I Washington röstades Ukraina-stödet ner medan EU grälar timvis utan att komma framåt.
Ukraina står väldigt ensamt i sitt krig mot Ryssland för tillfället.
I Ryssland där Putin ställt om landet till en krigsekonomi (6 procent av BNP går till vapen) ser man med tillfredsställelse hur västvärldens stöd till Ukraina nu vacklar betänkligt.
”USA gör sig ett andra Vietnam och kommer få leva med Ukraina som ett stort svart slukhål för många presidenter framåt,” spådde belåtet Putins spionchef på torsdagen, helt inställd på att ett långvarigt krig.
På rysk TV roar sig kommentatorerna med att spekulera om vilket nästa land blir som Putin erövrar när man nu i stort sett har Ukraina i sin hand. (Baltikum eller Polen är förstahandsvalen).
Mellan augusti och oktober i år fick Ukraina 90 procent mindre stöd från omvärlden än man fick förra året under samma period. Siffrorna kommer från Kiel-institutet som har tagit på sig att notera allt stöd som går till Ukraina – och nu är det alltså riktigt lågt.
EU gemensamt har länge gett mer pengar till Ukraina än USA gör och européerna går nu om också i militärt stöd, noterar institutet – Europa ger mer vapen än USA.
Det beror dock inte på att EU skulle ha steppat upp.
Det beror på att USA trappat ned. Dels skickar amerikanerna mer vapen till Taiwan, dels skickar man mycket just nu till Israel.
President Joe Biden är en vänlig man, generös med löften men kan inte alltid leverera. På onsdagen röstade republikanerna ner hans akutpaket av utlovade vapen och pengar till Ukraina, Taiwan och Israel. Republikanerna kräver först hårdare tag vid Mexiko-gränsen mot invandrare – högre stängsel och fler måste avvisas.
Kan Ukraina åtminstone lita på EU för att hålla dem under armarna?
EU har en nära fullständig enighet om att sätta av 50 miljarder euro till Ukraina för fyra år framåt (17 mdr i gåva, 33 mdr i lån).
Fast Putins vän i Ungern, Victor Orban, har lovat stoppa pengarna genom att använda sitt veto.
En av lösningar som diskuteras vore att låta pengarna gå via en fond utanför EU-budgeten till Ukraina.
Det verkar dock stupa på att flera EU-länder, med Tyskland i spetsen, oroar sig för sina egna nationella budgetar. De vill inte låsa upp större belopp för någon längre period framöver.
Och det verkar också vara skälet till att förslaget om 20 miljarder till Ukraina fyra år framåt från EUs externa fond för vapenstöd, EPF, har fastnat i budgetgrälen.
Över alltsammans vilar dystra framtidsutsikter.
I juni nästa år väljs ett nytt EU-parlament in och parlamentet har som bekant veto över EU-budgeten.
Just nu går det bra för partier som INTE vill stödja Ukraina (i Nederländerna, Tyskland, Ungern och Slovakien bl a) och det ser hyggligt ut för nationalistpartier som sedan gammalt varit ryssvänner (i Frankrike, Spanien och Italien, bla).
Och så snart Europavalet hållits är det dessutom dags för Ungern och Victor Orban att ta över som EU-ordförande mellan juli och december 2024.
Ingen är längre optimist om EU-toppmötet som hålls tio dagar före jul, mötet som många hade hoppats skulle ge Ukraina moraliskt stöd i form av mer pengar och chansen att inleda förhandlingar om EU-medlemskap.
Blir det ens en tumme till Ukraina?