Brexit har hamnat i pausläge – i väntan på Theresa Mays splittrade regering

Det har snart gått två månader sedan Brexitseger i folkomröstningen i Storbritannien. Men ändå verkar Theresa Mays regering inte ha en aning om vad Storbritannien vill ha i stället för EU-medlemskap.

Brittiska medier har i stället dagliga rapporter om motsättningarna inom regeringen mellan de ministrar som var tänkta att sköta Brexitförhandlingarna.

boris-johnson-liam-fox-2016.jpg

Utrikesminister Boris Johnsons tidigare arbetsgivare, Daily Telegraph, kunde publicera ett internt brev från handelsminister Liam Fox, där han krävde att få överta stora delar av utrikesdepartementets ansvarsområden. Liam Fox tvingades dra tillbaka ett pressmeddelande om hur han tänkt sig Storbritanniens handelspolitik, när det visade sig att han inte förstått de internationella handelsreglerna och att hans idé skulle leda till höga handelstullar för brittisk export till EU-länderna. Brexitministern David Davis som krävt 200 statstjänstemän för att sköta förhandlingarna kan få nöja sig med 32.

Ovanpå det rapporter om att regeringen nu inte vill börja förhandla om Brexit med övriga EU förrän i slutet av nästa år, med sikte på att lämna EU tidigast 2019-20.

Labouroppositionen menar att Theresa May medvetet utsett de tre ministrarna från Brexitsidan för att de skulle bli oeniga. På det sättet kan hon så småningom själv ta kommandot. Än så länge har premiärministern dock inte visat vad hon vill.

Den brittiska regeringen börjar långsamt komma till insikt om att EU-utträde är en mycket komplicerad process, som kommer att ta många år, som Kommerskollegiums tidigare chef Peter Kleen beskrev för några veckor sedan.

EU-experter i Storbritannien har kommit med liknande varningar. Charles Grant på Centre for European Reform har räknat ihop till sex olika förhandlingsprocesser som måste klaras av för att klara av skilsmässan och ge Storbritannien en egen handelspolitik. Juridiske kommentatorn David Allen varnar för stora problem med oförutsägbara konsekvenser att lösa.

Därför talar allt för att Brexitfrågorna kommer att vara på en mycket löslig diskussionsnivå för EU-ledarna det närmaste halvåret. Det är Storbritannien som måste tala om hur landet vill lämna EU för att övriga 27 ska kunna ta ställning till vilket svar de ska ge.