BoJo tappar kontrollen över Brexit – Gå i allians med Farage eller ”Kasta Nordirland under bussen”?

Boris Johnson och ”taktiska geniet” Dominic Cummings har tappat kontrollen över Brexitprocessen. Parlamentet har kört över BoJo-regeringen i samtliga sju omröstningar sedan den tillträdde, och BoJo har nu bara usla alternativ för att undvika att gå till historieböckerna som Storbritanniens mest kortlivade premiärminister.

BoJo har målat in sig i ett hörn. Enda sättet att lämna EU den 31 oktober, som han svurit på, är en snabb uppgörelse med EU genom att ”kasta Nordirland under bussen” och införa en tullgräns i Irländska sjön. Och enda sättet att kunna vinna ett nyval i november kan vara en ohelig allians med Nigel Farages Brexitparti.

BoJo/Cummings hade en smart uttänkt taktik. Regeringen skulle låta UK ramla ut ur EU den 31 oktober. Det splittrade parlamentet skulle inte få tid att samla sig för att stoppa det genom att ledamöterna skickades hem under fem veckor. Dominic Cummings hånlog när förre justitiekanslern Dominic Grieve sa att parlamentet kommer att stoppa BoJo-regeringens planer.

Men motståndarna i parlamentet mot en No Deal Brexit chockade BoJo/Cummings. De enades snabbt om ett lagförslag, och kunde med hjälp av talmannen John Bercow rycka åt sig dagordningen i parlamentet från regeringen.

Parlamentet har nu inte bara genomdrivit en lag om att regeringen måste begära uppskov med EU-utträdet i ytterligare tre månader om den inte senast 19 oktober förhandlat fram ett utträdesavtal som godkänns av parlamentet. Helt på tvärs med BoJo:s ”Do or die”-löfte att UK ska lämna EU den 31 oktober.

Parlamentet beslutade också på måndagskvällen att premiärministern ”måste följa lagar instiftade av parlamentet”, efter att flera ministrar talat om att regeringen letar kryphål och eventuellt kommer att strunta i parlamentets lagstiftning. Parlamentet beslutade också att regeringen senast onsdag måste offentliggöra hemliga dokument om bland annat följderna av No Deal Brexit.

Måndagskvällen avslutades efter midnatt med att BoJo-regeringen för andra gången misslyckades med att få igenom ett förslag om nyval den 15 oktober. Oppositionen i parlamentet litar inte på Boris Johnson, utan kräver att regeringen ser till att lagen om uppskov med EU-utträdet genomförs först.

Inte att undra på att Boris Johnson tidigarelade suspenderingen av parlamentet och meddelade att det nu är stängt till den 14 oktober.

BoJo-regeringen har svarat stenhårt på oppositionen genom att sparka ut Toryledamöter som röstade emot No Deal. Men när det visade sig bli 21 ledamöter, och BoJo:s bror Jo Johnson och arbetsmarknadsminister Amber Rudd lämnade regeringen verkar den ha blivit byxis.

Boris Johnson hävdar fortfarande att han inte kommer att begära ett uppskov med EU-utträdet – ”jag dör hellre i ett dike”. Inför parlamentet på måndagskvällen upprepade Johnson tre gånger ”Jag kommer inte att lämna in någon begäran om uppskov med EU-utträdet”. BoJo undvek att svara på upprepade frågor om han därmed är inställd på att strunta i parlamentets beslut.

Men när han träffade Irlands premiärminister Leo Varadkar i Dublin tidigare på måndagen talade han om att det skulle bli negativa följder med en No Deal Brexit, och att han vill ha en uppgörelse för att gränsen mellan Irland och Nordirland ska förbli öppen.

BBC uppger att Boris Johnson, enligt ledande Torypolitiker, kan tänka sig att Nordirland fortsätter att följa EU:s regelverk, medan övriga UK kan förhandla fram egna handelsavtal. Det var den form av ”backstop” som EU erbjöd Theresa Mays regering från början, men det avvisades av Toryregeringens stödparti nordirländska unionistpartiet DUP. Nu pekar Torypolitiker på att BoJo kan vara berett på att strunta i DUP:s invändningar:

”Boris Johnson is not a Unionist. So he would think nothing of throwing the DUP under the bus if that was in his interests.”

