Brittiska parlamentet kör över May för att undvika Brexithaveri – men om en Plan B

Det finns nu en majoritet i det brittiska parlamentet om Brexit, och den har kört över Theresa Mays regering två gånger inom ett dygn.

Men den är bara överens om att det vore katastrof om Storbritannien lämnar EU utan ett avtal den 29 mars – med risk för brist på mat och mediciner, veckolånga långtradarköer i Dover och chockhöjda tullar. Det finns fortfarande ingen majoritet för en alternativ plan till Theresa Mays Brexitavtal.

Theresa Mays ministrar och hennes värsta motståndare inom Torypartiet attackerade gemensamt talmannen John Bercow med ordningsfrågor under ett par timmar på onsdagen. De var upprörda över att Torypolitikern Bercow, som talman, beslutat tillåta röstning om en motion med kravet att premiärminister May ska presentera en plan B inom tre dagar om regeringens förslag till Brexitavtal röstas ner nästa vecka i parlamentet.

Talman Bercow har uppenbarligen börjat tröttna på hur Theresa May struntar i parlamentet och utnyttjar regeringens befogenheter till bristningsgränsen för att driva igenom sin linje. Den omröstning om Brexitavtalet som skulle ha hållits före jul sköts upp av regeringen i sista stund efter en veckas debatt om förslaget i parlamentet.

Grälet mellan regeringssidan och talmannen gick så långt att den tidigare finansministern Kenneth Clarke – Torypolitiker och Brexitmotståndare – uppmanade de som klagade över att parlamentet återtar makt från regeringen att ”ta på sig gula västar och ställa sig utanför parlamentet och protestera i stället”

Många parlamentsledamöter befarar att Theresa May i sina försök att pressa parlamentet att acceptera hennes avtalsförslag kommer att köra hela Brexitprocessen över stupet med No Deal som följd. Men parlamentets möjligheter att stoppa regeringen är begränsade så länge det inte finns någon majoritet för ett alternativ till regeringens avtal.

På tisdagskvällen röstade parlamentet först igenom en motion, som kräver att regeringen måste ha klartecken från underhuset för att göra ändringar i finansplanen, som skulle bli nödvändiga om Storbritannien skulle lämna EU utan ett utträdesavtal. Och på onsdagen röstade återigen en liten majoritet – 308-297 – emot regeringen med kravet på en snabb plan B. Cirka 20 Toryledamöter röstade med oppositionen emot regeringen.

Ingen av de här motionerna kan förhindra en No Deal. Theresa May kan fortfarande vänta upp till tre veckor med att tala om vad regeringen vill om Brexitavtalet som väntat röstas ner den 15 januari. Men efter onsdagens omröstning i parlamentet lär premiärministerns chans att få regeringens förslag godkänt i en andra omröstning minska betydligt om hon inte presenterar en Plan B inom tre dagar.

”Take Back Control” var den känslomässiga slogan som gav Brexitsidan segern i folkomröstningen 2016 enligt den fascinerande filmen ”Brexit: The Uncivil War” som just släppts på HBO. Den slogan har nu övertagits av Brexitmotståndarna i brittiska underhuset när de försöker förhindra Brexitörerna från att driva fram ett totalt sammanbrott i handeln med övriga Europa.

Parlamentet inledde på onsdagen, för andra gången, en veckolång debatt om regeringens Brexitavtal. Det är redan klart att det kommer att röstas ner eftersom regeringens samarbetsparti, nordirländska DUP, liksom minst ett 60-tal Brexitörer i Torypartiet redan avvisat det.

Theresa May motiverade uppskjutningen i december med att hon förde nya förhandlingar med EU om ändringar i Brexitavtalet. Men från EU-sidan upprepas om och om igen att det framförhandlade utträdesavtalet på 585 sidor inte kan ändras. Och på onsdagen hade premiärministern inga resultat att visa upp, men hävdade att hon ”arbetar vidare” med EU.

