati.
Macron pekade på sina planer på en dialog med medborgarna som han vill sprida över hela EU. Han hyllade EU-parlamentet som en ”unik modell i världen” och hävdade att han är varm anhängare av parlamentarisk demokrati, även om den franske presidenten har unika maktbefogenheter.
Den franske presidenten talade om behovet av stärkt behov av ”europeisk suveränitet” – som han kopplade ihop med förslagen om mer försvarssamarbete, skydd för investeringar, handel, klimat, hälsa och matkvalitet, IT-säkerhet, sociala rättigheter.
Han lade fram en kravlista på reformer som behöver genomföras före EU-parlamentsvalet i maj 2019:
+ Uppgörelse om migrationspolitiken, som löser upp den låsning som gällt ända sedan flyktingvågen 2015, då Dublinreglerna föll samman. Macron föreslog ett EU-program som ger stöd till de länder som tar emot och integrerar asylsökande. Han nämnde inget om de tidigare kraven på en omfördelning mellan alla medlemsländer av flyktingar.
+ EU-beskattning av IT-företagen, som i dag ser till att bara betala skatt i lågskatteparadis. Macron stödde kommissionens förslag att skatteintäkterna ska gå till EU-budgeten och vill avskaffa den rabatt på medlemsavgiften som bland andra Sverige har.
+ Reformering av eurosamarbetet – med en uppgörelse om bankunionen och genom att införa en budgetkapacitet för att stötta euroländer i kris. Macron sade att det är viktigt med en styrning på EU-nivå och kontroll av EU-parlamentet, helt på tvärs med de tyska kristdemokraternas papper i förbundsdagen.
+ En uppgörelse om copyright, som stärker upphovsrätten.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker instämde inte oväntat helhjärtat i Macrons EU-vision:
”La vraie France est de retour. L’histoire de demain s’écrit aujourd’hui.”
Macron och Juncker hoppas att uppslutningen i EU-parlamentet ska sätta ökad press på den tyska regeringen i de förhandlingar som pågår med sikte på EU-toppmötet i juni. Den nye socialdemokratiske finansministern Olaf Scholz har hittills varit mycket svävande i sina svar om euroreformer och har därmed öppnat för det försök till blockering som nu görs av CDU/CSU-politiker i förbundsdagen.
Franska diplomatkällor säger till EUObserver att förhandlingarna utgår från Macrons förslag, medan flera EU-kommissionärer de senaste dagarna varnat för att det är stor risk att bankunionen blockeras.