Boris Johnson ber EU rädda UK från det Nordirlandavtal som förde honom till 10 Downing Str

Boris Johnson kallade Nordirlandavtalet med EU för ”genialt” när han skrev under det i oktober 2019. Det hade fört honom till premiärministerposten och det ledde honom till en historiskt stor valseger. Men nu försöker BoJo skriva om historien om vem som bär skulden och ber EU rädda honom från avtalet.

Problemet för UK-regeringen är att EU backas upp av Joe Biden.

Storbritannien tog det definitiva steget ur EU vid årsskiftet, men den brittiska regeringen har inte ens försökt att leva upp till utträdesavtalets regler för Nordirland. Regeringen har upptäckt, liksom nordirländarna, att Boris Johnsons ”geniala lösning” var en bluff.

EU-sidan har gett UK-regeringen uppskov med att börja följa handelsreglerna och livsmedelskontrollen till 30 september. Men Boris Johnson vill inte ens försöka; han vill i stället ha en uppgörelse om att skippa det mesta av reglerna.

”This requires significant change to the current Protocol”, upprepas om och om igen i det utspel som brittiska regeringen levererades på onsdagen: ”Northern Ireland Protocol: The Way Forward”.

Boris Johnson skriver i förordet att Nordirlandavtalet från oktober 2019 var ”en stor kompromiss av UK” – det som han då kallade för en ”genial lösning”. Nordirlandministern David Frost, som då betecknade avtalet som ”en triumf” säger nu att han redan då förstod att det ”skulle kunna leda till problem men gick med på det ändå”.

+ I det 20-sidiga pappret skyller de båda nu på förra premiärministern Theresa May, för att hon gjorde eftergifter i förhandlingarna med EU. Men när Boris Johnson tog över kastades det avtal May förhandlat fram i papperskorgen.

+ UK-regeringen skyller nu på tidsbrist som förklaring till Nordirlandavtalet. Men det var Boris Johnson som insisterade på slutdatumet för förhandlingarna.

+ UK-regeringen skyller nu på parlamentet för att den krävde ett färdigt avtal innan den röstade om EU-utträdet. Men det är normal beslutsordning i en parlamentarisk demokrati.

+ UK-regeringen säger nu att den inte räknat med att avtalet skulle innebära tullkontrollet för handeln mellan Nordirland och övriga UK när Nordirland fortsatt ingår i EU:s inre marknad. Boris Johnson ljög och hävdade att det inte skulle bli några kontroller. Men den står tydligt i avtalet och ledde till omfattande debatter när det presenterades.

Brittiska regeringen beklagar sig nu över att företag i Nordirland har minskat sin försäljning till övriga UK, och minst 200 engelska företag har slutat sälja till Nordirland.

Boris Johnson vill nu ha en omförhandling av det avtal han förhandlade fram och lägger fram ett förslag som innebär att EU ska lita på att brittiska företag inte bryter mot EU:s regelverk för inre marknaden. Det ska räcka med att företagen lovar att varor som transporteras till Nordirland inte förs vidare till Irland och övriga EU.

”It would be the primary responsibility of any UK trader moving goods to Northern Ireland to declare whether the final destination of those goods was Northern Ireland or Ireland.”

UK-regeringen tycker att EU kan nöja sig med stickprovskontroller och lovar att samarbeta med EU om dataöverföring och analyser av handeln.

Dessutom vill UK ha bort EU-domstolens rätt att pröva tvister även när det gäller EU:s inre marknad på Nordirland.

EU-kommissionen avvisar föga förvånande kravet på att omförhandla Nordirlandavtalet, men säger sig ändå vara beredd att ”fortsätta söka kreativa lösningar”. Kommissionen erbjöd lättnader till UK för bland annat medicinleveranser när den gick med på ”vapenvila i korvkriget” för några veckor sedan.

We will continue to engage with the UK, also on the suggestions made today. We are ready to continue to seek creative solutions, within the framework of the Protocol, in the interest of all communities in Northern Ireland. However, we will not agree to a renegotiation of the Protocol.

Boris Johnson fortsätter med ”chicken race”-taktiken i förhandlingarna att köra hårt ända tills han viker undan i sista stund. Nu skjuter han upp behovet av kompromisser till sista september. BoJo har tillräckligt med problem att hantera coronapandemin, där han på onsdagen tvingades be om ursäkt till brittiska näringslivet. Samtidigt som opinionsmätningarna visar på sjunkande stöd för Tories.

BoJo har också fått en tydlig signal om att Joe Biden kommer att sitta på andra sidan förhandlingsbordet i september.

Både den amerikanske presidentens talesperson Ned Price och klimatförhandlaren John Kerry gick på onsdagen ut offentligt och manade UK-regeringen att följa Nordirlandavtalet.

“We do support a close relationship between the United Kingdom and the European Union, and we encourage them to negotiate within the existing mechanisms when differences do arise.”