EU-kommissionens Ursula von der Leyen låter plötsligt oväntat optimistisk om ett Brexitavtal. Men det som verkligen talar för en uppgörelse är att Boris Johnson ser ut att ha lyckats övertyga brexitörerna i Torypartiet om att det är han som är segrare i förhandlingarna.
Downing Street har diskret ”informerat” de hårda brexitörerna i parlamentet om att UK-regeringens samtliga krav är på väg att tillgodoses, rapporterade BBC och pundkursen flög i höjden.
Interesting to see an informal cabinet push to reassure veteran Brexiteers. They are being told their concerns have been addressed, skriver BBC:s Nicholas Watt i en Twittertråd.
Brexitörerna har fått höra att ”EU backat” från sina krav att ensidigt kunna införa sanktioner om Storbritannien urholkar de jämbördiga konkurrensvillkoren med till exempel försämrad arbetsrätt. I stället ska det inrättas en oberoende prövning.
Att den modellen har varit ett förslag från EU-sidan ända sedan i somras är inget att bry sig om. Det avgörande för om det ska bli en uppgörelse om ett frihandelsavtal verkar nu vara att Boris Johnson ska kunna se ut som en segrare.
Det har ända sedan folkomröstningen 2016 stått klart att Storbritanniens ekonomi kommer att drabbas hårt om landet inte får ett handelsavtal utan tullar och tariffer med EU. Brexitsidan lovade att det skulle vara en enkel match att fixa eftersom tysk bilindustri skulle få Angela Merkel att ge UK ett snabbt avtal.
Men när Brexitkampanjens ledare, Boris Johnson och Michael Gove, nu leder regeringen har de haft svårt att leva upp till sina kampanjlöften. De tyska bilföretagen har insett att EU:s inre marknad är ekonomiskt viktigare är exporten till Storbritannien.
När tyska bilindustrin inte kommit till deras räddning har UK-regeringen försökt skrämma EU-sidan. Det senaste med hotet om att skicka militärfartyg mot franska fiskebåtar.
När Boris Johnson skulle förhandla med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen krävde han i stället att få äta middag med Angela Merkel och Emmanuel Macron.
Men Merkel och Macron har vägrat att ens lyfta telefonluren för att prata med Boris Johnson.
The Telegraph reported that last week that Johnson was blocked three times from speaking directly with the German and French leaders as the EU sought to keep a united front over the Brexit talks.
När nu No Deal-stupet närmare sig verkar UK-regeringen ha börjat förhandla på allvar med EU-sidans förhandlare. Ursula von der Leyen gav en mycket mer positiv bild av förhandlingsläget inför EU-parlamentet på onsdagen än som hörts de senaste veckorna:
”Det finns en väg mot en uppgörelse nu”, sade von der Leyen.
”Vägen är väldigt smal. Men den goda nyheten är att vi har hittat en väg framåt på de flesta områden”.
Samtidigt rapporterar The Guardian att UK-regeringen gett upp sitt krav om ”renationalisering av fiskeflottan”. Holländska och spanska företag har ända sedan 90-talet köpt brittiska fiskefartyg och hotades nu av expropiering. UK-sidans ändrade inställning kan underlätta de svåra fiskeförhandlingarna.
Tysklands EU-ambassadör Michael Clauss sade på tisdagen att det är möjligt att nå ett avtal den här vägen:
“It’s not over yet. We still have a couple of days to go, so we’ll see. End of year hasn’t come yet and I think there’s still clearly the possibility of having a deal, maybe by end of this week. There’s at least a chance.”
Officiellt dementerar Downing Street alla uppgifter om att en uppgörelse är nära, men säger ändå att regeringen planerar för att kunna kalla in parlamentet nästa vecka OM det skulle bli ett avtal att ta ställning till.
Boris Johnson står framför spegeln och försöker hitta en vinnarpose som kan ge ett lyft i opinionsmätningarna. Det är fortsatt osäkert om han tycker den ser tillräckligt trovärdig ut för att han ska vara beredd att skriva under.