EU ger samma förhandlingsbud till UK och Schweiz om EU-arbetare

Schweiz har folkomröstat emot arbetskraftsinvandring från EU-länderna och kräver att det införs kvoter. Storbritanniens regering kräver samtidigt att få diskriminera EU-arbetare inför sin folkomröstning om EU-medlemskapet. EU uppges nu ge samma förhandlingsbud till länderna: Nödbroms om ni kan bevisa att arbetskraftsinvandringen överanstränger den offentliga servicen.

Det uppger Financial Times i en artikel i den brittiska upplagan på måndagen.

Förhandlingarna mellan EU och Schweiz har pågått sedan folkomröstningen i februari 2014, då en majoritet röstade nej till EES-områdets fria rörlighet och krävde kvoter för arbetskraftsinvandring från EU-länderna.

Det kravet säger EU-regeringarna stenhårt nej till, liksom till brittiska regeringens krav på att arbetare från övriga EU-länder under fyra år inte ska få samma sociala rättigheter, som skattelättlnader för låginkomsttagare, som brittiska anställda har. Därför har EU-förhandlare nu börjat se på möjligheten att hitta en gemensam lösning för båda länderna.

“If we can construct something for the Swiss, we can do it for the British,” säger en EU-källa till FT.

Förhandlingarna med Schweiz uppges dock ha gått trögt eftersom det är svårt att komma överens om exakt när en sådan ”nödbroms” ska utlösas. Schweiz vill ha ett automatiskt system, som bestäms utifrån en siffra, medan EU:s förhandlare vill ha ett system där det görs en bedömning av följderna av arbetskraftsinvandringen, ett system under EU:s överinseende.

Enligt FT är östländernas regeringar beredda att acceptera en ”nödbroms”, medan den franska sägs ifrågasätta om det är tillåtet enligt fördraget att införa någon slags tak för den fria rörligheten.

EU-förhandlare hänvisar till artikel 45:3 i fördraget där det talas om ”förbehåll för de begränsningar som grundas på hänsyn till allmän ordning, säkerhet och hälsa”. Men juridiska experter menar att dessa undantag endast kan gälla specifika individer, som fotbollshuliganer eller smittbärare.

David Camerons regeringskansli har inte kommenterat EU-förslaget utan säger endast att premiärministern inte gett upp kravet på att EU-arbetare inte ska få fulla sociala rättigheter under fyra år.

 

1 tanke på “EU ger samma förhandlingsbud till UK och Schweiz om EU-arbetare”

Kommentarer är stängda.