Cameron tvingas ta hjälp av sina arvfiender för att få något byte att visa upp för brittiska väljare

David Cameron ska runt midnatt på torsdag kväll komma ut från EU-toppmötet och vifta med det byte han fällt för att ge Storbritannien ökad nationell suveränitet. För att PR-planen ska lyckas tvingas han nu åka runt och be sina arvfiender bidra till att framställa hans segertrofé i så bjärta färger som möjligt.

Det var ett tungt steg för den brittiske premiärministern att nödgas åka till till EU-parlamentet på tisdagen och träffa de federalister som han i alla andra sammanhang bekämpar. Hans första EU-politiska ställningstagande som ny partiledare var att ta sitt parti ut ur den konservativa EPP-gruppen och bilda en ny EU-skeptisk grupp tillsammans med bland andra ultranationalistiska polska Lag och rättvisa.

Men Cameron vägrade möta hela EU-parlamentet till debatt, som bland andra Ungerns Viktor Orban gjort. Och i sista stund kom hans rådgivare på att det vore oklokt att ens träffa samtliga gruppledare. För bland dem finns UKIP:s Nigel Farage och Front Nationals Marine Le Pen.

I stället blev det ett kort möte med endast en från vardera EPP, Socialdemokraterna och Liberalerna tillsammans med talmannen Martin Schulz. Och Cameron såg till att komma nästan en halvtimme för sent, som för att markera sin syn på parlamentet

David Cameron behöver EU-parlamentets stöd eftersom de lagändringar om bland annat inskränkningar av sociala stöd för utländska arbetare som Storbritannien kräver måste godkännas även av det lagstiftande parlamentet.

Enligt brittiska media begärde Cameron att EU-parlamentet ska lova att omedelbart godkänna den uppgörelse som väntas på EU-toppmötet. Men något sådant löfte fick han inte. Martin Schulz klargjorde det självklara att talmannen inte kan ge några sådana garantier för vad en demokratiskt vald församling ska besluta:

”To be quite clear, no government can go to the parliament and say: this is our proposal, can you give a guarantee about the result. This is not possible in a democracy.”
Men EU-parlamentets ledare sträckte sig ändå väldigt långt för att ge David Cameron en hjälpande hand. ”Vi kommer att göra vårt yttersta för att stödja en kompromiss och rättvis uppgörelse”, sade Schulz.
Direkt efter mötet i EU-parlamentet träffade David Cameron på nytt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, som den brittiske premiärministern 2014 på alla sätt försökte stoppa från att få uppdraget. Nu är det kommissionen som ligger bakom det förslag till uppgörelse som ger Storbritannien rätt att diskriminera nyanlända utländska lågavlönade arbetare från att få de skattestöd som motsvarande brittiska arbetare har rätt till.
Kvällen innan besökte David Cameron Paris för att komma överens med president Francois Hollande, som han enligt brittiska medieuppgifter tidigare planerat att ställa till en stor offentlig konflikt med för att visa väljarna hur hårt han slåss mot fransoserna för brittiska krav. Nu var budskapet från Downing Street efter mötet i stället att det varit positiva samtal:
A British spokesman said the talks yielded “a firm basis to reach agreement”.
De flesta väntar sig en uppgörelse på EU-toppmötet, men David Cameron behöver någon form av extra framgång att visa upp sedan konservativa brittiska media framställt det första förhandlingsutkastet som ett fiasko.
Övriga EU-ledare ser opinionssiffrorna i Storbritannien, där Brexit-sidan leder i flera mätningar. David Cameron kan därför hoppas att hans motvilliga besök i Bryssel och Paris gör att Juncker plockar fram några ytterligare ”eftergifter” att visa upp för skeptiska väljare.