Det ville Löfven inte höra – Natofartygen ska transportera tillbaka flyktingarna till Turkiet

Utrikesminister Margot Wallströms problem med Sveriges allt närmare samarbete med Nato tycks ha trasslat till det för regeringen även när det gäller EU-samarbetet i flyktingkrisen.

Först sa Wallström att det var ”olyckligt” att Natofartyg ska bevaka Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland, trots att det begärts av Angela Merkel. Nu försöker statsminister Stefan Löfven rädda situationen och hänvisar till ett besked från Natochefen Jens Stoltenberg att Nato inte ska stoppa flyktingbåtar. Men samme Stoltenberg säger i EU-parlamentet att Nato ska transportera tillbaka flyktingar till Turkiet.

– När vi räddar flyktingar kommer vi att transportera tillbaka dem till Turkiet, sade Stoltenberg i parlamentet.

“When we rescue those people, what we agreed with Turkey at a ministerial level, we agreed that if those people came from Turkey then we can return them to Turkey,” Jens Stoltenberg, the Nato secretary general, told the European Parliament in Brussels on Tuesday. (EU Observer)

Men när Löfven berättade för TT att han talat med Jens Stoltenberg hade en annan version om vart flyktingarna ska transporteras:

– Nato kommer inte ha något aktivt uppdrag att mota och stoppa båtar. Om en båt befinner sig i närheten och flyktingar har ramlat i, då måste de hantera den situationen. De är skyldiga att ta upp de flyktingarna enligt internationell rätt. Vad som händer sedan får hanteras då, säger statsministern.

– När detta blivit tydliggjort så har vi sagt att vi tycker att det är bra att Nato kan bidra i en sådan här övervakning.

Men uppgörelsen med de två Natoländerna Grekland och Turkiet är att Natofartygen enbart ska patrullera i de turkiska vattnen. Därmed kan Nato motivera att flyktingarna på de båtar som stoppas också ska transporteras tillbaka till Turkiet.

De stora Natofartygens främsta uppgift blir att med sin högkvalificerade utrustning spana efter flyktingbåtar och slå larm till Turkiet och Frontex för att de ska kunna agera mot flyktingsmugglarna. Men de ska också agera direkt. Därmed hoppas Tysklands Angela Merkel, som desperat försöker få stopp på flyktingströmmarna, att Nato ska kunna stärka den insatsen.

När Stefan Löfven säger att det inte är klart vart flyktingar som Natofartygen stoppar ska transporteras är det antingen för att Jens Stoltenberg lurat honom eller för att svenska regeringen inte vill låtsas om att militäralliansen nu deltar i EU:s försök att minska flyktingströmmarna.

Regeringens problem med militäralliansen märks också i utrikesministerns och försvarsministerns olika uttalanden om det så kallade värdlandsavtalet med Nato. Peter Hultqvist har avfärdat kraven på att Nato ska lova att inte ta in några kärnvapen till Sverige. Men i Dagens Nyheter i dag, onsdag, motsägs det av Margot Wallström:

Krävs det ett klarläggande om att Sverige inte accepterar kärnvapen på svenskt territorium?

– Ja, debatten som förs visar kanske att det behövs. Det finns så många missförstånd om detta som måste klaras ut.

Försvarsminister Peter Hultqvist hävdar att avtalet inte ger Nato en sådan rätt och att ett tillägg därför inte behövs?

– Ja, men det kanske krävs ett politiskt förtydligande, inte minst för vår koalitionspartner i regeringen, säger Wallström.