EU:s chefsförhandlare Michel Barnier öppnar förhandlingarna om Brexit fas 2, övergångsperioden, med att slå Theresa Mays Brexitanhängarna på fingrarna: Storbritannien kan inte hoppa av en del av EU:s regler före slutdatumet 31 december 2020.
– Storbritannien måste följa även de nya beslut som EU fattar eller domar från EU-domstolen under hela övergångsperioden. Det kan inte bli någon à la carte-övergång, deklarerade Michel Barnier när han på ondagen presenterade förslaget till förhandlingsmandat.
Storbritanniens är inte längre medlem i EU från den 30 mars 2019, då den tvååriga perioden för utträde gått ut. Men den brittiska regeringen har begärt en övergångsperiod på ”cirka två år” och det är den förhandlingen som nu ska inledas, efter att EU27-ländernas regeringar antagit ett förhandlingsmandat. Det väntas ske i slutet av januari.
EU-kommissionens förslag motsvarar det uttalande som EU27-ledarna ställde sig bakom på toppmötet i fredags. Men kommissionen föreslår nu att det slås fast ett slutdatum för övergångsperioden till 31 december 2020. Det är då EU:s nuvarande långtidsbudget löper ut och det är så långt Storbritannien redan åtagit sig att betala full medlemsavgift.
Under den tiden kräver EU-kommissionen att UK fortsätter att följa reglerna för EU:s inre marknad och tullunion, och alla övriga EU-regelverk.
– Storbritannien kan utnyttja EU:s alla fördelar, men också uppfylla alla dess förpliktelser, sade Barnier.
UK måste därmed införa även nya lagar som fattas på EU-nivå, trots att brittiska regeringen inte deltagit när besluten fattats.
Det här går på tvärs mot brittiska ministrars tidigare löften om att Storbritannien ska kunna införa nationella regler på en del områden och förhandla fram handelsavtal med andra länder samtidigt som man fortsätter dra fördel av EU-samarbetet på andra områden. Miljöminister Michael Gove, som var en Brexitkampanjens ledare, har krävt att UK ska hoppa av EU:s fiskeregler omedelbart den 30 mars 2019.
Brexitlobbyn protesterar nu mot att Theresa May verkar beredd att acceptera EU:s övergångskrav:
“Only by diverging from EU rules and regulations from March 30th 2019 can the UK fully enjoy the economic benefits of Brexit.”
Men Michel Barnier påpekade att Storbritannien har ett gigantiskt uppdrag framför sig för att kunna stå på egna ben när landet lämnar EU. I dag har EU 750 avtal som UK inte kommer att vara en del av efter utträdet.
– Det kommer att bygga upp den administrativa kapacitet som krävs för att hantera det, sade Barnier, som dock gav klartecken för UK att ”inleda samtal” med andra länder om handelsavtal före utgången av 2020.
I mars ska EU27-länderna ge klartecken för ett förhandlingsmandat om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Michel Barnier visar gärna upp en bild på de få alternativ som återstår sedan den brittiska regeringen sagt nej till EU:s inre marknad, tullunionen och EU-domstolen. Då återstår endast någon form av handelsavtal, likt de som EU nyligen förhandlat fram med Sydkorea, Kanada och Japan.
Michel Barniers utgångsbud är också att Storbritannien inte kan räkna med att få något avtal om finansiella tjänster, som är mycket viktigt för den stora brittiska finansmarknaden, City of London.
EU-kommissionen föreslog att det skulle ingå i handelsavtalet TTIP som förhandlades med USA under president Obama, påpekade en reporter på presskonferensen. Men Barnier avfärdade det med att det då bara var ett sätt att få fram internationella regler efter finanskrisen, och att det inte är aktuellt nu.