Franska Socialistpartiet är på väg att göra en rejäl vänstersväng med segern för Benoit Hamon i första primärvalsomgången. Med stöd av den andre store vänstermannen Arnaud Montebourgs sympatisörer lär han slå ut den tidigare premiärministern Manuel Valls i den avgörande omgången den 29 januari.
Det ger ett drömläge för uppstickaren Emmanuel Macron, den tidigare ekonomiministern, som ställer upp vid sidan av de etablerade partierna och nu blir ensam om den politiska mitten i presidentvalet i april-maj.
Benoit Hamon har rusat förbi Valls och Montebourg efter de tre tv-sända valdebatterna de två senaste veckorna. Hans löfte om att sänka arbetstiden till 32 timmar och införa medborgarlön på 750 euro för alla verkar ha lockat många unga väljare, trots varningarna för att det är reformer som skulle kosta hundratals miljarder euro för en redan krisdrabbad statsekonomi.
Manuel Valls ledde stort i opinionsmätningarna i december, men som tidigare premiärminister har han tvingats försvara president Francois Hollandes budgetåtstramningar, att han kört över parlamentet för att driva igenom uppluckrad arbetsrätt och drivit en hårdför migrationspolitik. Hans försök att byta fot, besöka flyktingläger och lova ta bort regeringens möjlighet att driva igenom lagar mot parlamentets vilja har inte framstått som trovärdiga för många S-väljare.
Den mest kände vänsterprofilen, fd näringsministern Arnaud Montebourg, var tippad att gå till slutomgången mot Manuel Valls. Men hans traditionella förslag om stopp för åtstramningar, förstatligande av banker och massiva infrastrukturinvesteringar har inte varit lika lockande som Hamons idéer.
Hamon fick 36,3, Valls 31,1 och Montebourg 17,6 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet. Arnaud Montebourg gick omedelbart ut och uppmanade sina sympatisörer att rösta på Benoit Hamon i andra omgången.
”Dimanche prochain je voterai Benoit Hamon, et vous invite à faire de même” , twittrade Montebourg.
Med Benoit Hamon som Socialistpartiets kandidat får årets presidentval en helt ny spelplan.
+ Det traditionella högerpartiet RPR tog ett rejält steg till höger med valet av Francois Fillon som sin kandidat i november. Han har lovat att genomföra en radikal närmast nyliberal ekonomisk omsvängning genom att bland annat sparka hundratusentals offentliganställda. Samtidigt som han, stödd av katolska lobbyister, är emot aborter och lovat begränsa homosexuellas möjligheter att adoptera. Fillon slog ut den mer mittenorienterande Alain Juppé i högerns primärval.
+ Front Nationals Marine Le Pen, ledare för ett parti med nyfascistiska och antisemitiska rötter, som vill stoppa invandring, kasta ut muslimer och få Frankrike att lämna EU.
+ På vänstersidan kommer Benoit Hamon efter att ha slagit ut mittenkandidaten Manuel Valls tvingas konkurrera med yttersta vänsterns Jean-Luc Melenchon,.
+ Både högern och socialVisa inläggisterna har därmed övergivit den politiska mitten. Där kan nu Emmanuel Macron stå ensam och appelera till väljare till både höger och vänster från väljare som tycker deras traditionella partiers kandidater är alltför extrema.
Macron lämnade posten som ekonomi- och industriminister i Hollandes regering i augusti i fjol, lämnade Socialistpartiet och startade en ny politisk rörelse, ”En Marche”, På väg. Han har lanserat sig som ”varken höger eller vänster, utan ett parti för att ena fransmännen”.
Det var få experter som trodde Macron skulle ha någon chans utan uppbackning av något parti. Men hans stöd har växt snabbt i opinionsmätningarna, där han nu ligger som klar trea efter Le Pen och Fillon. Melenchon ligger på fjärde plats och Socialistpartiets kandidat, oavsett vem det blir, hamnar först på femte plats med mindre än 10 procent av rösterna.
Macron drar tiotusentals åhörare till sina möten där han talar om att genomföra ”demokratisk revolution”, som uppenbarligen lockar många väljare trötta på de gamla partierna även om det än så länge är rätt oklart vad han vill. När de stora valdebatterna drar igång med 2-3 timmar långa tv-sändningar kommer den karismatiske och unge politikern att få möjlighet att nå ut till en ännu större publik.
Hittills har de flesta experter räknat med att slutduellen i presidentvalet kommer att stå mellan högerkandidaterna Fillon och Le Pen efter att Francois Hollande blivit så impopulär och stödet för Socialistpartiet rasat.
En seger för vänstermannen Benoit Hamon kan få flera ledande PS-politiker att stödja Macron. Hamons seger pekar ut vilken riktning partiet troligen kommer att gå även efter valet.
Utrikesministern och tidigare premiärminister Jean-Marc Ayrault har redan offentligt uttalat att han ser Macron som ”en vänsterman”. Miljöministern och tidigare presidentkandidaten Segolene Royal har talat om sin beundran för Macron. President Hollandes ekonomiske rådgivare, Jean Pisani-Ferry, har anslutit sig till Macrons stab.
Högerns tidigare premiärministerministern Jean-Pierre Raffarin har också uttalat sig positivt om Macron som en politiker ”som står för förändring”.
Ännu är det långt kvar innan Emmanuel Macron kan ses som ett realistiskt hot mot högerkandidaterna Fillon och Le Pen. Han saknar politisk närvaro i hela landet när valkampanjen går igång på allvar i vår. Hans politiska rörelse saknar kandidater inför det parlamentsval som väntar i juni efter presidentvalet. Macron annonserar nu efter kandidater från alla politiska läger.
I övriga EU håller säkerligen många tummarna för Emmanuel Macron, som är den ende bland de ledande kandidaterna som vill arbeta för ett starkare EU, medan högerns huvudfavorit Francois Fillon ifrågasätter EU:s sanktioner mot Ryssland.