Brexit3-förhandling: EU27 kräver uppgörelse om utträdesbetalningen innan prat om EU-UK-framtid

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier satte upp stoppskylten redan vid ingången till den tredje Brexitrundan:

– EU27 och EU-parlamentet står fast, inga förhandlingar om övergångsperiod och framtida avtal innan utträdesvillkoren är klara.

Brexitminister David Davis hade inför måndagens förhandlingsstart via brittiska medier uppmanat EU-sidan till ”flexibilitet och uppfinningsrikedom”, i ett försök att få EU-förhandlarna att börja prata handelsregler.

Men Barnier avstod från att försöka verka ”flexibel”. I stället hänvisade han till att EU27-ledarna satt upp villkoren för turordningen för förhandlingarna, som den brittiska sidan också accepterade i somras.

Brittiska regeringen har sedan senaste förhandlingsveckan lagt fram sju förhandlingspapper, men inget av dem handlar om villkoren för EU-utträdet. Inofficiellt har diplomater från flera EU-länder i olika medier klassat UK-regeringens förslag som orealistiska drömmar. Och Michel Barnier instämde i den bedömningen, om i mer diplomatiska ordalag.

– Jag är ärligt sagt bekymrad. Tiden rusar iväg och vi behöver tydliga positioner från Storbritannien på samtliga förhandlingsområden för att kunna diskutera på ett seriöst sätt, sade Barnier i sitt uttalande inför den väntande journalistkåren.

Brexitminister David Davis svarade att regeringens förhandlingspapper är resultatet av ett års ”hårt arbete”, och försäkrade att han var beredd att förhandla om samtliga frågor.

– Men det behövs fantasi för att vi ska kunna nå fram till ett bra avtal för båda sidor, sade Davis.

Den här tredje förhandlingsomgången ska pågå till torsdag. Enligt agendan finns ytterligare två förhandlingsveckor före EU-toppmötet i oktober då EU-27-ledarna ska ta ställning till om förhandlingarna kommit så långt att de ska säga ja till att även börja diskutera framtida avtal med Storbritannien efter EU-utträdet.

UK-regeringen har efter påtryckningar från främst näringslivet nu sagt att den vill ha en övergångsperiod efter utträdet den 29 mars 2019. Regeringen säger visserligen att den vill lämna både EU:s tullunion och inre marknaden, men säger samtidigt att den vill ha ett tullsamarbete som fungerar som den nuvarande tullunionen.

Den brittiska regeringens förhandlingsutrymme minskas ytterligare av att det stora oppositionspartiet, Labour, i helgen tog ställning för att UK ska förbli medlem i en tullunion och ingå i EU:s inre marknad under en flera år lång övergångsperiod.