I takt med att opinionssiffrorna pekar mot ett allt större övertag för Brexit – ”Lämna EU” – blir David Cameron alltmer desperat. Han är nu beredd att dra in skattesubventioner för unga lågavlönade britter för att kunna visa väljarna att han fått rätt att diskriminera utländska arbetare.
Brittiska regeringen hoppas kunna smyga åt unga britter andra former av pengastöd, men det riskerar att stoppas i efterhand och ge Camerons regering baksmälla.
Den brittiske premiärministern har fortsatt sin tiggarturné runt EU för att få hjälp att ta sig ur den grop han grävt åt sig själv med ständiga eftergifter till den EU-skeptiska toryhögern. Cameron lovade den en folkomröstning om EU-medlemskapet; han lovade minska invandringen trots att landets ekonomi tjänar stort på den; han lovade stoppa ”missbruket av välfärdssystemet” trots att det inte finns några bevis på att det existerar; han lovar nu att regeringsledamöter får kampanja mot EU trots att han därmed tappar stort i auktoritet.
Övriga EU-regeringar har sträckt sig långt för att hjälpa David Cameron att få framstå som en segrare i förhandlingarna om hans fyra krav för ett ”reformerat EU”. Storbritannien ska få ett formellt löfte om att slippa vara med i framtida fördjupningar av EU-samarbetet, euroländerna ska ta hänsyn till icke-euroländerna när de fattar beslut, och medlemsländernas parlament ska få ökade möjligheter att säga nej till nya lagstiftningsförslag.
Men vid EU-toppmötet i december fick David Cameron ett definitivt nej på det fjärde kravet – att dra in skattelättnader för utländska arbetare under fyra år. De lägsta lönerna i Storbritannien är nämligen så låga att de inte går att leva på, och därför har man infört systemet med skattestöd. Det här skulle innebära att en lågavlönad brittisk arbetare skulle få högre inkomst än en arbetare från ett annat EU-land för samma jobb. En uppenbar diskriminering som står i strid med EU:s grundläggande principer.
När David Cameron träffade Ungerns Viktor Orban på torsdagen fick han det beskedet en gång till:
”It is very important that those Hungarians who are working well and contribute to the British economy should get respect and should not suffer discrimination. Discrimination is not something we can accept., sade Orban på presskonferensen enligt Guardian.
Det var ett besked till Cameron som Orban koordinerat med Polen, Tjeckien och Slovakien, de s k Visegradländerna. Det är från dessa länder som hundratusentals medborgare arbetar i Storbritannien.
Men enligt Daily Telegraph, anser ändå de flesta EU-regeringar att man måste hitta en uppgörelse som gör att Cameron kan säga att han fått igenom sitt krav på fyra års indragna skattesubventioner till utländska arbetare.
“It’s in his party manifesto, it was in his letter to [Donald] Tusk, everyone understands Cameron needs a ‘win’ on benefits”, säger en källa till Telegraph.
Från EU-håll är linjen att den brittiska regeringen kan dra in skattesubventionerna till alla lågavlönade arbetare, och på det sättet slippa diskriminera utländska arbetare. Men eftersom skattelättnaderna är så viktiga för de lågavlönade skulle indragna skattesubventioner leda till stora protester.
Den kompromiss som nu diskuteras för att rädda ansiktet på Cameron är att dra in stödet för brittiska ungdomar i åldern 18-22 år samtidigt som det dras in för alla utländska arbetare. Men för att avvärja protester ska regeringen lova att ge ungdomarna understöd genom ”en bakdörr”
”However the Telegraph understands that European states are now offering Mr Cameron a deal that would require new British workers aged 18-22 to wait four years for in-work benefits, while simultaneously finding a back-door ”fix” to ensure those workers were not left out of pocket.”
Det här är ännu bara läckor från den brittiska regeringen, som försöker hålla uppe bilden av att den är framgångsrik i förhandlingarna. Guardian rapporterar samtidigt att förhandlingarna går trögt och att det troligen inte blir någon uppgörelse på EU-toppmötet i februari: ”EU referendum expected in September as hopes fade of deal next month”
Men även om modellen med indraget skattestöd för 18-22-åringar skulle bli uppgörelsen riskerar den att slås sönder senare av EU-domstolen, just på grund av diskriminering om brittiska unga arbetare kompenseras på något annat sätt av staten.
Ett varnande exempel är Tysklands planer på att införa vägavgifter på motorvägarna enbart för utländska bilister. För att slippa anklagelserna om diskriminering beslutades att avgifterna skulle betalas av samtliga bilister, men tyska bilförare skulle kompenseras med sänkt fordonsskatt. EU-kommissionen hotade att dra Tyskland inför domstol för diskriminering, och regeringen valde att stoppa planerna. ”EU thwarts German motorway toll plans, setback for government.”
Räkna med flera nya turer i Operation Rädda Ansiktet på Cameron.