Boris Johnsons rustar för strid – tar med generalerna från Brexitkampanjen till Downing Street

Boris Johnson lovade guld och gröna skogar till alla, plus Brexit den 31 oktober, i sitt första tal som premiärminister. Men viktigare var nog vilka han tog med sig in på Downing Street som sina främsta rådgivare.

Kampanjstaben från Leave-organisationen återsamlas i premiärministerns kansli. Det pekar mot att Boris Johnson förbereder sig någon form av strid, en kampanj där han inte tänker förlita sig ens på de Torypolitiker som röstat fram honom.

Dominic Cummings, som blir chefsrådgivare, har nått världsrykte som kampanjstrateg efter tv-serien om Brexit, The Uncivil War, där han spelas av Benedict Cumberbatch. Cummings sägs vara den store strategen som gjorde att Leave-sidan vann, bland annat med slogan ”Take Back Control”, att 50 miljoner turkar snart skulle komma till UK, och att Brexit skulle ge sjukvården, NHS, 350 miljoner extra pund per vecka.

Boris Johnson och Michael Gove – politikerna i ledningen för Leave-kampanjen – följde Cummings´strategi och vann till sin överraskning folkomröstningen.

Men samme Dominic Cummings har också idiotförklarat nästan alla politiker och regeringskansliet. Han har vägrat blivit utfrågad i parlamentsutskott och blivit prickad för ”Contempt of Parliament”.

Theresa Mays Brexitplaner har han kallat ”bullshit” och ”historic unforgivable blunder”. Hennes ministrar har han kallat ”morons”.

Dominic Cummings har inte heller några höga tankar om de politiker som drivit på för en hård Brexit. Den tidigare Brexit-ministern David Davis han han sagt är ”thick as mince, lazy as a toad, and vain as Narcissus”. Brexit-gruppen ERG har han kallat ”useful idiots for Remain”.

Till ERG-gruppens ledare Jacob Rees-Mogg hälsade han i en blogg: ”You should be treated like a metastasising tumour and excised from the UK body politic.”

En annan ledare i ERG-gruppen, den tidigare Toryledaren Iaian Duncan Smith kallade han då för ”incompetent” och ansåg att han skulle ha varit en ”worse prime minister than Tony Blair and must be replaced”.

Dominic Cummings ”hatar” offentliga sektorns tjänstemannakår – ”sees it as a self-interested caste, rapporteras i brittiska medier”.

Förre premiärministern David Cameron sägs ha kallat Cummings för ”career psychopath”.

Enligt Financial Times kommer flera andra från Leave-organisationen också tas in på Downing Street av Boris Johnson. Lee Cain som kommunikationschef, Rober Oxley som pressekreterare, James Starkie för kontakterna med näringslivet.

Boris Johnson skapar en grupp runt sig som han litar på, och markerar samtidigt distans till en rad ledande Brexitanhängare. Handelsministern Liam Fox och försvarsministern Penny Mordaunt tillhör de som får lämna regeringen. Jeremy Hunt petas som utrikesminister. Mer än halva regeringen byts ut. Och de topptjänstemän som handlagt Brexitförhandlingarna med EU försvinner.

Premiärminister Johnson förbereder sig för strid och litar inte på några andra än sina förtrogna från tidigare strider. Frågan är vilken strid han planerar för.

I sitt första tal som premiärminister lovade Boris Johnson inte bara ”bredband åt alla, bättre utbildning, bättre sjukvård, bättre åldringsvård, fler poliser, fler bostäder och fler jobb” utan också att UK ska lämna EU den 31 oktober med ”A New Deal”.

Han förklarade inte hur det ska gå till, men deklarerade samtidigt att UK ska vara förberett för att lämna EU utan avtal. Boris Johnson medgav att det skulle leda till ”problem”, men försäkrade att Storbritannien kan klara det om nödvändigt.

Boris Johnson kan inte ha några illusioner om att EU-regeringarna ska vara beredda att ända på det utträdesavtal som förhandlats fram, där garantin ”The backstop” för en öppen gräns mellan Nordirland och Irland ingår. Det han kan få från EU är nya skrivningar om ett framtida handelsavtal mellan EU och UK, i den så kallade politiska deklarationen.

Det Brexitavtal Boris Johnson kan få kommer i så fall till stora delar att likna det Theresa May förgäves försökte få parlamentet att godkänna.

De kampanjstrateger som nu samlas på Downing Street kan vara användbara om Boris Johnson planerar för ett nyval eller en andra folkomröstning när parlamentet vägrar godkänna det Brexitavtal som han kommer med eller ett förslag om No Deal Brexit.

Eller ska kampanjorganisationen användas för att pressa Tory- och Labourpolitiker i underhuset att rösta för BoJo:s Brexitavtal inför hot om att annars förlora sina parlamentsplatser i ett nyval?

Boris Johnson försökte med sitt öppningstal stöd från brittiska folket med löfte om en lysande framtid under hans entusiasmerande ledarskap. Men han har svårt att fylla den manteln. De flesta britter vet vilken kris UK står inför och förstår att den inte löser sig med fagra löften.