Brexit-valdagsmätning: Remain ser ut som vinnare och Tory-Brexits lovar lojalitet med Cameron

När vallokalerna stängde på torsdagskvällen såg Remain ut som segrare.Två opinionsmätningar, gjorda på valdagen, pekade på att brittiska folket slagit nytt rekord i valdeltagande och att de flesta till slut röstat för att UK ska stanna i EU.

Andra signaler på Remain-seger tidigt på valkvällen var att finansspekulanterna drev upp värdet på pundet, och att 84 Toryparlamentariker deklarerade sin lojalitet med premiärminister David Cameron.

Det görs inga normala vallokalsundersökningar vid parlamentsval i Storbritannien, eftersom folkomröstningar sker så sällan och att det därför är svårt att göra sådana med någon exakthet.

YouGovs webbmätning på valdagen pekade på en Remainseger med 52-48. YouGov gjorde en likadan webbmätning på valdagen i skotska folkomröstningen. Den hamnade bara en procentenhet från det slutliga resultatet.

Det är ingen vanlig webbmätning, där de som vill får vara med och svara. Här söker YouGov upp 3 000 personer som intervjuats via webben tidigare under kampanjen, och deras svar jämförs med deras tidigare ställningstagande.

Opinionsinstitutet Ipsos/Mori uppgav också att deras mätning gjord under valdagen och dagen före pekade mot Remainseger med 54-46.

Enligt opinionsinstituten har valdeltagandet nått rekordnivåer, 83-86 procent. Medan de preliminära rösträkningarna pekade mot cirka 70 procent. Det ska jämföras med parlamentsvalet i fjol, då det låg på cirka 66 procent. Mätningarna tyder på att valdeltagandet nått betydligt högre nivåer än beräknat i valkretsar med många Labourväljare. Många kan ha gått och röstat som en solidaritetshandling med den mördade Labourparlamentarikern Jo Cox.

Det fanns också uppgifter om att hedgefonder och andra finansinstitut beställt egna opinionsmätningar. Finansspekulanterna började också redan innan vallokalerna driva upp värdet på brittiska pundet. UK Indepence Partyledaren Nigel Farage som tidigare var aktiehandlare gjorde också överraskande tidigt ett uttalande om att han räknade med en Remainseger.

En annan signal om att David Camerons linje var på väg mot seger var att 84 Brexitanhängare bland Torypartiets parlamentariker offentliggjorde en gemensam lojalitetsförklaring med Cameron. Bland dessa Iain Duncan Smith, som under valrörelsen avgick i protest mot Cameron, och Brexitsidans ledare Boris Johnson.

Tre veckor före folkomröstningen, när Brexitsidan fortfarande trodde på seger, hotade flera Toryparlamentariker att kräva Camerons avgång även om Remainsidan segrade. Nu vill många Toryparlamentariker rädda sin politiska karriär och för de ministrar som slagits för Brexit är det viktigaste nu att få behålla sina platser i Camerons regering.

Det slutliga resultatet blir klart först tidigt på morgonen på midsommarafton. Men om opinionsmätningarna hamnat rätt kan övriga EU andas ut efter att David Cameron satt hela unionens framtid på spel.

De undantag som Cameron fick av övriga EU-ledare vid toppmötet i februari ska nu träda i kraft. Vad de innebär skrev jag om häromdagen:

Oavsett hur det går i Brexitomröstningen – EU kommer att förändras i grunden