I den alltmer upphetsade brittiska debatten inför EU-folkomröstningen där framför allt ledande Torypolitiker slår varandra i huvudet har Carl Bildt lyckats bli ett av huvudnumren. När han kallade Brexitledaren Boris Johnson för en ”apologet för Putin” slogs det upp stort i brittiska media.
Carl Bildts uttalanden får sällan stor mediauppmärksamhet numera eftersom han inte längre är utrikesminister. Men på måndagen räckte det med ett tweet för att få stora rubriker i Storbritannien.
Downing Street hade läckt ut valda delar av David Camerons tal och brittiska medias förstasidor hade stora rubriker om att premiärministern varnar för ”krigshot” om det blir Brexitseger.
Boris Johnson gick i svaromål omedelbart och hävdade att EU inte klarade av att sköta utrikes- och säkerhetspolitik, utan borde låta Nato sköta det.
Johnson anklagade EU för att ha bidragit till inbördeskriget i Ukraina:
”I think it is very, very important that we don’t muddle up the role of the EU with the role of Nato.’ ’What worries me now is that it is the European Union’s pretensions to run a foreign policy and a defence policy that risk undermining Nato ’We saw what happened in Bosnia. We’ve seen what happened in the Ukraine.’
Det fick Carl Bildt och Polens tidigare utrikesminister Radoslaw Sikorski att gå i taket, och deras ilska uttalanden på Twitter om att Boris Johnson nu framträder som försvarare av Rysslands annektering av Krim gjorde att de blev en del av Brexitdebatten.
Boris Johnsons försök att visa att han är en sann europé med en sång på tyska stärkte knappast hans trovärdighet som utrikespolitiker efter utspelet om Ukraina.
Samtidigt höll David Cameron på Europadagen ett av de mest EU-entusiastiska tal som troligen hållits av någon brittisk politiker. I det sjutton sidor långa talet försökte han koppla samman Storbritanniens roll i andra världskriget med Falklandskriget och medlemskapet i EU som ett sätt att föra landets roll som stormakt vidare.
Carl Bildt noterade under Europadagsfirandet i Stockholm att det bara är två europeiska politiska ledare som talar varmt om EU i dessa dagar – Angela Merkel och David Cameron.
EU-kommissionären Cecilia Malmström replikerade:
– Om Cameron hållit såna tal några år tidigare har folkomröstningen i Storbritannien inte behövts.