Brexitledarna Boris Johnson och Michael Gove lyste med sin frånvaro när brittiska parlamentet samlades på måndagen. De har avslöjats som tomhänta när de nu vunnit folkomröstningen och kan ta över regeringsmakten, medan pundet rasar.
Övriga EU får vänta flera månader innan Storbritannien kan börja diskutera hur utträdet ska gå till. Det enda realistiska alternativet är ett hängavtal på Norge.
Brittiska tv-kanalen Sky News politiske redaktör Faisal Islam såg närmast chockad ut på söndagen efter att ha intervjuat en minister från Leavesidan:
Where is the Brexit plan, I asked him. He said ”There is no plan. Number 10 should have a plan”
It’ s amazing. The only politician with a thought through plan is Nicola Sturgeon, the Scottish leader.
David Cameron, som utlyste folkomröstningen, och Boris Johnson, som oväntat valde att stödja Leavesidan, var övertygade om att brittiska folket säkert skulle rösta för status quo, att stanna i EU. Men de båda fd Etongossarnas tävling om att nå den politiska toppen blev oväntat blodigt allvar när de populistiska invandringsmotståndet mobiliserade utsatta väljare i industriområdena.
De två Leaveledarna, justitieminister Michael Gove och förre Londonborgmästaren Boris Johnson, har hållit sig undan ända sedan i fredags. Johnson spelade cricket med sina släktingar och vägrade svara på frågor. Gove lät bara meddela att han stödjer Johnson som ny Toryledare och premiärminister.
Boris Johnsons första besked till brittiska folket kom via hans kolumn i Daily Telegraph på måndagen. Han upprepade löftena från valkampanjen om att UK kan lämna EU och samtidigt ha kvar samtliga rättigheter som i dag. Britter ska kunna fortsätta arbeta, studera och bosätta sig i EU.
EU citizens living in this country will have their rights fully protected, and the same goes for British citizens living in the EU. British people will still be able to go and work in the EU; to live; to travel; to study; to buy homes and to settle down.
Det finns länder som inte är med i EU där medborgarna har dessa möjligheter – Norge, Island och Lichtenstein. EES-avtalet ger dessa länder fritt tillträde till inre marknadens friheter. Problemet är att Boris Johnson och Michael Gove avvisade EES-modellen kategoriskt under de sista veckorna av valrörelsen, sedan de brittiska journalisterna läst på och upptäckt att EU-arbetare också har fritt tillträde till EES-länderna och att Norge betalar nästan lika mycket till EU:s budget som medlemslandet Storbritannien.
Men när de ekonomiska varningarna nu besannas och brittiska företag stoppar anställningar och skär ner sina investeringsplaner är handlingsalternativen få för Storbritanniens nya politiska ledare.
Brittiska underhusets mest erfarne politiker, Kenneth Clarke, som varit finansminister och innehaft en rad andra poster i Toryregeringar sedan början på 80-talet, var den ende som vågade nämna ordet ”EES” i parlamentets diskussion om Brexit på måndagen.
– För att skapa stabilitet i Storbritanniens ekonomi i det här läget bör vi inte ansluta oss till EES-avtalet som ett första steg? frågade han den avgående premiärministern David Cameron.
Cameron hänvisade frågan till ”nästa regering”. Men hans svar på alla frågor om vad Storbritannien vill ha för avtal med EU pekade i samma riktning – EES-modellen.
– Vi vill vara så nära EU:s inre marknad som möjligt. Vi vill ha starkast möjliga ekonomisk kontakt med EU, sa Cameron. Men med tillägget ”We want to influence decisions taking that influence us.”
Det var just det problemet Norges statsminister Erna Solberg varnade Storbritannien för när hon besökte London inför Brexitomröstningen. EES-länderna har inget inflytande över EU-besluten:
”Brussels will decide without the Brits being able to participate in the decision-making'”
Men när Leavesidans generaler nu ska uppfylla löftena om inga britter ska drabbas av ett utträde, och om man samtidigt ska kunna stoppa hoten om att Skottland bryter sig ut ur Storbritannien framstår någon form av EES-avtal som enda möjliga lösningen.
I väntan på att den hårda verkligheten ska sjunka in får övriga EU vänta. Cameron meddelade på måndagen att han nu tillsatt en ”EU Unit” som ska utreda vad Storbritannien vill och förbereda utträdesförhandlingarna med EU för nästa regering.
Först i början av september kommer Storbritannien att ha en ny premiärminister. På EU-toppmötet kommer de 27 stats- och regeringscheferna att ge besked att det inte blir några ”informella samtal” innan en brittisk regering formellt begärt utträde enligt artikel 50 i EU-fördraget.
Spekulationerna om en ny folkomröstning avfärdades av alla utom Liberaldemokraterna i brittiska parlamentets Brexitdebatt. Labour är totalt splittrat i en ledarstrid, där partiledaren Jeremy Corbyn anklagas för att ha röstat Leave i folkomröstningen. Och Boris Johnson vet att Torypartiet riskerar förlora hundratusentals väljare till UK Independence Party om han skulle försöka rädda kvar Storbritannien i EU.