Anna Maria Corazza Bildt, Alice Teodorescu Måwe, Charlie Weimers har alla samma uppdrag i EU-valet den 9 juni: Sno röster från Moderaterna!
Men frågan är varför M-väljare ska rösta bort partiets toppnamn Tomas Tobé? Han har ju lyckats få EU-parlamentet att överge hela sin migrationspolitik och i stället ställa sig bakom Tidöregeringens linje.
Partiernas valstrategier är tydliga:
Liberalerna har värvat Corazza Bildt för att locka M-väljare som tycker att Moderaterna gått för långt åt höger.
KD värvar Teodorescu Måwe för att locka M-väljare som tycker partiet inte gått tillräckligt långt åt höger.
Och SD ska med Weimers och tal om eventuellt ”Swexit” locka M-väljare som tycker att regeringen måste gå ännu längre åt höger.
Hur ser då möjligheterna ut för de tre Tidöpartiernas kandidater att locka väljare från det fjärde, Moderaterna?
+ Sverigedemokraternas Charlie Weimers, fd KD, var först ut att lansera strategin att sno väljare från Moderaterna på att kritisera EU och hota med Swexit..
”Jag ser en jättestor potential för oss”, sade Charlie Weimers till DN, och hävdade att det finns ett ”växande motstånd mot EU bland högerväljare”.
Problemet för Charlie Weimers och SD är att stödet för EU tvärtom ökar bland högerväljarna, och allra mest bland SD:s väljare. Rysslands militära invasion av Ukraina och EU:s agerande för att stödja Ukraina har bidragit till det rekordhöga stödet, och det lär bli en huvudfråga i EU-valet.
Ett ännu större problem för Charlie Weimers att övertyga M-väljare att byta parti är att Moderaternas Tomas Tobé som EU-parlamentariker har lyckats med det som Sverigedemokraterna krävt – att få EU att anpassa sig till Tidöregeringens migrationspolitik.
I våras hotade ledande SD-politiker att bryta samarbetet med regeringen efter det beslut som EU-parlamentet tagit om migrationspakten. Tomas Tobé som lyckats få den tunga posten som chefsförhandlare för parlamentet hade gjort en uppgörelse med Socialdemokraterna och Liberalerna med en liten gnutta av krav på solidaritet i EU kvar för att få ihop ett brett stöd. Men inför slutförhandlingarna med EU-regeringarna hade Tobé och den socialdemokratiske utskottsordföranden Juan Fernando López redan medgett att parlamentet skulle göra eftergifter.
Och i förhandlingarna mellan parlamentet och EU-regeringarna i december försvann mycket riktigt det sista halmstrået av EU-solidaritet i migrationspolitiken och ut kom huvuddelen av Tidöregeringens migrationspolitik.
De högerväljare som ska ta ställning mellan M och SD kan också jämföra meritlistan för Tomas Tobé och Charlie Weimers på parlamentets hemsida. Tobé har skaffat sig flera tunga uppdrag, som ordförande för biståndsutskottet och chefsförhandlare (föredragande) för flera politiska beslut. Medan Weimers som ingår i högerextrema ECR-gruppen fått nöjda sig med att vara föredragande inför beslutet om vem som skulle bli vice ordförande i samarbetet mellan EU och Taiwan.
Charlie Weimers lär snarare få inrikta sig på att med hjälp av Jimmie Åkesson mobilisera SD:s kärnväljare att ta sig till valurnorna.
+ Alice Teodorescu Måwe som blev KD-medlem i torsdags efter att ha varit med och skrivit Moderaternas ”idëprogram” tycker det är ”oförskämt” när KD-are är kritiska till att partiledaren Ebba Busch lyfter upp sin kändiskompis till att toppa partiets EU-valsedel.
Men en pressad Ebba Busch med urusla opinionssiffror hoppas uppenbarligen få tyst på rapporteringen om falangstriderna i partiet genom att ta in ett nytt namn till EU-valet.
Teodorescu Måwe har ändå små möjligheter att få några tunga politiska poster om hon skulle bli invald i EU-parlamentet. Även om KD ingår i den största partigruppen – EPP – i parlamentet precis som Moderaterna, fördelas posterna efter vilken politisk meritlista man har med sig hemifrån.
KD:s valparoll, som Teodorescu Måwe nu ska stå för i valrörelsen: ”Make EU Lagom Again!”, gav inte de petade och avhoppade KD-parlamentarikerna Sara Skyttedal och David Lega några tunga poster.
Teodorescu formulerar den parollen som att EU ska ”Gå tillbaka till sina rötter” i Ekots intervju. Men i ett EU där samarbetet stärkts på ett dramatiskt sätt efter coronakrisen och Rysslands invasion av Ukraina finns det mycket litet gehör i den partigrupp där KD och M ingår att ”gå tillbaka”. Där är siktet i stället inställt på fördjupat militärt samarbete och ökad beslutsförmåga för att kunna ta in Ukraina, Moldavien och Västra Balkan i EU.
Det är snarare SD-väljare som KD skulle kunna vinna genom att framstå som ett ”SD-light” med Teodorescu Måwe som förstanamn. Hon hänvisar gärna till sin insats för att övertyga de borgerliga partierna om att börja samarbeta med SD.
+ Anna Maria Corazza Bildt lär inte heller kunna hävda att en röst på henne leder till större framgångar för M-politik än vad Tomas Tobé åstadkommit.
Men Corazza Bildt(Lib) har möjlighet att locka M-väljare som är missnöjda med partiets samarbete med Sverigedemokraterna. De kan rösta på en kandidat med ett M-klingande efternamn, som säger att hon inte bytt åsikt även om hon bytt parti. Och som lovar stå upp mot högerextrema, även om hon inte nämner Sverigedemokraterna vid namn:
”Jag kommer att fortsätta stå upp mot högerpopulisterna som vill splittra och isolera oss. Marine Le Pen, Matteo Salvini och Viktor Orbán behöver ställas till svars.”
Corazza Bildt har ett tioårigt ”track record” från EU-parlamentet att visa upp i valrörelsen på Liberalernas valsedel. Hennes kamp för surströmming, livsmedel och barns rättigheter är konkreta frågor som kan locka väljare, även om hon inte varit ansvarig för några tunga lagstiftningsfrågor.
För Ulf Kristersson och Moderaterna innebär de här nya utmaningarna att EU-valet blir en balansgång – att både framstå som ett parti som vill vara med och påverka EU:s inriktning utan att framstå som alltför EU-entusiastisk.
Tomas Tobés track-record i parlamentet kan räcka långt mot Charlie Weimers och Alice Teodorescu Måwe. Även om de tre andra M-politikernas meritlistor inte är lika imponerande – Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn, Arba Kokalari.