Tyskland skickar dramatiska varningssignaler till David Cameron inför Brexit-förhandlingen i kväll

Varningssignalerna blinkar rött från alla håll mot David Cameron inför EU-toppmötets förhandling på kvällens middag. Angela Merkel, Matteo Renzi, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker och tunga tyska politiker skickar samma alarmerande budskap till den brittiska premiärministern:

– Du ställer Storbritannien och hela Europa inför en existentiell risk om du inte backar från dina krav.

David Cameron verkade förra veckan ha gett upp sitt krav på att Storbritannien ska få bryta mot EU:s grundläggande regler om fri rörlighet och stoppa utländska arbetare från att få de sociala rättigheter som ges till brittiska anställda under fyra år. Efter ett besök i Warszawa var beskedet att brittiska regeringen insett att motståndet mot diskriminering av andra EU-länders arbetare är omöjligt att få godkänt.

Men efter att ha sett reaktionerna på hemmaplan, där Cameron hånats av EU-motståndarna, verkar den brittiska regeringen nu ha skärpt kraven igen. I brittiska media säger Camerons ministrar att de tidigare kraven står fast och att det dessutom ska skrivas in i EU-fördraget.

Övriga EU-ledare är uppenbart mycket oroliga över att David Cameron än en gång målat in sig i ett hörn som han inte kan ta sig ur utan att framstå som en förlorare.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var mycket tydlig i sitt tal i förbundsdagen inför EU-toppmötet: Det kan aldrig bli fråga om ändra reglerna för fri rörlighet:

EU principles such as the free movement of citizens and equal treatment among member countries “aren’t up for debate,.”

Merkels partikamrater är ännu mer öppna i sin kritik av David Cameron. Utrikesutskottets ordförande i förbundsdagen, Norbert Roettgen, varnar för att Cameron hotar hela Europas och Storbritanniens existens med sina krav:

”A head of government should never expose his country or Europe to an existential risk, whatever the threat,”…. A British exit would be an “enormous blow” to the EU at a time when the bloc faces the biggest crisis since its inception, and it would trigger another referendum to leave the U.K. in Scotland, “That means that in the shortest amount of time, the British prime minister will have destroyed the United Kingdom, Just taking on this risk is unjustifiable.”.

Italiens premiärminister Matteo Renzi sade i italienska parlamentet inför toppmötet att Storbritannien inte kan räkna med att få ”vetomakt” i EU.

EU-ordföranden Donald Tusk som leder förhandlingarna mellan Storbritannien och övriga EU-länder varnade på samma sätt i dag för att en del av Camerons krav är ”oacceptabla”:

Och från EU-kommissionen som också deltar intensivt i förhandlingarna var budskapet från ordföranden Jean-Claude Juncker lika tydligt: Det krävs ”alternativa förslag på bordet: Juncker pours cold water on Cameron demands.

David Cameron har hotat med att argumentera för att brittiska folket ska rösta för EU-utträde om han inte får igenom sina krav. Det fick hans partikamrat, den tidigare premiärministern John Major, att gå ut i en radiointervju på onsdagen och varna sin efterträdare för att hota med att Storbritannien kan lämna EU:

“Very dangerous and against our country’s interests,”

För regeringscheferna från östländerna är det ännu mer omöjligt att gå med på att deras medborgare inte ska få fulla sociala rättigheter om de arbetar i Storbritannien. Den nytillträdda poska regeringen, som vann valet på en mycket nationalistiska linje, har tappat dramatiskt i opinionen sedan den tillträdde. Eftergifter till Storbritanniens krav på att de hundratusentals polacker som arbetar i Storbritannien ska få diskrimineras riskerar leda till massprotester.

Men David Cameron har flera gånger tidigare feltolkat sina möjligheter att få igenom sin krav i EU. Han blev senast överkörd av övriga EU-ledare med Angela Merkel i spetsen i fjol när han försökte stoppa Juncker från att bli EU-kommissionens ordförande.

Därför kan det bli en mer dramatisk toppmötesmiddag än väntat i kväll.

 

1 tanke på “Tyskland skickar dramatiska varningssignaler till David Cameron inför Brexit-förhandlingen i kväll”

  1. Är det inte smått konstigt att UK har en såpass osmidig statschef? Jag menar, hur vore tonläget om tex Tysklands statschef gick omkring och skrek och krävde på samma sätt som Cameron?

Kommentarer är stängda.