Eftertankens kranka blekhet har till slut, nästan sju år efter Brexitomröstningen, ha drabbat brittiska politiker. Men det är ändå högst osäkert om de vågar ta steget och tala om för väljarna vad som måste göras.
+ Kampanjledarna för och emot Brexit, politiker från Tories och Labour har haft ett hemligt möte tillsammans med företagsledare för att diskutera hur Storbritanniens ekonomi ska räddas.
+ Brittiska regeringen och EU-kommissionen har förhandlat fram ett avtal för att rädda freden på Nordirland. Det ligger gömt i premiärminister Rishi Sunaks skrivbord.
Det är söndagstidningen The Observer som avslöjar det hemliga mötet på slottet Ditchley Park i slutet av förra veckan.
Deltagarlistan är sensationell: Där står Brexitkampanjens ledare Michael Gove, i dag tung minister i Toryregeringen, tillsammans med EU-remainers´ chefsstrateg Peter Mandelson, fd EU-kommissionär och Labourminister. Ledande Brexitförespråkare som fd Toryledaren Michael Howard, fd Toryfinansministern Norman Lamont och fd Labourministern Gisela Stuart. Ledande Brexitmotståndare som fd Toryministern David Lidington, Labours skuggministrar David Lammy och John Healey.
På tvådagarsmötet deltog också Natohöjdaren Angus Lapsley, läkemedelskoncernen GlaxoSmithKlines ordförande Jonathan Symonds och Olly Robbins, fd Brexitförhandlare under Theresa May och nu chef hos finansjätten Goldman Sachs.
Den oskyldiga rubriken för mötet var: “How can we make Brexit work better with our neighbours in Europe?”
Men enligt The Observers källor handlade diskussionen framför allt om den ekonomiska nedgången. Storbritannien är det enda av G7-länderna som går mot en recession i år, enligt Internationella valutafonden, IMF. Ekonomiska experter har räknat fram att UK förlorat 5,5 procent i BNP-tillväxt på Brexit.
De flesta deltagarna var överens om att Storbritanniens ekonomi är i en svag position och att UK måste få till stånd bättre samarbete med EU:
“The main thrust of it was that Britain is losing out, that Brexit it not delivering, our economy is in a weak position,” said the source. “It was about moving on from leave and remain, and what are the issues we now have to face, and how can we get into the best position in order to have a conversation with the EU about changes to the UK-EU trade and cooperation agreement when that happens?”
Politikerna och företagstopparna var överens om att frågan om att gå med i EU igen ”står inte på dagordningen” trots att opinionsmätningar visar att väljarna ångrat sig. Men dokumenten från mötet, som The Observer tagit del av, radar upp områden där deltagarna tycker att EU borde vara intresserat av ett närmare samarbete med UK.
Som försvarssamarbete, kampen mot Rysslands invasion i Ukraina, gemensam strategi mot Kina, bekämpa internationell brottslighet, och gemensam utveckling av energi- och teknologiföretag som kan konkurrera med USA:s.
Toryministern Michael Gove uppges ha varit väldigt ”ärlig” om bristerna med Brexit, men hävdade ändå att det nog skulle visa sig vara rätt beslut på lång sikt.
Avslöjandet av mötet har fått de hårdaste Brexitörerna i Toryhögern att gå i taket. Michael Gove anklagas för ”Brexitförräderi!”. Fd Toryministern John Redwood anklagade mötesdeltagarna för att vilja sälja ut UK:
“Instead of talking of selling out at private conferences, the UK establishment needs to complete Brexit and use its freedoms.”
Förre Toryledaren Ian Duncan Smith varnade för ett försök att underminera Brexit.
Det hemliga mötet hölls i ett avgörande läge i förhandlingarna om Nordirlands framtid efter Brexit, som en landsdel som både ska fortsätta ingå i EU:s inre marknad och vara en del av fd EU-medlemslandet Storbritannien.
Förre premiärministern Boris Johnsons ”geniala avtal” för Nordirland 2019 höll inte för kollen med verkligheten, och förhandlingarna om hur det ska kunna förändras har pågått sedan dess. Men pressen ökar på Toryregeringen att gå med på ett avtal,
Den kommande påskhelgen är det 25-årsjubileum av fredsavtalet för Nordirland – Good Friday Agreement. USA:s president Joe Biden har Joe Kennedy till sitt sändebud för Nordirland, och har enligt irländska medier hotat att ställa in ett planerat statsbesök om det inte finns något avtal tills dess.
Flera brittiska medier rapporterar också om att det i praktiken finns ett färdigt juridiskt avtal för justering av Boris Johnsons Nordirlandprotokoll. Avtalet har legat klart på premiärminister Rishi Sunaks skrivbord flera veckor, men han sägs vänta på ett lämpligt tillfälle att lägga fram det.
Under tiden uppger premiärministerns kansli att det fortfarande återstår en del detaljer i förhandlingarna.
One source repeated claims that a framework deal has been on Rishi Sunak’s desk for some time but that the prime minister was waiting for the right moment to move forward.
Enligt den preliminära uppgörelsen ska alla varor till Nordirland från övriga UK delas upp i en Grön och en Röd bana. De som ska stanna i Nordirland ska inte genomgå någon kontroll, utan att registreras till ett gemensamt datanätverk med EU:s kontrollanter. De varor som ska transporteras vidare till Irland ska kontrolleras som i en vanlig gränskontroll.
A “trusted trader” scheme would see goods from Great Britain destined for the Northern Irish market travel through a green lane with minimal checks. Goods exported destined for sale in the EU — including the Irish Republic — would go through a red lane with checks.
EU:s stenhårda krav på att EU-domstolen ska fälla slutgiltigt avgörande vid rättsliga konflikter står fast, även om förhandlingarna uppges ha handlat om hur domstolen ska behöva kallas in så sällan som möjligt.
Men premiärminister Rishi Sunak har ett katastrofalt opinionsläge. Labour skulle vinna en storseger om det vore val i dag.
Vågar då Sunak utmana Toryhögerns Brexitörer och de nordirländska unionisterna som är stenhårda motståndare mot alla gränskontroller mellan Nordirland och övriga UK?
Och vågar Michael Gove vara ”ärlig” inför väljarna och säga det han sade på det hemliga mötet på Ditchley Park att det finns brister med Brexit och att UK måste söka samarbete med EU för att rädda landets ekonomi?
Det är politiska ledare med låg trovärdighet som har på sitt ansvar att försöka reda ut den Brexitsoppa som de ställt till med. Toppbolagsdirektörerna och topparna från Remainsidan gjorde en insats för att ge dem råg i ryggen.
De närmaste veckorna fram till påsk får visa om hotet av ett pinsamt inställt statsbesök av president Joe Biden kan ge en extra beslutskraft.
Tack för ännu en intressant artikel.
Förhoppningsvis kommer Storbritannien att närma sig eller återinträda i den inre marknaden på ett eller annat sätt igen inom kort. Det blir väl inget formellt EES-avtal, men något i den stilen vore antagligen den bästa lösningen.