Bra skött EU-diplomati mot Kina

”Tänk er noga för nu,” varnade EU den kinesiske presidenten Xi och valde klokt att inta en europeisk – inte amerikansk – linje mot Kina.

Belgium EU China Summit
Upp till er Kina, men här är konsekvenserna av fel val


EU-sidan var ovanligt genomtänkt vid fredagens 23e toppmöte i ordningen med Kina (EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel på fredagen mötte via skärm Kinas president Xi och premiärminister Li Keqiuang.)

EUs budskap var i huvudsak vad danska statsminister Frederiksen sagt:
Det finns en tid före Rysslands överfall på Ukraina och det finns en tid efter.
Europeiska diplomater har nämligen en känsla att Kina är så upptaget med en aggressiv ny våg av covid19 och sin sviktande ekonomi, att ledningen kan ha missat att från europeisk horisont har allt förändrats.

VDL och Michel varnade därför kineserna att hela Europa, företag, medborgare och politiker, kommer att döma Kina hårt om landet visar sig aktivt stödja Ryssland i deras förehavanden.
Om Kina bryter sanktionerna.
Om Kina skickar vapen.

VDL och Michel använde Kina-ledarnas omhuldade principer emot dem:
Kinas tal om respekt för suveränitet och territorium (deras skäl för att kräva Taiwan tillbaka),
Kinas tal om att agera i enlighet med FN-stadgan,
Kinas insisterande på fredlig samvaro, inte krig.

Paret påminde om Kinas önskan att respekteras som en tung, global spelare och påpekade om att en sådan roll kräver att man tar ansvar internationellt (t ex genom att bidra till att kriget i Ukraina upphör).

Sedan blev VDL och Michel lite mer pragmatiska och lyfte att Kina handlar med EU för 1,9 miljarder euro om dagen men med Ryssland för 330 miljoner.
Vem vill Kina helst vara vän med?
Precis så ska det faktum utnyttjas, att EU har världens största och rikaste konsumentmarknad att erbjuda.


VDL drog sig inte för att lyfta upp den kinesiska nervositeten över att Kinas vaccin inte tycks duga och att EU lätt skulle kunna hjälpa till med att utveckla en mRNA-variant.
Men det kräver att Kina i så fall…

EU har bestämt sig för att Kina samtidigt ska räknas som en partner för samarbete och förhandlingar men en ekonomisk rival liksom ”system-rival” (alltså, politiska system).
EU-ledarna höll sig precis till det manuskriptet. Samtal ja, överläggningar ja, men med raka budskap utifrån europeiska intressen, helt utan gamla illusioner om att mottagaren kan fås att ändra läggning bara Europa trycker på rätt knappar.

Mötet blev möjligen en besvikelse för USA som länge försökt få med EU på att behandla Kina som en fiende. Amerikanerna ser gärna en värld uppdelad i väst och resten, vilket EU inte önskar.
Biden väljer därför metoden att hota Kina via massmedia för att plocka politiska poäng hemma trots att det gör det omöjligt för Kina att ge med sig – då förlorar Kinas ledning sitt folks respekt.

EUs metod lämnar möjligheten för Kinas president och premiärminister att hemma presentera sin version av hur mötet avlöpt… och sedan fundera ett varv till på var Kinas intressen egentligen ligger.
Är det att stötta en förlorande rysk president… eller att förhålla sig försiktigt neutralt och skydda sitt förhållande till Europa…

Von der Leyen och Michel var föredömligt tydliga med hur fel kinesiskt val kommer att mottas i Europa.
Skillnaden är enorm mot EU-Kina-toppmötet i december 2020 där Tysklands Angela Merkel som EU-ordförande över huvudet på alla i Europa, enades med president Xi om ett rätt tvivelaktigt affärsavtal (som sedan blev stoppat).

Så, bra jobbat Bryssel.