EP vill se Ursulas skumma jobb-tillsättning göras om

EU-parlamentet röstade för att Von der Leyens skumma utnämning av en partivän till ett välavlönat toppuppdrag ska upphävas.
Kommer hon lyssna?

”Fler svenskar i EU? Lita på mej, Ulf!”

Det var ingen snygg historia när Ursula von der Leyen klev in i en rekrytering till ett toppjobb och tillsatte den minst kvalificerade kandidaten, tyske Markus Pieper.
Han blir nu ”ambassadör” för små- och medelstora företag med en lön på (även i Bryssel) höga 200 000 kr i månaden och rapporterar direkt till Ursula von der Leyen.

Två betydligt mer meriterade kvinnor – svenska Anna Stellinger och tjeckiska Martina Dlabajova – sopades undan.
Bägge hade scorat långt över Pieper i en krävande process där språkprov, matteprov och logik-tester följde på långa, granskande panel-utfrågningar.

Särskilt Anna Stellingers meriter utmärker sig.
Utbildad i Frankrike har hon arbetat i Paris och i Stockholm med europaforskning (bl a som chef för Svenska Institutet för Europastudier) och näringslivsfrågor (generaldirektör för Kommerskollegium, chef för Svenskt Näringslivs internationella enhet med inriktning på EU).

Fler svenskar i EU på hög nivå, bra idé


Enligt de interna reglerna i kommissionen ska man ge företräde till det underrepresenterade könet vid chefstillsättningar (kvinnor) och till nationaliteter som är underrepresenterade i kommissionen.
Tyska män är ingen bristvara i EU-kommissionen.

Ursula von der Leyen hade dessutom personligen lovat statsminister Ulf Kristersson bara ett par veckor innan, vid sitt besök i Stockholm, att göra vad hon kan för att få in fler svenskar på sin institution.

Men Pieper har fördelen av att vara en höjdare i parlamentets största partigrupp EPP. Just den grupp som Ursula von der Leyen behöver vinna helhjärtat stöd ifrån för att få i sommar få bli förlängd i sitt uppdrag som EU-kommissionens ordförande.

För säkerhets skull togs beslutet om Piepers utnämning vid ett kommissionsmöte där varken kommissionären för just små- och medelstora företag var närvarande, Thierry Breton, eller Josep Borrell, en av få övriga kommissionärer som inte räds att gå emot VDL.

Extremt ovanligt också, togs inte den stundande utnämningen av Pieper upp på det förberedande stabschefsmötet där annars kommissionärernas närmaste medarbetare hade kunnat få höra om den.
Och för att avrunda underligheterna, så fick Pieper formellt sitt kontrakt den 31 mars, en söndag och påskdag när alla är lediga, i Bryssel och på annat håll men strax efter att protesterna börjat rulla in.

På torsdagen röstade EU-parlamentet med 382 röster för och 144 emot, att EU-kommissionen måste upphäva utnämningen och göra om rekryteringen från grunden.

Röstresultatet visar att nästan ingen utanför EPP stödde den märkliga rekryteringen. Av de 144 nej-rösterna i EU-parlamentet kom alla utom sju från EPP.

Svenska moderater och kristdemokrater stödde

tyske Pieper framför Anna Stellinger och Djabalova.
Tomas Tobé, Jessica Polfjärd, Arba Kolkalari och Jörgen Warborn stödde alla hans utnämning.
Det gjorde också Sara Skyttedal – politisk vilde som alltså röstar utan partipiska.
Även David Lega, KD, följde den linjen.

Tvärtom röstade alla svenskar från socialdemokraterna, liberalerna, centerpartiet, de Gröna och vänstern – de vill att processen går om.
Även Charlie Weimers från SD röstade för ett omtag medan hans partivänner Johan Nissinen och ex-SD/politisk vilde Peter Lundgren la ner sina röster.

Protester har kommit mot utnämningen från medborgarorganisationer och inifrån kommissionen, från fyra EU-kommissionärer.
Och nu alltså från alla partigrupper i parlamentet utom EPP.

Kommer Ursula von der Leyen backa?
Hon brukar inte bry sig om någon kritik, så chansen är väl inte jättestor.