Efter Brexit-chocken: Det blir ingen lycklig skilsmässa – Leavesidan trodde inte på seger, EU vill ha snabb uppgörelse och Skottland hotar lämna familjen

Reglerna för ett medlemslands utträde ur EU är tydligt inskrivna i fördraget. Men när den första skilsmässan nu ska genomföras visar det sig omedelbart att det inte kommer att sluta lyckligt.

EU-ledarna kräver en snabb klinisk uppgörelse för att kunna gå vidare på egen hand. Medan Storbritanniens valsegrare verkar handfallna, vill dra ut på processen och bara skiljas delvis. Samtidigt som Skottland hotar hoppa av den brittiska unionen för att få vara kvar i EU.

Brexitsegern var en chock även för Leavekampanjens ledare. UK Independence Partys Nigel Farage förutspådde nederlag omedelbart efter att vallokalerna stängt på torsdagskvällen. Den officiella Leavekampanjen ställde in sitt valparty när opinionsmätningar pekade mot seger för Remain.

Leaveledarna Boris Johnson och Michael Gove verkade fortfarande chockade när de på förmiddagen läste upp sina kommentarer till folkomröstningsresultatet. Utöver valsegern hade också David Cameron meddelat att han avgår som premiärminister, trots att de tillsammans med 82 Brexitparlamentariker deklarerat sin lojalitet med honom.

Johnson och Gove hade plötsligt insett att de nu tvingas ta ansvar för den politiska linje de drivit. De talade länge om vad David Cameron åstadkommit, och sa att det inte är så bråttom att inleda förhandlingar om att lämna EU. Boris Johnson lovade de många unga väljare som röstat för Remain en ”blomstrande framtid” och att UK ska fortsätta vara ”en del av Europa”.

I övriga EU fanns det en ”plan B”. EU-ledarna levererade ett tydligt besked redan på förmiddagen, förankrat i huvudstäderna. Förhandlingarna om skilsmässa bör komma igång ”snabbt”, och det finns inga möjligheter till ”omförhandling”

We now expect the United Kingdom government to give effect to this decision of the British people as soon as possible, however painful that process may be. Any delay would unnecessarily prolong uncertainty. We have rules to deal with this in an orderly way.

David Cameron har under valkampanjen sagt att han kommer att begära utträde enligt EU-fördragets artikel 50 omedelbart efter en Brexitseger. Men när han meddelade sin avgång på fredagsförmiddagen skickade han över det beslutet till sin efterträdare. Samtidigt har en av Leavesidans ledare, Tories gruppledare i parlamentet, Chris Grayling, talat om en förhalningstaktik där Storbritannien lämnar delar av EU-samarbetet som man inte gillar samtidigt som man fortsätter utnyttja EU:s fördelar, som frihandeln.

Det är en taktik som övriga EU inte kommer att tillåta. EU-ordföranden Donald Tusk pekade på Storbritannien måste uppfylla krav så länge landet är EU-medlem även under utträdesförhandlingarna.

Konflikter tornar upp sig redan innan utträdesförhandlingarna inletts. Leavesidans ledare har heller inte gett några svar på vilken sorts relation Storbritannien ska eftersträva med EU. Michael Gove talade om ett samarbetsavtal som mellan Albanien och EU, Boris Johnson ett avtal som mellan Kanada och EU. Till slut landade de i att EU nog kommer att ge Storbritannien frihandel utan villkor, i hopp om att tyska exportföretag ska förmå Angela Merkel till ett sådant avtal.

Nästa brittiska regering ska alltså enas om vilket avtal den vill ha med EU innan det kan bli några verkliga förhandlingar.

Det räcker inte med att tyska exportföretag vill kunna fortsätta sälja till Storbritannien utan tullmurar. Det krävs att en kvalificerad majoritet av de 27 medlemsländerna säger ja till avtalet, liksom EU-parlamentet. Inget talar för att EU kommer att ge Storbritannien bättre villkor än vad Norge, Island och Schweiz har. Det innebär att olika former av frihandel också förutsätter fri arbetskraftsinvandring och de höga medlemsavgifter som EES-länderna betalar. Annars blir det avtal med stora begränsningar i handeln.

Går Boris Johnson/Michael Gove-regeringen med på fortsatt fri arbetskraftsinvandring riskerar den en massivt väljarmissnöje och övergång till UK Independence Party efter att ha lovat begränsa invandringen under valrörelsen.

Samtidigt hotas den nya brittiska regeringen av en splittring av Storbritannien. I Skottland röstade en stor majoritet av väljarna för Remainsidan, och ”regeringschefen” Skotska Nationalistpartiets ledare Nicola Sturgeon sade omedelbart efter Brexitsegern att förberedelserna nu inleds för en ny folkomröstning om att lämna UK.

– En ny folkomröstning är ”highly likely”, sade Sturgeon.

På tisdag deltar David Cameron formellt på EU-toppmötet i Bryssel. Men det viktiga mötet får han inte vara med på – när de övriga 27 stats- och regeringscheferna diskuterar en gemensam linje för Storbritanniens EU-utträde. Och EU-parlamentet har kallats till ett extramöte timmarna före toppmötet.

De övriga EU-ledarna vill markera att de kan hålla unionen samman för att demonstrera att Brexitomröstningen inte är första steget mot unionens sönderfall. De kommer att deklarera att de ska dra lärdomar av det uppenbara missnöjet med EU i flera andra medlemsländer. Men det centrala är att med utträdesförhandlingarna visa att det inte är möjligt för Storbritannien att både kunna vara med och utanför EU-samarbetet, för att mota i grind andra medlemsländer som börjar fundera på att kräva undantag från EU:s regelverk.