”Vi tar ingen,” säger migrationsminister Morgan Johansson om de 13 000 asylsökande vars läger på den grekiska ön Lesbos brunnit ner.
Med EUs kommande asylpolitik, kommer nog Sverige inte undan nästa gång.
Tyskland och Frankrike lovade först ta 400 ensamkommande barn var, från det nedbrunna lägret Moria, därefter ökade Tyskland med 1 500 personer.
Fler platser hittar inte migrationskommissionären Ylva Johansson. Alla medlemsländer skickar tält men ingen vill ta emot människor.
Inte ens när det är en engångshändelse.
Inte ens när människor sover på marken.
På onsdag i nästa vecka lägger Ylva Johansson till slut fram det länge utlovade förslaget till ny europeisk asylpolitik.
Då lär hennes gamla regeringskollega Morgan Johansson få svårt att försvara sig som han först gjorde (”Dublinförordningen hindrar oss ta någon från Moria”) eller med sina senare konstruktioner (”Det är Greklands ansvar”)
Hittills har Ylva Johansson och ordförande Ursula von der Leyen enbart lättat på sekretessen med lite vaga begrepp.
Men det går att pussla ihop ungefär vad vi kan vänta oss.
Von der Leyen säger att det måste bli en kompromiss och ske i samförstånd. Ylva Johansson talar om ”tvingande solidaritet.”
Men det lär inte handla om att fördela flyktingar lika över Europa. Det var en lösning som aldrig gick hem.
Nej, troligare är att utkastet som det såg ut i februari i år fortfarande är aktuellt:
Inget land tvingas ta flyktingar men alla får betala för alla flyktingar.
Vägrar Ungern och Polen (och Morgan Johansson) ta emot, så får de betala, t ex för gränsvakter, mat och boende eller flygtransporter (ut).
Gissningsvis får länder som tar emot flyktingar ”belöningar” från EU-kassan. Den flykting som får stanna ska välkomnas och integreras, säger duon, och den kostnaden kan vägrarna gott få vara med att bära.
På så vis gör det ont två gånger i plånboken på det land som inte vill ta emot.
Det blir hårdare och snabbare processer för att sålla bort de som inte har rätt ”profil” (alltså svaga asylskäl). Returen ska då ske rätt snart.
Kommer hemlandet neka ta emot? EU ska lägga pengar på utvandrarländerna i framförallt Afrika för att lösa upp det motståndet.
Det ska bli slut på spökbåtarna på Medelhavet som plockar upp drunknande migranter för att sedan förgäves söka en hamn att tillåtas lägga till.
Alla EU-länder kommer få bidra till sjöräddningen, inte bara Medelhavsländerna, och alla blir skyldiga att ta hand om de ankommande.
Människorna här ska snabbprocessas för att ges ett nytt hemland eller returbiljett.
Ungefär såhär lär Morgan Johanssons nya perspektiv då se ut:
Han kan fortsätta vägra ta flyktingar – de hamnar trots allt ofta först i Sydeuropa – men då kommer Sverige att få betala för sig.
Eller så kan Sverige ta flyktingar och få övriga EU-länder att dela på den initiala kostnaden.
Migration försvinner inte och bördan för denna ska alla EU-länder dela – det är vad Von der Leyen och Ylva Johansson säger.
Det finns en logik i det. Sist bördan blev för stor för Grekland – minns ni hösten 2015? – så släppte grekerna efter och lät strömmen av nytillkommande ta sig dit den ville.
I slutänden drogs alla andra länder in i ett problem som de sett växa grekerna över huvudet men som de envist fortsatt att hävda var Greklands ansvar.
Ylva Johansson säger att hon vill avdramatisera migration, normalisera för att hantera den pragmatiskt.
Vi får se hur det går.
På onsdag den 23 september kommer förslaget.