BoJo spelar högt med UK:s framtid – säger nej till nyval på måndag, säger ja på tisdag

Boris Johnson har överlåtit styret av Storbritannien till det ”politiska geniet” Dominic Cummings, som sägs ha fixat Brexit-folkomröstningen. Men Cummings taktiska drag hittills har gjort fiasko, och premiärminister Boris Johnson tvingas nu byta riktning varje dag i ett alltmer desperat spel för att få behålla regeringsmakten.

”Stoppa kuppen!” vrålade demonstranterna utanför grindarna till Downing Street när Boris Johnson klev ut för att tala till brittiska folket på måndagskvällen. Det var knappt hans budskap som sändes direkt i samtliga tv-kanaler gick fram till väljarna.

BoJo/Cummings-taktiken att stänga parlamentet under en dryg månad för att få fria händer att genomdriva Brexit är på väg att haverera. Regeringen fick visserligen fria händer av drottning Elisabeth. Men den hade inte räknat med massdemonstrationer över hela landet mot ”statskuppen” och beslutsamheten från en lång rad ledande Tory-parlamentariker och fd tunga ministrar att stoppa regeringen.

BoJo-regeringen framstod ännu mer som en lekstuga när det blev topprubriker i flera tidningar efter att Dominic Cummings sparkat finansminister Javids rådgivare Sonia Kahn och kallat in polis för att kasta ut henne.

Under den gångna helgen har BoJo och Dominic Cummings tagit nya desperata steg för att försöka återta kontrollen. De har läckt ut att de Torypolitiker som röstar för att förhindra en No Deal Brexit kommer att sparkas ur partiet och inte få ställa upp som partiets kandidater i nästa val.

Men förre justitieministern David Gauke, fd finansminister Philip Hammond och flera andra ledande Torypolitiker har inte backat. ”Nationens intresse” går före, deklarerade Gauke.

Oppositionspartierna har tillsammans med Brexitmotståndare på Torybänken utarbetat ett lagförslag för att stoppa No Deal Brexit.

The purpose of the Bill is to ensure that the UK does not leave the European Union on the 31 October without an agreement, unless Parliaments consents.

När så Boris Johnson på måndagen kallade in regeringen till ett krismöte och sedan meddelade han skulle hålla ett tal till brittiska folket utanför 10 Downing Street räknade alla medier med att han skulle begära nyval.

Men det blev ett antiklimax. Boris Johnson försökte överrösta demonstranterna med argument om varför han beslutat suspendera parlamentet, att EU är på väg att mjukna i Brexitförhandlingarna och att ett parlamentsbeslut om att stoppa en möjlig No Deal Brexit skulle sabba hans förhandlingsläge.

Han deklarerade ”Jag vill inte ha nyval. Ni vill inte ha nyval.”

Men en timme senare började Downing Street (Dominic Cummings) läcka ut till medierna att premiärministern kommer att begära ett nyval om parlamentet röstar igenom lagförslaget för att kunna stoppa No Deal Brexit. Enligt några medier föreslår regeringen 14 oktober, enligt andra medier 18 oktober. (Nästa EU-toppmöte om bland annat Brexit hålls 17-18 oktober).

BoJo-regeringen kan inte utlysa nyval på egen hand, utan det krävs två tredjedels majoritet i parlamentet. Labourledaren Jeremy Corbyn har upprepade gånger krävt ett nyval, men partiet är nu splittrat om det ska spela med i BoJo:s taktiska manövrerande. Förre Labourledaren Tony Blair varnar Corbyn för att inte falla i BoJo:s ”elefantfälla”.

Ett nyval är också ett högriskspel för Boris Johnson. Enligt en stor opinionsmätning beställd av ”Conservative Group for Europe” skulle ett nyval inte ge Tories egen majoritet, utan leda till ett nytt ”Hung Parliament”.