Brexit-upptrappning: UK-regeringen river upp avtalet som gav BoJo valsegern

Boris Johnson vann en storseger i parlamentsvalet efter att ha sparkat ut Theresa May och lovat britterna ett Brexitavtal där ”bara” nordirländarna var kvar i EU:s inre marknad. Men när nordirländarna insett att det också innebär gränskontroller mot resten av UK svänger BoJo på klacken och kräver ett nytt avtal med EU.

Boris Johnsons Brexitförhandlare David Frost krävde på tisdagen ett helt nytt Brexitavtal för Nordirland mindre än två år efter att han förhandlat fram det avtal som Boris Johnson ville ha då.

Nordirlandavtalet i oktober 2019 var en smart lösning för stunden. Boris Johnson kallade det för ”genialt” när han till skillnad från företrädaren Theresa May kunde hävda att han sett till att UK bryter totalt med EU genom att avskaffa ”The Backstop”. Samtidigt som han levde upp det internationella Långfredagsavtalet om en öppen gräns mellan Irland och Nordirland.

Problemet var att Theresa May varit ärlig och insett att en särlösning där Nordirland fortsätter ingå i EU:s inre marknad medan övriga UK lämnar kommer att leda till en gräns mitt i ”Det förenade kungariket” med gränskontroller i Irländska sjön.

Boris Johnson fixade det tillfälligt genom att ljuga och hävda att det inte skulle bli några som helst gränskontroller eller administrativt krångel för handeln mellan Nordirland och övriga UK.

Men verkligheten kom ikapp BoJo när Brexitavtalet trädde i kraft vid årsskiftet och hyllorna började tömmas i i butikerna i Nordirland. Det blev bensinbomber och kravaller, och BoJo-regeringens akuta lösning blev att bryta mot sitt eget avtal och skjuta upp genomförandet.

Brexitförhandlaren David Frost har i efterhand försökt hävda att det ”geniala” avtalet tillkom i så stor brådska att det inte blev så bra. UK-regeringen har därför krävt att EU-kommissionen ska göra ändringar i avtalet – i det så kallade korvkriget – för att få bort alla gränskontroller och regler för handeln mellan Nordirland och övriga UK.

EU-kommissionen har också kommit med flera förslag under sommaren, och väntas på onsdag lägga fram ett förslag om att bland annat tillåta brittisk korv att få komma in i Nordirland okontrollerat, i strid med reglerna för EU:s inre marknad.

Men UK-regeringen nöjer sig inte med det. De nordirländska unionistpartierna, som Tories samregerat med, kräver att hela Nordirlandavtalet ska rivas upp. Och David Frost ställde sig bakom det kravet när han föregick kommissionens nya erbjudande med sitt tal i Lissabon där han lade fram ett nytt avtalsförslag,

Huvudkravet i det är nu att EU-domstolens jurisdiktion över en del av EU:s inre marknad, Nordirland, ska upphävas.

Men som den brittiske juridikprofessorn David Phinnemore påpekat var det Boris Johnsons regering som föreslog just lösningen med att Nordirland skulle fortsätta ingå i EU:s inre marknad och stå under EU-domstolens jurisdiktion.

UK-regeringens nya försök att skylla på EU passar bra när köerna till bensinmackarna växer och affärernas hyllor riskerar stå tomma inför julhelgen.

Men EU-kommissionen och medlemsländernas regeringar lär inte backa inför Boris Johnsons politiska spel och nya hot om att bryta hela Nordirlandavtalet.