David Cameron har i mer än tre år drivit linjen att Storbritannien måste lämna EU om det inte sker grundläggande förändringar. Men när valrörelsen inför folkomröstningen nu inleds har han förvandlats till EU-kramare, och hävdar att varje alternativ till EU-medlemskap innebär försämringar för brittiska folket.
Det var i januari 2013 som Cameron i ett tal utlovade en folkomröstning och krävde omfattande reformer av EU för att han skulle vara beredd att uppmana väljarna att rösta för fortsatt medlemskap. Men efter att EU-UK-avtalet den 19 februari talar den brittiske premiärministern mycket lite om vad han åstadkommit och som motiverar att han nu uppmanar brittiska väljare att rösta för Remain in EU den 23 juni.
I stället är David Camerons besked till de brittiska väljarna att Storbritannien allvarligt skulle förlora på att lämna EU. Hans valstrategi är att kräva besked av Brexitanhängarna hur deras alternativ till EU ser ut.
Regeringens utredning om vad det skulle innebära för Storbritannien att lämna EU, som presenterades på onsdagen av utrikesminister Philip Hammond, går igenom ett flertal alternativ för vilken typ av avtal landet kan få med EU efter en Brexit.
Valet står mellan ett avtal som Norge, som Schweiz, som Kanada, eller att inte ha något specialavtal, och samtliga skulle innebära stora försämringar jämfört med att stanna i EU, enligt regeringen.
– Sanningen är att de som uppmanar till att rösta Lämna EU saknar ett trovärdigt alternativ, sade Philip Hammond.
– Det är bara Ryssland som skulle välkomna ett brittiskt EU-utträde.
I en annan rapport från regeringen varnas för att förhandlingarna om utträde och ett nytt avtal med EU kommer att ta ett decennium och skapa osäkerhet och ekonomiska problem för brittiskt näringsliv.
– Att lämna EU skulle vara att ta ett steg ut i det okända, varnade David Cameron.
Det är oväntade besked jämfört med den David Cameron som under tre års tid talat om att Storbritannien kan lämna EU om inte unionen förändras i grunden. Det avtal han fick, med rätt att dra in skattestöd för lågavlönade utländska arbetare, indexera barnbidrag och att kunna skjuta upp beslut, är bara marginella förändringar av Storbritanniens relation till EU. Hans helomvändning visar bara att hela processen med folkomröstningen var framtvingad av den EU-skeptiska högern i Torypartiet, och Cameron hoppas nu göra slut på den interna partistriden.
Camerons helomvändning verkar också ha överraskat Brexitanhängarna. Boris Johnsons första kommentar var att Camerons varning för följderna bara var ”baloney”. I dag presenterade han en rapport om Londons framtid och hävdade att den bevisade att det inte finns några risker med Brexit. Men den 300-sidiga rapporten innehåller ingenting om framtida relationer till EU, utan är framtagen tidigare och utgår ifrån fortsatt medlemskap.
En annan av Brexitkampanjens ledare, den tidigare finansministern Norman Lamont, svarar i stället på David Camerons varningar med att folkomröstningen inte handlar om ekonomi, utan om ”Storbritanniens demokrati och ansvarsutkrävande”:
– For me the decision is not, however, primarily about economics. It is about democracy and accountability.