Bisarra slutsatser efter tyska valet – Hallå Margot Wallström, större problem med invandringsfientlighet i Sverige

Invandringsfientliga AfD hade stora framgångar i tre tyska regionalval i helgen och fick 12-24 procent av rösterna. Men när kommentatorerna i svenska medier hävdar att Angela Merkels flyktingpolitik avvisats av de tyska väljarna och hon nu får svårt att driva sin linje i EU hamnar de väldigt fel.

Utrikesminister Margot Wallström går längst av alla när hon förutspår att ”hela EU-samarbetet påverkas”.

Men hallå utrikesministern! Svenska regeringen har mycket större problem på hemmaplan med invandringsfientliga partier. Sverigedemokraterna ligger på 15-20 procent, medan AfD:s opinionsstöd på nationell nivå ligger på 10-11 procent.

Kanske är det rentav skadeglädje som döljer sig bakom Wallströms kommentar till TT:

– Det är klart om hon inte har tyskarna med sig så kommer det att bli svårare att driva en ambitiös och human migrationspolitik.

I själva verket har Angela Merkel fortfarande en stor majoritet av väljarna bakom sig:

+ Mer än åtta av tio väljare i de tre förbundsstaterna röstade på partier som står bakom regeringens migrationspolitik.

+ I Baden-Württemberg, där den lokala CDU-ledaren krävt en hårdare flyktingpolitik av regeringen, ökade väljarstödet för De Gröna, som helhjärtat stöttat Merkels linje.

+ I Rheinland-Pfalz där den lokala CDU-ledaren krävt en hårdare flyktinglinje vann Socialdemokraterna, som stöttat Merkels linje.

+ I Sachsen-Anhalt i östra Tyskland fick AfD sin stora framgång med drygt 24 procent av rösterna. Men Merkels CDU tappade ändå bara 3 procent och är fortsatt största parti.

+ I de vallokalsundersökningar som gjordes var det också en stor majoritet i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz som på en direkt fråga sade att de stödjer Merkels hantering av flyktingkrisen.

För den som följt svensk och europeisk politik det senaste året borde det inte vara någon överraskning att när 1 miljon flyktingar anländer till Tyskland under några månader leder det till oro och missnöje hos en del väljare. I Österrike är invandringsfientliga FPÖ största parti i opinionsmätningarna, vilket har fått regeringen att närmast stänga gränserna för flyktingar. I Sverige ökade stödet för SD till över 20 procent innan regeringen och den borgerliga alliansen gjorde en helomvändning och i praktiken stängde gränserna med ID-kontrollerna.

Det anmärkningsvärda är snarare att de invandringsfientliga partierna varit så svaga i Tyskland. Angela Merkels argumentering för en human flyktingpolitik har uppenbarligen lyckats stå emot dessa strömningar under en lång tid, samtidigt som hon steg för steg gått emot en mer restriktiv linje.

För att citera tidningen Die Zeit: “A million immigrants later, Germans are shaken, but Germany’s civil society has shown its resilience.”

Men valresultatet visar även Tyskland blivit ett mer polariserat samhälle i flyktingkrisens spår. De tre regeringspartierna kristdemokratiska CDU/CSU och Socialdemokraterna har försvagats, där S är den stora förloraren. Liberala FDP har kommit tillbaka med De Gröna hade stora framgångar i Baden-Württemberg, men backade stort i de två andra förbundsstaterna.

Kontentan är att Angela Merkels ställning i CDU/CSU är ohotad men hon har fått svårare att få till stånd ett starkt regeringsunderlag.

Margot Wallströms kommentar om att de tyska regionalvalen kommer att göra det svårare för Merkel att driva igenom sin linje EU är troligen också förhastad, och framför allt diplomatiskt oklok om svenska regeringen vill stå på samma sida som Merkel på toppmötet om några dagar.

Ingen annan än Angela Merkel har i dag kunnat visa på ett förslag till hur flyktingströmmarna ska kunna stoppas och samtidigt kunna hålla samman hela EU.

Andra linjer är inte realpolitiskt genomförbara på kort sikt, om man vill hålla ihop EU:

+ Stefan Löfvens utspel om att pressa Ungern och andra östländer att ta emot flyktingar genom att hota utesluta dem ur Schengen är bara tomma fraser för hemmapubliken. Att sparka ut ett land mitt i Schengenområdet skulle få dramatiska ekonomiska följder. Och Löfven säger själv att han inte har några planer på att försöka göra verklighet av utspelet.

+ Österrikes och östländernas förslag att stänga gränsen mot Grekland vore att göra landet till ”lagerhus för själar” som grekiske premiärministern Tsipras varnat för. Det skulle också innebära en de facto splittring av EU.

Det är en mycket riskabel överenskommelse som Angela Merkel vill att EU-ledarna ska underteckna med Turkiet på fredag. Det kommer att krävas avsteg från flera principer för att göra upp med den auktoritäre och irrationelle Tayyip Erdogan.

Men dagen efter valen står EU:s okrönta drottning på sig: Merkel stands by stance on refugees.

“Fundamentally, I’ll continue to pursue this the same way I’ve done over the last months,”