Det är en hel månad kvar till den brittiska folkomröstningen om EU, men kampanjen har redan nått närmast hysteriska nivåer. Massinvasion av 12 miljoner turkar hotar om Storbritannien stannar i EU, varnar Brexitsidan. En ”ekonomisk chock” hotar, huspriserna sjunker och maten blir dyrare vid Brexitseger, svarar Remain.
De har båda lusläst opinionsmätningarna och tar redan nu till skrämselpropagandan av oro för att många osäkra väljare kommer att stanna hemma på valdagen.
– Tolv miljoner turkar, mest arbetslösa och studenter, kommer att flytta till Storbritannien! ropar Sunday Express och hänvisar till en opinionsmätning gjord över hela Turkiet. Brexitsidans David Davis pekar på att brottsligheten är fyra gånger högre där än i Storbritannien.
”Last night David Davis said Turkey’s plans to join the EU was the strongest argument for Brexit, as he warned it would unleash a new wave of migration that would push down wages and threaten the country’s security.”
Turkiet är visserligen inte medlem i EU och turkar har därför inte rätt att flytta till Storbritannien. Men biträdande försvarsministern och Brexitanhängaren Penny Mordaunt förklarade i BBC på söndagen att det bara kommer att dröja några år innan landet är fullvärdig EU-medlem och Storbritannien kan inte förhindra det.
”I do not think that the EU is going to keep Turkey out. I think it is going to join. I think the migrant crisis is pushing it more that way. We will be unable to stop Turkey joining the EU. The only shot that the British people will get att expressing a view on this is the EU referendum.”
Det kan tyckas märkligt att en minister i den brittiska regeringen kan ljuga rakt in i tv-kamerorna. Just i Storbritannien borde det vara omöjligt, med tanke på att landet stoppades från att bli medlem i EU under flera år på grund av att Frankrikes president Charles De Gaulle lade in sitt veto.
Varje medlemsland har vetorätt när beslutet om att ta in ett nytt land i EU fattas.
Men de senaste opinionsmätningar tyder på att Remainsidan tagit ledningen, samtidigt som andra mätningar visar att bland de som är osäkra är det invandringen som är det viktigaste skälet till att de kan tänka sig att rösta för Brexit. Det har fått Brexitsidan att spela ut ”Turkietkortet”.
Nyhetsrapporteringen från Turkiet om president Tayyip Erdogans attacker på medierna och försök att skaffa sig diktatorisk makt över landet gör att varningar för att miljoner turkar kan vilja komma till Storbritannien bedöms som effektiv. Att premiärminister David Cameron säger att det är lögn kan avvisas med att han propagerar för Remainsidan och därför inte är mer trovärdig än en annan minister i samma regering som säger att det kan vara sant.
”It is not remotely on the cards that Turkey is going to join the EU any time soon. They applied in 1987. At the current rate of progress they will probably get round to joining in about the year 3000 according to the latest forecasts., svarade Cameron på en annan tv-kanal efter Penny Mordaunts utspel.
Remainsidan har valt en annan skrämseltaktik – ekonomin. Det fungerade för David Cameron i parlamentsvalet i fjol, då Torypartiet vann en överraskande seger och fick egen majoritet med huvudbuskapet att en Labourseger skulle leda till att Skotska Nationalistpartiet med sin vänsterinriktning skulle få regeringsinflytande och driva upp skatterna.
Finansminister George Osborne har levererat rapport efter rapport om de ekonomiska försämringar som väntar om Storbritannien lämnar EU. Riksbankschefen Mark Carney har varnat för ekonomisk nedgång, och fått instämmande från IMF-chefen Christine Lagarde.
Remainsidan tolkar uppenbarligen den senaste veckans opinionsmätningar som att det är en framgångsrik taktik att varna för de ekonomiska följderna av en Brexitseger. Därför upprepar David Cameron siffror om de ekonomiska hoten mot hushållens ekonomi, och G7-stormakternas finansministrar gör uttalanden om att en ekonomisk chock hotar världsekonomin vid Brexitseger.
Camerons tidigare försök att skrämmas med att ett tredje världskrig hotar om Storbritannien lämnar EU tycks ha lagts åt sidan. Remainledarna tar inte heller debatten om att arbetskraftsinvandringen från andra EU-länder nått över 2 miljoner.
Men Brexitsidans varningar för att sjukvården, NHS, inte klarar den ökade kostnaderna på grund av invandringen bemöts i stället av NHS’ högste chef Simon Stevens, som i en BBC-intervju på söndagen hävdade att fördelarna med EU-medlemskapet är större än kostnaderna för invandringen.
”Any pressure on the health service from migration is outweighed by the benefits of EU membership, the NHS England boss has argued.”
Remain- och Brexitledarnas alltmer högljudda skrämselpropaganda kan förstås av opinionsmätningar som visar att en femtedel av britterna fortfarande inte har bestämt sig vilken sida de ska rösta på. Valdeltagandet är betydligt lägre i parlamentsval än i Sverige. Därför är det osäkert hur de cirka en tredjedel som inte brukar rösta kommer att göra i folkomröstningen. Vilka som går och röstar kan avgöra valet.
Men risken är att många osäkra väljare nu väljer att helt sluta lyssna om skrämselkampanjerna trappas upp ytterligare dag för dag.