Boris Johnson trappar upp hoten inför Brexitavgörandet – men riskerar förlora Skottland

Fyra år efter folkomröstningen om Brexit är det utdragna skilsmässodramat nu framme vid sina fyra avgörande veckor.

Inför slutomgången burrar Boris Johnson upp sig för att framstå som helt kompromisslös. Problemet för BoJo är att det är en reprisshow och EU sett honom backa tidigare. Priset för en No Deal kan också bli mycket högt – att Skottland lämnar Storbritannien.

+ I Sunday Express är Boris Johnsons besked att EU måste inse att han menar allvar med att inte följa några EU-regler om statsstöd.

+ Financial Times rapporterar att regeringen förbereder lagstiftning som kan ”underminera EU-UK-avtalet om Nordirland.

+ Boris Johnsons chefsförhandlare David Frost deklarerar i Mail on Sunday att han är mycket tuffare än Theresa May’s förhandlare och ”inte kommer att blinka”.

”We came in after a Government and negotiating team that had blinked and had its bluff called at critical moments and the EU had learned not to take our word seriously.”

+ Det ledande regeringsorganet, The Telegraph, där Boris Johnson var kolumnist, hävdar att Michel Barnier kommer att bli överkörd av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU-ländernas ledare. En önskedröm som UK-regeringen haft ofta under fyra år och som ständigt gått i kras.

Utspelen och ”läckorna” lär inte skrämma EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. En EU-tjänsteman kallar det för ”unsurprising muscle-flexing”, enligt BBC.

Kritiken mot Theresa May plockades också ner av förra premiärministerns chefsrådgivare Gavin Barwell. Han påpekade på Twitter att det utträdesavtal som David Frost förhandlade fram i fjol höstas var en blåkopia av vad företrädarna tagit fram.

“Given the Withdrawal Agreement & Political Declaration David Frost negotiated last autumn were 95% the work of his predecessors — and the 5% that was new involved giving in to the EU’s key demand (for some customs processes when goods move GB to NI) — that quote’s some brass neck,”

För ett år sedan hade Boris Johnson tagit över posten som premiärminister med löftet att upphäva uppgörelsen om bibehållna band mellan EU och Nordirland. Men i sista stund backade han och accepterade EU:s erbjudande.

Men Boris Johnson hävdar nu att han menar allvar den här gången och att UK kommer att ”blomstra” även om det blir en No Deal Brexit. BoJo kallar det för att UK handlar med EU enligt samma villkor som Australien. Men eftersom EU inte har något handelsavtal med Australien innebär det ett avtalslöst tillstånd, med tullavgifter, tullkontroller och inskränkningar av exportmöjligheter.

Boris Johnson claimed on Friday that Britain would “prosper mightily” even if it failed to agree a trade deal with the EU before the end of the Brexit transition period on December 31.

Brittiska näringslivet protesterar och varnar för kaos vid gränsen mot EU vid årsskiftet. Det finns inga förberedelser, för t ex hur de 10 000 lastbilar som varje dygn fritt passerar Engelska kanalen ska kunna kontrolleras av tullen.

Brexit border preparations are inadequate and risk causing “severe” disruption to supply chains next year.

Det märkliga är att den största motsättningen i EU-UK-förhandlingarna är frågan om statsstöd. EU har strikta regler för villkoren för statliga stödpengar till företag för att konkurrensreglerna ska bli jämbördiga. Den linjen har haft starkt stöd av brittiska frihandelsvänliga regeringar tidigare.

Men nu när UK har sin kanske mest marknadsliberale premiärminister jämte Margaret Thatcher vill den brittiska regeringen inte gå med på några krav på regler för att begränsa statsstöd. Boris Johnsons chefsrådgivare Dominic Cummings har argumenterat för att regeringen ska ha möjlighet att satsa statliga stödpengar för att stödja nedläggningshotade företag. Det skulle kunna använda i regioner där Tories vann röster från Labour i senaste valet som ett sätt att säkra framtida valsegrar.

Det här går helt på tvärs med det Boris Johnson kom överens med EU om i oktober i fjol. I den ”Politiska deklarationen” för det det kommande samarbetet mellan EU och UK lovar parterna i artikel 77 att ”behålla ett starkt regelverk för kontroll av konkurrens och statstöd”:

”The Parties should in particular maintain a robust and comprehensive framework for competition and state aid control that prevents undue distortion of trade and competition”.

Michel Barnier påminde om vad Boris Johnson skrev under på för mindre än ett år sedan när även han trappade upp tonläget inför slutförhandlingarna i ett linjetal i Irland förra veckan. Han anklagade brittiska regeringen för att inte rört sig ur fläcken medan EU erbjudit kompromisser om EU-domstolen, UK:s juridiska självständighet och fiskerättigheter.

”But, we will not sacrifice – never sacrifice – the EU’s long-term economic and political interests for the sole benefit of the UK.”

Brexitörer i det regerande Torypartiet har svarat på näringslivets varningar om de ekonomiska följderna av en No Deal Brexit med att det inte kommer att märkas särskilt mycket på grund av coronapandemins effekt.

Men en No Deal Brexit kan leda till en annan förlust för Storbritannien som verkligen kommer att märkas – att UK förlorar Skottland.

Skottlands ”regeringschef”, första minister Nicola Sturgeon, har redan utlovat ett förslag om en ny folkomröstning om självständighet inför regionalvalet nästa år.

Inför valet leder Sturgeons Skotska nationalistparti stort i opinionsmätningarna, och övervikten för ett självständigt Skottland, som söker medlemskap i EU, har ökat under coronapandemin.

Boris Johnsons parhäst i ledningen för Brexitkampanjen 2016, Michael Gove, nu minister för statsrådsberedningen, uppges i ett ”passionerat tal” på ett regeringssammanträde ha varnat för det växande stödet för skotsk självständighet.

“Michael made it clear that while Covid and Brexit were huge issues, the government would be unlikely to survive the break-up of the union.”

EU:s förhandlare kom i fjol i elfte timmen med ett förslag till ett unikt avtal som räddade både fredsavtalet på Nordirland och Boris Johnson. Michel Barnier förbereder troligen något liknande inför de närmaste veckornas slutomgång.

Financial Times pekar på att Barnier nu inte kräver exakt samma regelverk – ”level playing field”. I stället talar han om: “a level playing field or basic safeguards for our future relationship”. Det kan tolkas som att EU-sidan är beredd att ge Boris Johnson möjlighet att utropa att UK nu bestämmer sina egna regler för bl a statsstöd, men att regeringen samtidigt säger att de ska vara ungefär likvärdiga med EU:s regler.

Men för att nå fram till en sådan kompromiss krävs att Boris Johnson och Dominic Cummings anser att det är taktiskt smart för att kunna vinna nästa val.