Därför kan EU-valet ge S rekordresultat

Socialdemokraterna har backat i varje EU-val i 30 år. Men årets val kan bli vändpunkten.

Rekordmånga S-kandidater kan bli invalda i EU-parlamentet. Det ska de i så fall tacka Vladimir Putin och Ulf Kristersson för.

Det började svagt för Socialdemokraterna. I första EU-valet efter att Sverige blivit medlem 1995 fick partiet 28,1 procent av rösterna. Nästan tio procentenheter lägre än i riksdagsvalet året innan.

Men efter det har det bara gått allt sämre: 26,1% – 1999, 24,6% – 2004, 24,4% – 2009, 24,2% – 2014, 23,5% – 2019.

Nu ligger Socialdemokraterna på cirka 30 procent i opinionsmätningarna en månad före EU-valet. Partiet skulle öka från fem till åtta EU-parlamentariker, enligt en sammanställning av de tre senaste mätningarna från olika opinionsinstitut gjord av statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson på Göteborgs universitet.

Men, påminner politiskt intresserad, S brukar ju ligga på sina inrikespolitiska väljarnivåer när EU-valrörelsen startar och sen rasa sista veckorna?

Och visst stämmer det. I EU-valet 2014 låg S över 30 procent i opinionsmätningar i början av maj för att på valdagen krascha på 24,2. Medan Socialdemokraterna i valet 2019 låg och harvade runt 23-24 procent i samtliga mätningar för att landa på 23,5.

Vad är det då som talar för ett bättre resultat i den här valrörelsen?

Det är knappast partiets toppkandidater.

I valen 2009 och 2014 stod EU-motståndaren Marita Ulvskog högst upp. Och när hon kallade Moderaternas toppkandidat Gunnar Hökmark för ”skithög” inom hörhåll för en mikrofon 2014 blev bilden av negativism övertydlig.

I det här EU-valet ställer S upp med samma toppkandidater som ledde partiet till bottennoteringen 2019 – Heléne Fritzon och Johan Danielsson. Båda är tidigare ministrar, men är ändå okända för en stor del av väljarna, enligt en mätning.

Tre av tio vet inte vem Heléne Fritzon är och hälften av de tillfrågade säger att de inte känner till Johan Danielsson.

I EU-sammanhang är de mest kända för att arbeta emot förslag från EU. Emot EU-lagstiftning om minimilöner. Emot EU-lagstiftning om att matbud ska få samma rättigheter som arbetare.

För Heléne Fritzon är EU-beslutet om minimilöner  det sämsta som fattats under den här mandatperioden. ”Det var faktiskt en attack mot hela den svenska modellen.”

Det gör också att de svenska S-toppkandidaterna går på tvärs mot de flesta övriga i EU-parlamentets socialdemokratiska partigrupp som ser kampen för ett ”socialt Europa” som den stora profilfrågan. En motsättning som kan förklara varför svenska S-ledamöter har haft svårt att få tunga uppdrag i parlamentet.

Heléne Fritzon har inte varit huvudförhandlare för något enda lagförslag under den här mandatperioden. Hon förklarar det för Europaportalen med att hon är vice ordförande i S-gruppen. Men det finns nio vice ordförande och de åtta andra har samtliga varit huvudförhandlare i lagstiftningsärenden en eller flera gånger, någon tio gånger.

Den stora skillnaden inför det här EU-valet som talar för Socialdemokraterna är att det är ett helt nytt politiskt läge.

Coronapandemin och Rysslands krig i Ukraina har gjort att de flesta svenska väljare vet vad EU sysslar med.

+ EU-samarbetet gjorde att vaccin mot pandemin kunde tas fram.

+ Efter Rysslands militära invasion har EU stått enat i att stödja Ukraina ekonomiskt och militärt.

Svenska folkets stöd för EU-medlemskapet har också nått nya rekordnivåer under de senaste åren.

Det här har fått S-ledningen att för första gången lyfta fram vikten av EU-samarbetet, i stället för kampanjer om vad Sverige ska säga nej till i EU.

Magdalena Andersson placerade sig demonstrativt långt utanför spelplanen, allra längst ifrån SD:s Jimmie Åkesson, när hon skulle visa om hon var för ”Mer eller mindre makt till EU” i SVT:s EU-intervju.

– Jag är känd för att vara snål, men i avgörande situationer måste man prioritera, förklarade Magdalena Andersson.

S-ledningen har nu fått draghjälp av SD-ledaren Jimmie Åkessons uttalande om att det finns en ”övre gräns” för Ukrainastödet.

Man spränger iväg miljarder varje vecka och ändå är det väldigt svårt att mäta sig med den styrka Ryssland har, säger Åkesson i intervjun i Göteborgs-Posten.

Socialdemokraterna har krävt en extradebatt i riksdagen om Ukraina efter Åkessons uttalande. Och lanserar nu ett förslag om ett nytt stödpaket till Ukraina.

 -Sällan har värdet av det europeiska samarbetet varit så tydligt, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson och Morgan Johansson har också föreslagit ett skärpt EU-agerande i Gazakriget i stället för att komma med krav på hur Sverige ska agera.

Men Socialdemokraterna har också fått draghjälp av Tidöregeringen för sin EU-kampanj. Statsminister Ulf Kristersson har levererat Sverigedemokraternas krav på urholkad klimatpolitik med ökade utsläpp. Det gör att Sverige inte kommer att klara EU:s klimatmål vittnar flera myndigheter om.

S-kandidaterna kan göra regeringens inrikespolitik till EU-fråga, som märktes redan i första EU-valdebatten:

-Det är många här som undrat hur Sverige som tidigare fört en så bra klimatpolitik nu för en politik som leder till ökade utsläpp, sade Heléne Fritzon.

Om Socialdemokraternas nya valstrategi håller under valdebatterna och utfrågningarna de kommande veckorna kan 2024 bli en omsvängning efter 30 års utförsbacke.

Men i EU-valet är det extra viktigt vilka kandidater som blir invalda, eftersom enskilda EU-parlamentariker kan få mycket stort inflytande. Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson efterlyser en valrörelse som ger en sådan vägledning till väljarna:

”Politik är inte bara tyckande eller positionstaganden i enskilda sakfrågor. Företrädare ska ha egenskaperna, erfarenheterna & nätverken för att framgångsrikt kunna bedriva politik & få saker gjorda.”