Men det är svårt att se hur BoJo-regeringen, som inte längre har majoritetsstöd i parlamentet, skulle kunna få stöd för ett sådant utträdesavtal.

I det hörn som BoJo/Cummings hamnat i ser det andra alternativet – nyval – inte heller särskilt lockande ut. Mätningar som beställts av Dominic Cummings pekar mot att Tories skulle förlora mandat i ett nyval i dag – med 295-300 mandat, jämfört med 317 i valet 2017.

Och andra opinionsmätningar visar att ett val efter den 31 oktober skulle leda till stora väljarförluster till Brexitpartiet, med stora chanser för Labour att bli största parti och kunna ta över regeringsmakten från BoJo-regeringen.

”New Poll shows Labour have a real chance of ousting the Tories in a general election”.

Många väljare som lessnat på Brexitdebatten skulle se Boris Johnson som ännu en politiker som sviker sina löften. En del av dem skulle gå till Brexitpartiet, med Nigel Farage som har No Deal Brexit som heligt löfte.

Nigel Farage har erbjudit Boris Johnson en valallians, mot att Tories inte ställer upp i valkretsar där Brexitpartiets kandidat kan få flest röster. Det skulle vara ett historiskt steg för Tories att ge upp den historiska rollen som parti för hela Storbritannien.

Boris Johnson har tidigare kategoriskt avvisat samarbete med Brexitpartiet, men efter den senaste tidens misslyckanden för regeringen vill BoJo-regeringen inte längre utesluta en valallians med Nigel Farage.

”The chancellor, Sajid Javid, has failed to rule out a Conservative alliance with Nigel Farage’s Brexit party at a general election.”

När regeringen strax efter midnatt för andra gången misslyckades med att driva fram ett nyval den 15 oktober och parlamentet nu är suspenderat till den 14 oktober är det inte längre möjligt att få till stånd ett val före utträdesdatumet 31 oktober. Ett val kan tidigast äga rum i slutet av november.

BoJo/Dominic Cummings hade redan förberett sin valslogan – Folket mot Parlamentet – där Boris Johnson är ”Folkets företrädare” som ska genomföra resultatet av EU-folkomröstningen 2016. Men när BoJo inte kunnat genomföra sitt heliga löfte om att UK skulle lämna EU den 31 oktober blir den populistiska Folket-manteln mindre trovärdig.

Oppositionen fick ytterligare gratispoäng när de på måndagen kunde framställa Boris Johnson som en fegis, när han stänger parlamentet redan på måndagen och därmed undviker att ställa upp i Prime Ministers Question som hålls varje onsdag. Parlamentets uttalanden om att regeringen måste offentliggöra hemliga papper och ”följa lagen” stärker bilden av en svag regering, oavsett om den följer kraven eller inte.

En längre valrörelse ger också Labour och övriga oppositionspartier mer tid att varna för hur BoJo-regeringen vill förändra UK jämfört med Theresa Mays regering. EU-förhandlare talar om att BoJo-regeringens förhandlare vill backa ifrån tidigare åtaganden om att man vill ha ett handelsavtal där UK har likvärdiga regler med EU för arbetsrätt, miljö mm.

Brittiska LO, TUC:s ledare Frances O’Grady visade argumenten på fackets kongress på måndagen:

”Hard-right Tories want to use Brexit to radically re-shape the country as a ”low-tax, no-rights, free-market economy”.

BoJo/Cummings hade planerat för att ha kontroll över Brexitprocessen när parlamentet återsamlas den 14 oktober och det bara återstår ett par veckor till det automatiska utträdet ur EU. Men de snabba beslut som parlamentet tagit de senaste dagarna har gjort det mycket svårare.

Hur själva ”Brexitprocessen” än slutar kan den förändra Storbritannien och brittisk politik i grunden.

+ Om UK lämnar EU utan utträdesavtal väntar ekonomiskt kaos där BoJo-regeringen siktar på att UK ska bli ett lågskatteparadis.

+ Om regeringen i sista stund förhandlar fram ett avtal där Nordirland fortsätter att vara knutet till EU bryts den brittiska unionen isär på ett avgörande sätt.

+ Om Boris Johnson går till val som ett Brexitparti, och till och med i en allians med Nigel Farages Brexit Party, förändras det historiska breda One Nation Tories-partiet i grunden.