Boris Johnson riskerar handelskrig med EU för att behålla Toryhögerns stöd

Boris Johnson kämpar för sin överlevnad efter att fyra av tio Toryledamöter i parlamentet vänt honom ryggen. Nu söker han uppbackning från partihögern som lyfte honom till posten som premiärminister och för att få det är han beredd att utlösa ett handelskrig med EU.

Den brittiska regeringen river upp stora delar av Brexitavtalet med EU och inför egna regler för Nordirland, enligt det förslag som utrikesminister Liz Truss väntades presentera på måndagen. En majoritet av partierna i Nordirland protesterar, brittiska näringslivet protesterar, amerikanska regeringen varnar, och tunga Toryparlamentariker organiserar sig för att försöka stoppa planerna.

För ett halvår sedan såg det ut som BoJo-regeringen taggat ner hoten om att bryta avtalet med EU om Nordirland. Torypartiets opinionssiffror rasade efter ”Partygate”-och ”Sleaze”-skandaler. EU-kommissionären Maros Sefcovic välkomnade ”en ny ton i förhandlingarna från brittiska regeringen”.

Men Boris Johnson har nu valt att slå på stridstrumman igen. Hans ställning är allvarligt hotad efter förtroendeomröstningen bland Toryparlamentarikerna förra veckan där han överlevde med endast 211 – 148. Han vill uppenbarligen försäkra sig om fortsatt uppbackning från Toryhögern.

De hårdaste EU-motståndarna i Torypartiet, ERG-gruppen, har enligt Financial Times varit med skrivit regeringsförslaget. Tunga ministrar i regeringen, som Michael Gove och Rishi Sunak, ska ha varnat för en skärpt konflikt med EU, men BoJo har böjt sig inför hotet om en revolt från Toryhögern.

Government insiders say the bill, drafted in consultation with Tory MPs from the Eurosceptic European Research Group, would fundamentally rewrite the protocol.

Enligt Brexitavtalet ska Nordirland fortsatt ingå i EU:s inre marknad för att kunna hålla gränsen mot Irland öppen. Därför ska transporter till Nordirland från övriga UK kontrolleras för att se till att varorna uppfyller EU-regler. Allt enligt det avtal som Boris Johnson skrev under 2019 och kallade ”genialt”. 

Men nu vill regeringen införa nya regler som gör att företag slipper kontroller bara de uppger att varorna enbart ska till Nordirland. Regeringen ska kunna ändra transportreglerna när den vill. Dessutom uppges att regeringen tänker avskaffa EU-domstolens rätt att avgöra konflikter om hur avtalet följs i Nordirland, trots att regionen fortsatt ska ingå i EU:s inre marknad.

EU har redan tidigare avvisat BoJo-regeringens krav på att riva upp Brexitavtalet om Nordirland och kommissionen har i stället fått mandat att förhandla om tekniska förändringar för att underlätta transportkontrollerna mellan Nordirland och övriga UK. Hur hårt EU kommer att svara om Storbritannien genomför de planer som nu lanseras av regeringen blir en fråga för EU-regeringarna. De kan besluta att säga upp frihandelsavtalet med UK och sätta igång ett handelskrig.

Men regeringens förslag måste ta sig igenom både underhuset och överhuset innan det kan genomföras, och Boris Johnsons försvagade ställning har gjort att flera Toryparlamentariker nu organiserar sig för att rösta Nej tillsammans med oppositionen i underhuset. I ett brev som enligt sajten PoliticsHome cirkulerar bland Toryledamöter sägs att det skulle skada UK att bryta ett internationellt avtal:

”Breaking international law to rip up the Prime Minister’s own Treaty is damaging to everything the UK and Conservatives stand for. We are a country that acts with integrity and honours the agreements we sign.”

I brittiska överhuset kallar den tidigare Toryministern Chris Patten förslaget för “complete madness”.

Boris Johnson hävdar att regeringens förslag bara är ”triviala förändringar”.

”It’s a bureaucratic change that needs to be made. Frankly it’s a relatively trivial set of adjustments.”

Medan Irlands utrikesminister Simon Coveney kallar förslaget för ett ”bottenmärke” i UK:s hantering av Brexitavtalet. Och EU-kommissionären Maros Sefcovic varnar för att samarbetet mellan EU och UK skadas.

Enligt Sky News menar flera Torypolitiker att Boris Johnson väljer att trappa upp Brexitfrågan i hopp om att få kraven på hans avgång att framstå som att det bara handlar om att EU-förespråkarna vill ha bort honom för att överskugga all annan kritik mot hans ledarskap.

Kulturministern Nadine Dorries har kallat förtroendeomröstningen för en ”remainer plot”. I högertidningen Daily Mail varnas för en ”kontrarevolution” av ministrar och ”Remainers” som vill upphäva Brexit och föra UK tillbaka in i EU.

Boris Johnson är uppenbarligen beredd att gå mycket långt för sin politiska överlevnad. Samtidigt som brittisk ekonomi vänder neråt och landet riskerar att hamna i lågkonjunktur gör BoJo-regeringen utspel som gör att landet kan hamna i ett handelskrig med sin största handelspartner.