Det har varit en helg fylld av motgångar för Europas anti-demokrater.
Fortsättningen kan bli intressant.
Warsawa och andra polska städers gator fylldes av hundratusentals demonstranter med EU-flaggor på söndagen i protest mot att regeringspartiet PiS befinner sig på en bana om att ta Polen ut ur EU.
Protesten följde på förra veckans utslag från regeringens hittepå-domstol, om att Polens grundlag står över EU-rätten.
Här talades ur skägget; redan artikel 1§ i EU-fördraget vilken upprättar den Europeiska Unionen, ansågs strida mot polsk grundlag.
Utslaget var beställt av Polens premiärminister Mateusz Moriawecki genom en direkt fråga, inte resultatet av något kontroversiellt ärende som hamnat på de regeringstrognas bord.
Intressant nog var viljan så stor att ge premiärministern vad han ville ha, att man i farten levererar ett utslag som på flera punkter går emot mot Polens grundlag.
Regimen befinner sig nu i dilemmat att välja mellan att respektera utslaget – vilket kommer att leda till en hård reaktion från EU med start i att stoppa polska EU-bidrag – eller att följa demonstranternas vilja.
Särskilt illavarslande för PiS med söndagens demonstration, var att Donald Tusk kallat till den.
Om någon polsk politiker ska kunna samla befolkningen mot sittande makthavare är nog före detta EUs rådsordförande Tusk, före detta europeiska ledare av EPP, rätt person.
I Tjeckien förlorade sittande premiärminister Andrej Babis sin majoritet i parlamentetsvalet till en bred oppositionssamling. Babis visar gärna upp sig med de andra autokraterna i regionen, kritiserar yvigt EU (bland annat vill han avskaffa det onödiga Europaparlamentet) och har just för andra gången avslöjats ha händerna djupt i den offentliga syltburken.
Pandora Papers visade bland annat att affärsmannen Babis har lyckats undgå skatt och istället köpt lyxhus på franska Rivierna.
Men tjeckerna får stå ut med Babis som premiärminister ett litet tag till för president Milos Zeman vars grundlagsmässiga uppgift det är att efter ett val peka ut nästa regeringsbildare, togs till sjukhus på lördagen efter att ha mött Babis.
I Ungern backade Budapest borgmästare Gergely Karacsony i helgen ur nästa vårs parlamentsval för att öka chansen för en annan oppositionspolitiker, Peter Marki-Zay.
Oppositionen i Ungern har kommit fram till att bara om de slår sig ihop kommer de ha en chans mot Victor Orban som under sin regeringstid bland annat ägnat sig åt att skruva till kampanjregler, valbidrag, massmedia och annat, för att ge sig själv bästa möjligheter inför kommande val.
Och de tycks ha fatt i något. Opinionsmätningar i Ungern ger för första gången en samlad opposition i stort sett lika många röster som Orbans parti Fidesz.
Och till denna samling autokratiska olycksfåglar får vi lägga deras gode vän och politisk stödjare; Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz – även kallad politiskt underbarn för att han tog sig till maktens toppar så ung.
Strax före helgen gjordes razzior i hans direkta närhet som genom bevis även drog ner honom i de många skandaler inom hans eget parti som han verkat kunna segla ovanför.
Bland annat fick vi en förklaring till hur han lyckats så väl. Hans parti betalade österrikiska massmedia för lovordande journalistisk bevakning.
Kurz avgick i lördags men kvarstår i partiets högsta ledning.
Ledarskribenter talar redan om att Kurz nog misstar sig om han tror att han kan vänta ut skandalerna och sedan återkomma som om inget hade hänt.
Återstår att se vad Österrikes väljare säger.
Tills vidare kvarstår i alla fall ett obekräftat rykte om ungerske premiärminister Victor Orbans ”kiss of death” – alla politiska ledare som bjuder in honom till sin kampanj sägs förlora följande val.
Babis skulle ha vetat bättre.