+ Just när dödstalen från coronapandemin når nya rekordnivåer i Storbritannien.
+ Just när arvfienderna från inbördeskriget varnar för livsmedelbrist på Nordirland när UK ska lämna EU vid nyår.
Då har premiärminister Boris Johnson förvandlat regeringskansliet Downing Street till en dokusåpa och brittiska medier fylls av rapporter om inbördeskriget mellan premiärministerns rådgivare och hur premärministerns sambo agerar.
10 Downing Street är en ärevördig adress där premiärministrar styrt sedan 1700-talet över det stora kolonialväldet, genom världskrig till dagens UK. Brittiska premiärministrar har stora maktbefogenheter och därför är tjänstemännens roll inne i regeringskansliet extra viktig.
Men Boris Johnson trädde in på Downing Street i fjol somras i sällskap med kampanjledaren Dominic Cummings från ”Vote Leave” med målet att göra revolution. Cummings hade idiotförklarat både regeringskansliets personal och de ledande Torypolitikerna. Nu skulle han ta kontrollen och se till att Boris Johnson kunde säkra makten för många år framåt.
Dominic Cummings hade redan nått världsrykte som kampanjstrateg genom tv-serien The Uncivil War, och han hade demonstrerat sin syn på parlamentet när han vägrade bli utfrågad av ett parlamentsutskott.
Radarparet BoJo/Cummings gick ändå på mina efter mina till en början. När Boris Johnson drev på för en hård Brexit var det många Toryparlamentariker som stoppade planerna. Johnson/Cummings svarade med att ge parlamentet tvångssemester, men då ingrep Högsta domstolen.
Boris Johnson kastade ut alla trilskande Toryparlamentariker och när han vann en historiskt stor seger i parlamentsvalet i december i fjol och fick en majoritet på 80 platser i underhuset såg BoJo/Cummings ut att vara oövervinnerliga.
Dominic Cummings och hans förtrogna har byggt upp planer på hur de ska styra hela regeringsmaskineriet. Men verkligheten tog överhanden. När coronapandemin slog till och insikten om vad som väntar när Brexit ska genomföras den 1 januari fungerade inte kampanjtricksen längre.
När Boris Johnson lanserade regeringens coronaslogan: ”Do not leave home for any reason, except to get tested” och Dominic Cummings totalt struntade i den och åkte till norra England för att ordna barnvakt sprack regeringens trovärdighet. Och när Boris Johnson ändå valde att inte sparka Cummings framstod premiärministern även inför väljarna som svag och helt beroende av sin rådgivare.
Samtidigt har oppositionspartiet Labour bytt partiledare efter valfiaskot, och Keir Starmer har markerat en ny inriktning. Boris Johnson behöver inte gå till val förrän 2024 men när Labour gått förbi Tories i en del opinionsmätningar, samtidigt som Starmer leder i förtroendemätningarna, har motståndet mot premiärministerns ledarskap växt. Det talas redan om finansminister Rishi Sunak som efterträdare.
Boris Johnsons fotbyten i kampen mot coronapandemin har blivit uppenbar genom läckorna från de stridande grupperingerna i Downing Street och i regeringen. Brittiska tidningar ritar upp grafer över aktörerna, vilka som är gifta med varandra, kompisar från Brexitkampanjen eller från Johnsons tid som Londonborgmästare.
Samtidigt slår UK Europarekord i antalet döda i coronapandemin och Boris Johnson kritiseras även av Torypolitiker för sina många olika besked.
I Brexitförhandlingarna återstår bara några veckor till årsskiftet. Boris Johnson hotar fortsatt med att UK kan lämna EU utan avtal. Men det är få som tror på honom längre.
När unionistpartiet DUP:s ledare Arlene Foster och Sinn Feins Michelle O’Neill gick ut i en unik gemensam vädjan och varning för risk för livsmedelsbrist på Nordirland vände de sig inte till Downing Street utan till Bryssel för att be om hjälp. De hoppas att EU:s förhandlare ska fixa en lösning när Downing Street inte förmår hitta en kompromiss.
Inbördeskriget på Downing Street nådde uppenbarligen sin klimax i veckan när det läckte ut att Dominic Cummings’ förtrogne Lee Cain skulle upphöjas till stabschef åt Boris Johnson. Enligt brittiska medier agerade Johnsons sambo Carrie Symonds och fick Boris Johnson att stoppa kuppen.
På torsdagskvällen fulländades dokusåpan när tidningarnas förstasidor fylldes av rapporter om att även Dominic Cummings ska lämna, och om vilken ny politisk strategi Carrie Symonds och hennes förtrogna tänkt ut.
”Boris Johnson wants to build liberal global Britain”, rapporterar The Times. Han ska omvandla sig själv till den ”mjuke och samarbetsvillige” ledare han var som borgmästare i London. Han ska bli ”mindre dogmatisk” och tala mycket om satsningar på klimat och jobb. Han ska tala väl om vikten av att hålla ihop den brittiska unionen och inte bara säga Nej till en ny folkomröstning om skotsk självständighet. (Boris Johnson började med att snabbt gratulera Skottland på torsdagskvällen till att ha kvalificerat sig till fotbolls-EM).
Det hela blev också officiellt när Dominic Cummings meddelade via BBC att han lämnar Downing Street vid årsskiftet.
The BBC cited an unidentified senior Downing Street source as saying that Cummings would be “out of government” by Christmas. Another unidentified source told the BBC that Cummings “jumped because otherwise he would be pushed soon”.
För Boris Johnson gäller det nu att visa att han klarar sig utan Dominic Cummings kampanjtricks. Att hans regering kan hantera coronapandemin och förhandla fram ett avtal med EU.
Om Storbritannien står utan någon form av handelsavtal med EU den 1 januari kan Boris Johnsons tid på Downing Street att bli mycket kortare än han tänkt sig.