BoJo vinner första omröstning – stoppar ändå Brexitprocessen av rädsla för Nigel Farage i nyval

Det var en historisk seger för Boris Johnson i parlamentet på tisdagskvällen. Han vann för första gången en omröstning som premiärminister, och ännu viktigare röstade en majoritet i parlamentet ja till ett Brexitavtal.

Trots det stoppade BoJo den fortsatta lagstiftningsprocessen i parlamentet efter att han fått nej på sitt krav att alla beslut ska vara avklarade före den 31 oktober.

BoJo:s företrädare Theresa Mays Brexitavtal röstades ner tre gånger med historiska siffror i parlamentet. Därför var det en stor framgång när det nya avtalet fick majoritetsstöd med 329 – 299 när det ställdes till omröstning för första gången inför granskningen i parlamentet.

Men Boris Johnson nöjde sig inte med det. Han krävde också att parlamentet ska underordna sig det ”Do or die”-löfte han gett om att Brexit ska genomföras senast den 31 oktober.

Det skulle innebära att underhuset ska klara av granskningen och förhandlingarna om ändringar på tre dagar, innan överhuset tar vid och det slutgiltiga beslutet som avgör landets framtid tas.

Drygt 20 parlamentariker som röstat för Brexitavtalet accepterade inte BoJo:s ultimatum, utan röstade nej till regeringens tidsplan, som föll med 322 – 308.

Boris Johnsons reaktion var att meddela parlamentet att Brexitprocessen ”pausas” av regeringen och att han ska kontakta EU och diskutera läget.

Men Boris Johnson har redan begärt ett uppskov med EU-utträdet, lagstiftningen av parlamentet, när Brexitavtalet inte godkändes i lördags. Visserligen undertecknade BoJo inte brevet och skrev ett andra brev där han meddelade att han personligen inte vill ha något uppskov. Men EU har meddelat att man betraktar det som en juridiskt korrekt ansökan om uppskov till 31 januari.

EU-regeringarna kommer troligen att säga ja till begäran om att skjuta upp UK:s utträdet. Ett beslut de kan fatta utan något extra EU-toppmöte eftersom UK-regeringen inte begärt några förändringar i det avtalet som förhandlats fram.

Oppositionen anklagade Boris Johnson för att agera ”barnsligt” och sa att den var beredd att kompromissa med regeringen om en realistisk tidtabell med ytterligare några dagars tid för parlamentet.

Men agerandet handlar snarare om BoJo:s oro för att väljarna i det kommande nyvalet ska anse att han inte går att lita på. Hans tirader om att ”I’d rather die in a ditch” än förhandla om ett uppskov, ”Do or die” att UK ska lämna EU den 31 oktober kommer att upprepas om och om igen i valrörelsen.

Till det kommer Boris Johnsons svek mot nordirländska unionisterna, som han lovade att det inte skulle bli några gränskontroller i Irländska sjön mellan Nordirland och övriga UK.

En försening av Brexit förbi 31 oktober ger också Brexitpartiet under ledning av Nigel Farage ammunition i en valrörelse att varna för att en röst på Torypartiet inte är en garanti för en hård Brexit.

Boris Johnson kommer troligen att tvingas överge sin ”paus” och låta parlamentet återuppta sin granskning av hans Brexitavtal. Då kommer ändringsförslag att läggas fram, som att ett framtida handelsavtal också ska innebära att UK ingår i en tullunion med EU. Det kommer också förslag om en folkomröstning om hans Brexitavtal som ställs mot att UK förblir medlem i EU.

Boris Johnsons politiska auktoritet har skadats ytterligare av hans ”barnsliga” agerande. Visserligen leder Tories stort i opinionsmätningarna över Labour. Men det beror till stor del på att väljarstödet för Liberalerna ökat på bekostnad av Labour. Hur väljarna i varje valkrets taktikröstar, där kandidaten med störst stöd vinner, är ändå högst osäkert.