Efter Obamas besök: Brexit-kampanjen byter samtalsämne, varnar för invasion från Balkan

Före Barack Obama talade Brexit-kampanjen om hur Storbritannien snabbt skulle få frihandelsavtal med USA och EU. Efter Barack Obamas besök byter Brexitsidan samtalsämne – nu varnar de för invasion från Balkan och Turkiet.

Invandringshotet är svårare för Remainsidan att bemöta, men de flesta väljare säger att de tar ställning utifrån vad som är bäst för ekonomin.

I början av förra veckan använde Brexitledaren, justitieminister Michael Gove Albanien och Makedonien som modelland för Storbritannien efter Brexit. Deras handelsavtal med EU kunde även Storbritannien ansluta sig till.

Den här veckan för samme Michael Gove fram Albanien och Makedonien som avskräckande exempel på vad som väntar om Storbritannien röstar Remain och blir kvar i EU. Deras medborgare kommer att invadera Storbritannien tillsammans med miljoner turkar eftersom deras länder snart blir EU-medlemmar.

Mr Gove warned that five potential new members of the EU – Macedonia, Montenegro, Serbia, Albania and Turkey – would result in millions more people having the right to move to the UK.

”Because we cannot control our borders – and because our deal sadly does nothing to change this fact – public services such as the NHS will face an unquantifiable strain as millions more become EU citizens,” he wrote.”

Andra Brexitledare, som Iain Duncan Smith och Owen Paterson, gick också ut och pratade migrationshotet.

– EU:s fria rörlighet tvingar Storbritannien att ta emot kriminella, sade Iain Duncan Smith.

– Den här regeringen är vald på löftet att minska invandringen, men det kan den inte leverera på grund av EU:s öppna gränser, sade han till BBC Radio.

Och den förre miljöministern Owen Paterson fyllde i:

– UK riskerar att bli ”en koloni i utkanten av det Europeiska imperiet” om väljarna röstar på Remain.

Brexitsidan försöker gå till motoffensiv efter att president Barack Obama dragit undan mattan för deras främsta ekonomiska argument om att Storbritannien enkelt skulle få frihandelsavtal med USA och andra stormakter om man lämnar EU.

UK would be in the ”back of the queue”, sade Obama som ett direktsvar till Brexitkampanjens argument. USA:s handelsförhandlingar med EU går före.

Det toppade alla tv-nyhetssändningar och tidningarnas förstasidor dagen därpå. Redaktionerna analyserade till och med varför Obama använt ordet ”queue”, och inte ”line. Om det berodde på hans ursprung i det brittiska imperiets Kenya eller för att David Camerons rådgivare varit med och skrivit hans formuleringar.

Albaniens premiärminister Edi Rama klev också in i den brittiska debatten och tog avstånd från hur Brexitsidan försöker utnyttja hans land.

”It’s absurd to drag Albania inte the battle for Brexit”, sade han och försäkrade att det inte blir någon invasion av ”svarta örnar” från Albanien.

Brexitsidan har dragit slutsatsen att den ska återgå till att mobilisera sina kärntrupper, de som är oroliga för den stora arbetskraftsinvandringen. Tre fjärdedelar av de väljare som stödjer Brexit anger invandringen som sitt huvudargument.

Det är också enklare att hävda att Storbritannien kan stänga sina gränser om man lämnar EU-medlemskapet än att det inte blir några ekonomiska följder av att lämna EU.

Remainsidan kan pekar på att EU kommer att kräva fortsatt fri rörlighet för arbetskraft och höga avgifter om Storbritannien vill ha ett handelsavtal efter Brexit. Den kan peka på Norges EES-avtal. Och EU-Schweiz-avtalen som inte ger full frihandel och ändå innehåller krav på arbetskraftsinvandring från EU. Men krångliga hänvisningar till ”EES” och lilla Norge har svårt att bita mot känslosamma argument om ”stänga gränserna mot miljoner migranter som tar jobben och hotar sjukvården”.

Invandringsfientliga UKIP:s ledare Nigel Farage går så långt att han säger att de ekonomiska förlusterna av att lämna EU är ”värt priset” för att kunna stänga gränserna. Men så långt vågar inte den officiella ”Vote Leave”-kampanjen gå. De väljer nu i stället att säga att finansminister George Osborne överdriver de ekonomiska följderna och försöker få väljarna glömma Barack Obamas och Hillary Clintons argument för fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

Remainsidan hänvisar till opinionsmätningar som visar att de ekonomiska argumenten är viktigast för de flesta väljare när de tar ställning för eller emot EU-medlemskapet, med 47-23 enligt en mätning. Därför försöker de nu anslå en optimistisk ton om hundratusentals nya jobb och stärkt ekonomi med hjälp av fortsatt EU-medlemskap.

TV-reklamfilmerna från Remain och Leave visar tydligt deras skilda tonlägen.

Det väger fortsatt mycket jämnt i opinionsmätningarna. I en mätning som publicerades på tisdagen leder Leave 46-44. Den är gjord på nätet, där Leave oftast får högre siffror än i telefonmätningar.

Intresset för folkomröstningen ökar nu i Storbritannien. Tidningen Spectator fyllde London Palladiums 2 200 platser på tisdagskvällen vid en debatt mellan kampanjledarna. Majoriteten av publiken var för Brexit.