”Vi sa bara att vi ska göra vårt bästa,” förklarar AstraZenecas VD att EU bara får spridda skurar av det vaccin som skulle blivit starten för massvaccinering... men som tycks ha hamnat i Storbritannien istället.
Pascal Soriot, VD för läkemedelsbolaget AstraZeneca, gav på tisdagen en intervju där han avvisade EUs krav på leveranser av vaccin.
”Vi har inget åtagande. Kontraktet säger bara att vi ska göra vårt bästa,” förklarade han.
Det har fått EU-förhandlarna av kontraktet att se rött.
Ilskan är desto större eftersom alla från start trott att AstraZeneca skulle vara det säkraste kortet.
Att PfizerBiontech och Moderna kom före med sina vacciner var bra men de gör en helt ny variant av vaccin som bl a kräver extremt kalla temperaturer vilket försvårat för flera länder att få ut vaccinerna.
Massvaccineringen var hela tiden tänkt att ske med den mer traditionella AstraZeneca-produkten.
Istället meddelade AstraZeneca överraskande förra fredagen att man för tillfället bara kan leverera en fjärdedel av vad som är avtalat i kontraktet.
Hittills har ingen från AstraZeneca kunnat förklara vad problemet består i, varför man inte kan leverera avtalade leveranser eller varför man inte varnat tidigare.
Eller mer bestämt, bolaget har gett olika men ganska svävande svar.
”Vi upplevde förseningar med Pfizer-vaccinet också men fick då detaljerade förklaringar på skälen till förseningen och exakta angivelser för hur och när problemen skulle lösas,” säger man i Bryssel.
För säkerhets skull är dock belgiska inspektörer på väg till den fabrik som bolaget säger har problem, för att själva kunna undersöka vad som inte fungerar.
Den huvudsakliga förklaringen från AstraZeneca är nämligen att en fabrik i EU tyvärr ska haft sämre resultat. Det är också vad bolagets VD berättar i sin intervju.
”Otur helt enkelt,” beklagar han och berättar sedan hur mycket han tycker om Europa.
Det svaret köper dock inte Bryssel eftersom EU enligt kontraktet betalat för produktion i fyra fabriker i Europa, plus för en femte fabrik som back-up (i Indien).
”Vi kan ju se i tulldokumenten att vaccinet går på export från EU till en hel del olika länder utanför EU,” konstaterar en EU-källa.
AstraZenecas VD bekräftar i tidningsintervjun den saken och förklarar att Storbritannien skrev kontrakt före EU och därför har mer rätt till vaccinet.
Här blir dock saken riktigt otrevlig för EUs kontrakt anger alltså fyra bestämda fabriker vars produkter ska levereras hit.
Två av dessa fyra fabriker ligger i Storbritannien.
”Ja, vi anser att det vaccinet skickas till oss,” bekräftar EU-källor på onsdagen.
Den brittiska regeringen lär inte bli glad att höra detta.
Och för att ytterligare öka riskerna för en infekterad dragkamp, så bekräftade brittiska regeringen i december att de fått AstraZeneca-vaccin som hade tillverkats i Nederländerna och i Tyskland.
EU finansierade AstraZenecas utbyggnad av vaccinproduktion enligt en formel kallad ”manufactured risk,” ett affärsjuridiskt begrepp som används när resultaten är osäkra därför att något helt nytt ska produceras.
Det är där kontraktets formulering om att ”best effort” kommer in.
”Avtalet är att EU betalar för produktion innan godkännandet är klart, så att leveranserna sker snabbt,” säger EUs hälskommissionär Stella Kyriakides, ”och
”best effort” innebar att vi tog risken att det inte hade blivit något vaccin.”
Men EUs strid är inte med Storbritannien utan med bolaget själv.
På onsdagkvällen väntade ännu ett möte med EUs styrkommitté där AstraZeneca ombetts infinna sig för att förklara:
Vad är skälet till att man inte kan leverera mer än en fjärdedel av utlovat vaccin?
När kan bolaget lösa problemet och börja leverera fullt?
Och en mindre detalj – eftersom VD Pascal Soriot nu börjat prata i pressen om kontraktets klausuler:
Går bolaget med på att EU offentliggör hela kontraktet dem emellan?
En oklarhet som lär få vänta på sin tur i denna såpa, är varför bolaget dröjde med att ansöka om godkännande hos EUs läkemedelsmyndighet till den 11 januari fast man ansökt en månad tidigare i Storbritannien… och ändå inte hade några nya resultat att visa EU.
AstraZeneca har lovat att skicka en person ur ledningen till onsdagkvällens möte men har gjort klart i förväg att man har inga fler svar att ge.
Pascal Soriots filosofiska – och helt korrekta – iakttagelser om att ”alla blir lite känslosamma och aggressiva just nu i vaccinfrågan”, lär dock inte välkomnas som ersättning för en grundlig förklaring.