Det pågår dock en ”Operation Fig Leaf” (Operation fikonlöv). Där EU-ledare enligt uppgift ska skriva under ett brev till Theresa May där de upprepar sitt uttalande från toppmötet i december

”Europeiska rådet framhåller även att reservlösningen – om den trots allt skulle behöva användas – kommer att tillämpas tillfälligt, med mindre än och till dess att den ersätts av ett senare avtal som säkerställer att en hård gräns undviks. I ett sådant fall skulle unionen göra sitt bästa för att förhandla fram och snabbt ingå ett senare avtal som skulle ersätta reservlösningen och förvänta sig detsamma från Förenade kungariket, så att reservlösningen inte skulle vara på plats längre än vad som är absolut nödvändigt.”

Men ordalydelsen kan bli lite annorlunda i hopp om att Theresa May ska kunna visa upp brevet för parlamentsledamöterna som ett löfte från EU27 att den omstridda ”backstop”, som garanterar en unik lösning för Nordirland, inte kommer att gälla för evigt.

Men brittiska regeringstjänstemän kallar det här för ”Operation Fig Leaf”, eftersom det juridiskt bindande avtalet fortsatt kommer att innefatta ”The backstop” för att garantera en öppen gräns mellan Nordirland och Irland oavsett framtida handelsavtal mellan EU och UK.

Theresa Mays taktik har varit att pressa fram en majoritet i parlamentet för sitt Brexitavtal. Genom att skjuta upp och skjuta upp den avgörande omröstningen. Med rapporter om vilken katastrof som väntar om Storbritannien lämnar EU den 29 mars utan ett avtal.

Samtidigt kör oppositionsledaren, Labours Jeremy Corbyn, taktiken att in i det längsta undvika att ta ansvar för Storbritanniens framtid. En stor majoritet i hans parti vill ha en ny folkomröstning om EU-medlemskapet, men Corbyn hoppas i stället kunna tvinga fram ett nyval och få förhandla fram ett eget Brexitavtal.

Corbyns taktik är lika stort misslyckade hittills som Mays. Labour ligger under i opinionsmätningarna, trots Toryregeringens Brexitkaos. Och hans möjligheter att driva igenom ett nyval via en misstroendeomröstning haverar på att de Theresa Mays motståndare i Torypartiet skulle stödja henne i hopp om att hennes Brexittaktik kommer att leda till en No Deal.

Brexitörernas ledare, som Boris Johnson och Iain Duncan Smith, talar sig nu varma för att Storbritannien kommer att klara sig bra efter en No Deal och handel enligt världshandelsorganisationen WTO:s regler. Medan den tidigare Brexitledaren Michael Gove, som numera är miljö- och jordbruksminister varnar för 40-procentiga tullar på brittiskt nöt- och lammkött till EU efter en No Deal.

Theresa May har nu försäkrat att omröstningen om Brexitavtalet verkligen kommer att äga rum den 15 januari. Enligt läckor från regeringssammanträdet på tisdagen säger även hon nu att det blir ett nederlag och att hon förbereder vad som ska hända därefter.

Regeringen har under helgerna låtit drottningen dela ut titlar till Torypolitiker i hopp om att få deras röststöd. Utan någon märkbar framgång hittills.

Nordirländska parlamentet Stormont utlovas vetorätt över alla beslut om handelsavtal med EU. Men eftersom Stormont inte fungerat på två år och en majoritet av de valda ledamöterna där är emot Brexit är det ett löfte som möts med hån på Nordirland.

Theresa May hoppas troligen på att ha resultatet av ”Operation Fig Leaf” med sig när hon ska presentera sin Plan B tre dagar efter sitt förväntade nederlag den 15 januari. Det lär inte vara ett tillräckligt stort fikonlöv för att dölja att hon står naken utan verkligt handlingsalternativ.

Den avgörande frågan blir om de parlamentsledamöter som röstat emot regeringen två gånger är på allvar beredda att ”Take Back Control” och enas om en egen Plan B. För att det ska vara möjligt krävs förmodligen att Labour också kör över sin partiledare, Jeremy Corbyn.

Trots de dramatiska omröstningarna i parlamentet de senaste dagarna är hotet om en No Deal fortsatt inte undanröjt. Det spekuleras redan i att utträdesdatumet 29 mars skjuts upp, att EU27 går med på det för att rädda UK, och EU, från det kaos som hotar.