Cameron, Juncker, Schulz på armlängds avstånd – nu ska de tillsammans förhindra Brexit med Nödbroms

Det var ansträngda leenden och stelt kroppspråk. David Cameron värjde sig mot Jean-Claude Junckers kramförsök och höll ett ofamiljärt avstånd till Martin Schulz. Det måste ta emot att tvingas be om hjälp av två ”EU-federalister” som Cameron brukar peka ut som ett hot mot Europa.

Efter trerätterslunchen med kommissionsordföranden och ett kort möte med parlamentets talman deklarerade Cameron: ”Det här är inte tillräckligt bra”. Men det är bara första akten i den teater som nu ska spelas upp för att göra kommissionens erbjudande om en ”Nödbroms” till en seger för Cameron.

Embedded image permalink

När Cameron efter mötena säger till brittisk tv att han är ”Uppmuntrad”, innebär det att brittiska regeringen gett upp sitt tidigare krav på att få stoppa utländska arbetare från att få samma skatteunderstöd som lågavlönade brittiska arbetare. Cameron är nu uppenbarligen beredd att nöja sig med någon form av ”nödbroms”. Det är vad brittiska medier rapporterat i flera dagar; det har dömts ut av brittiska EU-motståndare och regeringen har inte dementerat uppgifterna.

Men som i alla förhandlingsspel som inte är inne på övertid sade Cameron inte att han var nöjd, utan att ”Det är fortfarande en lång väg kvar till en uppgörelse. Det här är inte tillräckligt bra.”

Jean-Claude Juncker sade ingenting offentligt efter mötet; han siktar på att inhösta applåderna senare. Men Martin Schulz gav en presskonferens, nöjd med EU-parlamentets viktiga roll i förhandlingarna:

– Premiärministern bad om EU-parlamentets stöd. Och parlamentet kommer att ha en betydelsefull roll när det blir fråga om de lagstiftningsbeslut som behövs för den här uppgörelsen.

Schulz var också klar över resultatet redan nu:

– Jag är optimistisk om att vi får en uppgörelse vid toppmötet i mitten av februari, sade Schulz.

Det finns ännu inga säkra uppgifter om vad som kommer att krävas för att ”nödbromsen” ska utlösas och Storbritannien få rätt att stoppa utbetalningar av skattestöd till lågavlönade utländska arbetare. Det sägs att antingen EU-kommissionen eller ministerrådet med övriga medlemsländers ministrar ska avgöra om den sociala apparaten i Storbritannien är överansträngd. I en del medier sägs att brittiska regeringen kan utlösa nödbromsen och att EU i efterhand avgör om det var befogat.

Det här är troligen saker som återstår i förhandlingarna. Liksom brittiska kravet på att få stoppa utbetalningar av barnbidrag till utländska arbetare vars barn bor kvar i hemlandet.

Men det räcker inte med att komma överens med de forna arvfienderna i Bryssel för David Cameron. Den närmaste politiska vännen i EU-parlamentet, polska regeringspartiet Lag och Rättvisa, har mycket bestämda gränser för förhandlingarna:

Polske utrikesministern Witold Waszczykowskis kommenterade på fredagen förslaget om en ”nödbroms”:

– Vi accepterar ingen mekanism som stoppar sociala rättigheter till polacker som lever i EU.