Ett EU-val i Sverige – ett annat EU-val i övriga Europa?

EU-valdebatten mellan toppkandidaterna i Bryssel hålls på engelska. Men det är inte bara språket som skiljer den från debatterna i Sverige. Det är helt olika besked partiernas kandidater av samma politiska färg ger i Stockholm mot i övriga Europa.

Och det är inte dålig översättning som förklarar skillnaden – i avgörande vallöften om minimilöner, klimat- och företagsskatter, som ska beslutas av det parlament som röstas fram nästa söndag.

När EU-toppkandidaterna möttes på onsdagskvällen i en tv-sänd debatt i EU-parlamentet var beskedet från S-kandidaten Frans Timmermans mycket konkret: han vill ha EU-lagstiftning om minimilöner, som ligger på 60 procent av medianlönen i respektive land. På det sättet ska klyftorna minskas.

Det är inget privat hugskott av ”Brysselbyråkraten” Timmermans. Det är ett vallöfte från det Europeiska socialdemokratiska partiet. De tyska socialdemokraternas förstanamn till EU-parlamentet, Katarina Barley, går på samma sätt till val på EU-lagstiftning om minimilöner i alla medlemsländer (Sveriges Radio).

”En fråga som Katarina Barley vill fokusera särskilt på i parlamentet är en europeisk minimilön. Hon vill bekämpa de låga lönerna, särskilt i östra Europa så att människor inte ska tvingas lämna hem och familj och för att stoppa lönedumpningen….. Den sociala pelaren måste äntligen fyllas med liv, så att människor märker en skillnad i sin vardag.”

I de svenska socialdemokraternas valmanifest finns inga vallöften om EU-lagstiftning om löner som går att leva på för östeuropeiska arbetare. I stället vaga uppmaningar till medlemsländerna att ”höja ambitionerna”.

Stefan Löfven försäkrade i samband med det så kallade Sociala toppmötet i Göteborg 2017 att den ”pelare” som EU-ledarna ställde sig bakom inte skulle leda till nya EU-lagar på arbetsmarknads- och det sociala området. Inga svenska EU-parlamentariker har röstat för EU-lagar om stärkta minimirättigheter för löntagarna.

I EU-valdebatten i Bryssel på onsdagskvällen kom vallöften om EU-lagstiftning om minimilöner såväl från Socialdemokraterna, som De Gröna, Vänstern och Liberalerna.

Implementing a European minimum wage standard. This proposal was echoed by the Greens, the Left and even the Liberal candidates.  “We need a minimum wage worth getting up for in the morning,” Nico Cué said. (EurActiv”

På samma sätt när det gäller kampen mot klimatutsläpp och företagsskatter. Beskeden från Socialdemokraterna, Liberalerna och De Gröna på EU-nivå är entydiga.

För EU-beslut om beskattning av koldioxidutsläpp. För minimiregler om bolagsbeskattning och skatt på digitala jättar, som Google, Facebook och Amazon.

”Timmermans, Keller and Vestager again found common ground on the need to establish a common European corporate tax and to push forward a proposed tax on digital giants.”

Medan S-regeringen sagt Nej i EU till alla sådana förslag. Och de backas upp av M, KD, C och SD.

Det vore klargörande för väljarna om valkandidaterna fick ge besked före den 26 maj om de kommer att ställa upp på sina Europeiska partiers vallöften eller föra en separat svensk EU-linje.

1 tanke på “Ett EU-val i Sverige – ett annat EU-val i övriga Europa?”

  1. Därför måste vi utveckla ett europeiskt ramverk för äkta europeiska partier som Volt. Volt deltar i valet i 8 länder, med samma programmet och med sammanlagt 146 kandidater. Ochså i Sverige! Den europeiska demokratin ska utvecklas! Det räcker inte längre med 28 nationella val som möter på europeisk nivå.

Kommentarer är stängda.