Elva franska presidentkandidater diskuterar Europa – fyra vill vara kvar i EU?

“Intelligent protektionism“ i stället för EU, sa högerextremisten Marine Le Pen. “Europa är fin idé men jag är emot fördragen som binder ihop det“, sa vänsterns Jean-Luc Melenchon. När EU diskuterades för första gången i det franska presidentvalet var det på sin höjd tre-fyra av de elva kandidaterna som anmälde sig som positiva till EU.

Samtliga elva kandidater som fått ihop tillräckligt många namnunderskrifter för att få ställa upp möttes under drygt tre timmars tv-debatt. Och det bör sägas – det blev inte det kaos som många förutspått. I stället fick det en rätt klargörande debatt, med flera heta dueller.

Och det blev inte en debatt med Alla Mot Macron – som många också förutspått.

Emmanuel Macron som klivit fram som den stora favoriten, var också den ende som helhjärtat försvarade EU och Frankrikes roll i unionen. Han gjorde sitt hårdaste angrepp hittills mot den förväntade motkandidaten i den andra omgången, Marine Le Pen:

– Era förslag innebär ekonomiskt krig, att sänka folks köpkraft. Det ni föreslår är en nationalism, som innebär krig. Jag kommer från en region som är överfull av gravar från krig.

”Le nationalisme, c’est la guerre, je viens de ces régions pleines de ses cimetières”

Medan Marine Le Pen utlovade en straffskatt mot alla företag som anställer utländsk arbetskraft, och en ”intelligent protektionism” för att skydda de franska bönderna mot import.

Högerpartiet Republikanernas Francois Fillon framstod också som EU-skeptiker:

– Det är dags för Frankrike att ta tillbaka tyglarna i Europeiska unionen, sa Fillon. Men tillade att Frankrike ändå behöver EU för att skydda sig mot USA och Kina.

Benoit Hamon sade att EU kan bli mycket bättre om tyska socialdemokraternas kanslerskandidat Martin Schulz vinner valet i höst. Även om Hamon tidigare sagt att han kommer att strunta i EU:s budgetregler om han skulle bli president.

Problemet för den långa raden av EU-skeptiska kandidater är att en stor majoritet av de franska väljarna efter Brexit och Donald Trumps valseger är EU-positiva. Det har fått Marine Le Pen att försöka backa från tidigare löften om att omedelbart efter en valseger utlösa en folkomröstning om euron. Först skulle hon skjuta upp den till efter det tyska valet i höst. Nu säger hon att den skulle bli av efter valet i Italien nästa år.

Högerkandidaten François Asselineau anklagade Le Pen för att vara feg, och ”avslöjade en hemlighet” att Frankrike styrs av Bryssel med EU-kommissionen, Frankfurt med Europeiska Centralbanken och USA-ledda Nato.

De små vänsterpartierna, trotskisterna Philippe Poutou och Nathalie Arthaud, som ligger under en procent i opinionsmätningarna försökte inte i första hand ta poäng på de övriga vänsterkandidaterna i kampen om vänsterväljarna utan attackerade i första hand Marine Le Pen och Francois Fillon.

– Le Pen är emot EU, men hon stjäl pengar från EU. Hon säger att hon är emot det politiska systemet, men använder sin parlamentariska immunitet för att undgå att ställas inför rätta för att ha snott åt sig offentliga fonder, sade Poutou och fick applåder av tv-publiken.

Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger Macron och Le Pen på 25 procent inför första valomgången den 23 april, långt före övriga kandidater. I Cevipofs stora mätning med 14 300 intervjuade kommer Macron sedan att vinna över Le Pen med 61-39.

Den sista tv-debatten lär inte ha ändrat det läget. Enligt snabbmätningarna under kvällen fick Jean-Luc Melenchon och Emmanuel Macron bäst betyg av tv-tittarna.